Treceți la conținutul principal

[Cu lumea'n cap] Cetatea Fagarasului. Prima parte


Pentru al doilea popas, la interval de doua ore, am ales sa vizitam Cetatea Fagarasului, adaugata ulterior la lista de obiective. Constructia cetatii - la jumatatea drumului comercial dintre Sibiu si Brasov si in vecinatatea Tarii Romanesti - pe locul unei fortareti, din lemn, inconjurata cu un sant si val de pamant, in urma unui puternic incendiu, a inceput cu sfarsitul secolului al XIV-lea. In secolul al XV-lea cetatea militara de aparare din piatra si caramida de la Fagaras avea o incinta patrulatera, cu patru turnuri bastioane la colturi si un turn de avanpost de tip baricada pe latura de est.

In perioada voievodului Transilvaniei, Stefan Mailat, se fac lucrari de intarire: zidurile de aparare dublate in grosime pornind din interior, noi spatii amenajate in incaperi si salile boltite.
Mai tarziu, in posesia lui Mihai Viteazul, la sfarsitul aceluiasi an cetatea si domeniul sunt daruite sotiei sale Doamna Stanca, cu adaptarile de constructii si adaugirile la care este supusa Cetatea Fagarasului este transformata intr-o fastuasa resedinta princiara. La Fagaras se tineau patru baluri in fiecare an. E perioada de glorie a edificiului. Doamna Stanca organiza in cetate si serate muzicale la care participau sotiile nobililor din zona. După moartea lui Mihai Viteazul, cetatea a devenit fortareata militara.

Devine resedinta a principilor Transilvaniei si centru politico-administrativ al marelui domeniu al Fagarasului, fiind un impunator centru medieval. In 1630 santul de aparare din jurul cetatii a fost largit, adancit si legat printr-un canal secret de raul Olt, s-a construit un pod mobil la intrare, pentru ca in caz de pericol sa poata fi ridicat. Cu trecerea anilor, a devenit cazarma, apoi inchisoare militara, magaziile si pivnitele de aprovizionare ale cetatii au devenit celule in care erau aruncati taranii iobagi razvratiti.

Cum intri, la stanga este amplasat (alb) ghiseul de bilete.
Poti vizita mai intai curtea exterioara sau pe cea interioara, muzeul si revii. Circuit.
Primesti un pliant sa-i descoperi povestea, ai harta circuitului de vizitare dar si alte obiective turistice.


...spanzuratoarea



Lebadoiul are grija ca plimbaretii sa nu cumva sa dea tarcoale familiei lui.



Astazi gazduieste Muzeul Tarii Fagarasului cu sectiile de istorie a orasului si a Tarii Fagarasului, de altfel si Biblioteca Municipala. Are 66 de incaperi, intinse pe cinci niveluri. 
O adevarata poarta spre trecutul indepartat al Transilvaniei, sansa de a pasi intr-o lume apusa a Evului Mediu. Vizitatorii au posibilitatea sa admire de la monede bizantine, accesorii dacice si franturi din civilizatia romana, o colectie decorativa de sticlarie, carti religioase, arme, cufere, o colectie de mobilier urban, una de icoane pe sticla, porturi populare si multe altele. Specialistii au reconstituit piese de mobilier de epoca si armuri, care impodobesc acum renumita Sala a Dietei. O buna parte a obiectelor a fost oferita de colectionarul Carol Szeutch.

In Biblioteca Municipala, amenajata in cetate, noi nu am mai apucat sa intram deja depasisem timpul alocat ca popas. Cititorii au acces la peste 10.000 de volume. De asemenea pe lacul din jurul cetatii exista 5 barci de agrement, pentru distractia turistilor. Imaginea este intregita de prezenta lebedelor.
Durata unui tur al circuitului de vizitare este de cel putin o ora, in functie de cat timp zabovesti la fiecare exponat si mai ales daca te cufunzi in lumea cartilor sau alegi o plimbare pe lac.




Casa de bilete se închide cu o ora si 15 minute inainte de încheierea programului de vizitare. Pretul unui bilet pentru un adult e 15 lei, iar 7 lei pentru elevi, studenti, pensionari. Pentru pozat nu se plateste o taxa separata. Pretul unei plimbari pe lac imi este necunoscut.

Daca vreti sa o vedeti in intregime:


Pentru rubrica meloman am ales o melodie romaneasca:


xoxo

Comentarii

  1. Ne-a placut foarte mult aceasta Cetate in ciuda faptului ca inca nu am reusit sa public articolul care ii e dedicat.
    E frumoasa Romanica noastra. <3
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  2. foarte frumoasta, nici pe acesta nu am vazuto dar trecuta pe lista :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Frumos,si noi vrem sa mergem la vara <3

    RăspundețiȘtergere
  4. Great Pics!
    www.desesperofashion.blogspot.com

    RăspundețiȘtergere
  5. Cand am fost eu nu arata asa de bine...e frumos de vizitat :D

    RăspundețiȘtergere
  6. In afara pozelor frumoase si a cetatii, nu am putut sa nu remarc si outfit-ul tau albastru care e pe gustul meu! :)
    Cetatea arata incredibil de bine, ar merita vizitata!

    RăspundețiȘtergere
  7. Frumos, am apucat sa o vizitez si eu anul trecut.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine ai venit, Albert, ma bucur ca ai vizitat-o dar si ca mi-ai scris!

      Ștergere
  8. Morning drag mea! This fortress is so impressive and gorgeous, as well as all the place around, wish I was there. I have a passion for this kind of place, full of history and maybe some ghosts stories around :P You look so chic with the hat, always very lovely!:) Pupici dear Mihaela! xo

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ghosts, oh dear, for me... no, no, no! =))
      Baci, cara mia! Thank you!

      Ștergere
  9. nu am fost de mult prin aceste locuri! aveam prieteni in Sibiu inainte sa plece in Germania si mergeam des!

    RăspundețiȘtergere
  10. Foarte frumoase poze, felicitari!!!

    RăspundețiȘtergere
  11. This place is fabulous ! Beautiful photos :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Cand ai fost?Cred ca eram la Fagaras in perioada aceea si ne puteam cunoste.O vad parca mai frumoasa la tine Cetatea Fagarasului.Ai vazut ce prietenoase sunt lebedele?Am o postare ,dar n-am apucat sa o pun cu ele. Numai bine iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In ziua de 8 mai am vizitat Cetatea Fagarasului, din pacate cand e din scurt, cu un popas de cateva minute, o ora pentru vizitare, nu prea se poate organiza intalniri, desigur e placut macar sa schimbi doua cuvinte si ma bucur de gand. Nu stiu celelalte, dar masculul isi apara familia. :)
      Multumesc, Floarea, asemenea!

      Ștergere
  13. Superba cetatea aceasta. Imi place sa vad ca in Romania aveti atatea locuri frumoase. Lebada e in ritm cu voi hehehe. Pupici, Liuba x

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt atat de multe locuri cunoscute ce sa mai spunem de cele mai putin cunoscute si cate si mai cate comori mai ascunde... :)
      Te pup!

      Ștergere
  14. Intodeauna ne arati locatii deosebite. Nu am fost nici o data sa vizitez Cetatea Fagarasului, dar vazand fotografiile tale, cerd ca o sa mi-l trec pe lista ...DE VIZITAT!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Niciodata nu se stie ce ne vor mai iesi in cale, la mine cel putin nu era pe lista. xo

      Ștergere
  15. Parca imi place si m ai mult acum, dupa ce am vazut si exteriorul si zidurile de caramida cu istorie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Erau prea multe poze ca sa le arat pe toate intr-o singura postare si oricum nimic nu se compara cu a vedea cu proprii ochi lumea din jur. :)

      Ștergere
  16. ce ciudat... am locuit peste 30 de ani la Sibiu si in fiecare vacanta am facut drumul Sibiu-Brasov (unde locuiau bunicii din partea mamei) prin Fagaras, dar niciodata nu am vizitat orasul si bineinteles nici Cetatea... Am sa o fac insa, la primul concediu in tara! Plimbarea virtuala alaturi de tine a fost deosebit de placuta! multumesc!
    Un weekend minunat sa ai! xoxo

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare drag, Carmen! Stii... uite, Enisala, e un loc foarte frumos si aproape de Galati, am ajuns in Timisoara dar nu si acolo. :)
      Weekend frumos si voua, pup!

      Ștergere
  17. Interesant loc, cu potential pentru iubitorii de istorie, medieval, cetati si fotografie. :) O plimbare reconfortanta! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa cum i-ai descris pe acei iubitori te vad si pe tine, hehe! :P ;) Multumesc frumos pentru vizita.

      Ștergere
  18. Si chiar e strict doar o ora sa vizitezi? Mi se pare putin daca mai faci si fotografii...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai inteles gresit, am scris "cel putin o ora", noi eram in tranzit si nu am putut zabovi mai mult, sunt multe de vazut si de citit pentru cei pasionati. Asadar nu e nici o restictie, nu din cate cunosc eu.
      Multumesc pentru comentariu si un weekend placut.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Thank you for your visit and sharing your thoughts. xoxo

Orice parere cu bun simt este binevenita!

1001cosmetice

1001cosmetice.ro%20

Postări populare de pe acest blog

Nude dress... leave the stress, start the party, be the best!

[Aboutwomenandnotonly] Chicnova Giveaway

Thanks to the Chicnova store today I am announcing a new giveaway for all my readers and followers. One winner will get 30$ to spend his fav items. You can see two up to 30$ selections . 

[Outfits] Before snowing

Multi se fereau, altii o incantau... si a venit asa zapada. Ieri seara ningea ca in povesti, sarbatorile au trecut, am zambit cu ochii de copil de altadata si am fugit ca ursul in barlog sub paturica. Am lasat pe alta data sa fac poze straielor iernii si am zis ca mai bine ma ocup de editat pe ale mele.