Treceți la conținutul principal

Prin muntii Vrancei: Rezervatia naturala Tisita


Ne propusesem sa mergem la Lacul Rosu in toamna asta insa din lipsa de oameni planurile au deraiat spre Lepsa. Mie una trebuie sa recunosc nu-mi suradea ideea. Imaginea creionata si de povestile bunicului care a ajuns pe acele meleaguri nu era la fel de atragatoare ca cea din povestile spuse de o prietena din copilarie, despre iubirea ei. Cum spun altii despre Macin am zis si eu, dar e munte acolo, adica ai ce face?

 
Pai sa vedem, este vorba de un sector lung de chei care odata era strabatut de o cale ferata. Din ea a ramas acum doar o parte a terasamentului si citeva tunele. Dupa treaba cu tanarul urs de la marginea soselii, a doua zi de dimineata pornim cu masina pana in buza rezervatiei. Economisim si timp si energie, nu ne intimpina nimeni desi pe poarta scrie ca accesul in Cheile Tisitei costa 3 lei. Am luat toate panourile in vizor, pozez si harta. E buna de analizat pe traseu, citisem ca un brailean se ratacise pe acolo.





Cu ursul in gand, de parca rasul, lupul si celelalte animale salbatice nu mai existau, ne faceam simtita prezenta la orice cotitura. Si imaginati-va: vai inguste, avand pe alocuri cu aspect de canion, bazinete depresionare, portiuni accidentate, cu pereti aproape verticali, multa padure. Cu fanare pentru caprele negre, ici colo cutii cu cranii, descrieri ale animalelor, alimentatia lor... ne simteam ca in cusca lor. Oh yeah palpitant, mai ales ca nu ajunsese la tunele si deja sotul si Andreea dadeau semne de oboseala, vocala.


M-am amuzat in sinea mea cum cantaresc cu putin mai mult decat o femela lup. Flora in plina toamna e splendida, brusturii - sau ce or fi fost, nu cunosc/retin din pacate numele - miroseau incredibil. Dupa aspect - cautand cu google - asa par. Citind despre papucul doamnei mi-am adus aminte ca in unele horoscoape iti spuneau si ce flori ti se potrivesc, iar la Balanta floricica asta era prezenta. E floare rara.



Mergem de-a lungul Tisitei, un afluent al riului Putna, urmand traseul marcat cu triunghi rosu. Soarele lumineaza virfurile. Cheile Tisitei nu seamana cu niste chei clasice cu pereti stincosi abrupti si apropiati la baza carora se strecoara un firisor de apa, malurile raului sunt inalte si impadurite. Zonele de trecere de pe un mal pe altul se fac prin niste punti de lemn. Dar si pe niste poduri de ciment, pe langa unele s-a mancat mult din malurile de pamant si necesita refacere. 
Ceva mai incolo ne apropiem de cladirea unui canton silvic, sunt bancute si o masa, iar mai in spate doua WC-uri.


*primele doua de sus la dus, mai jos la intoarcere
*colectand Frunze... picioare scufundate in patura ruginie.

Trecem mai departe, pozam in stanga si-n dreapta si gasim un prim loc in care s-a strapuns muntele. Citeva sute de metri mai in amonte mai dam de inca un tunel nitel mai lung si dupa ce trecem de stalpul cu informatii ce ne anunta ca urmeaza unul lung si frontala e importanta acum. Scobitura are aspect triunghiular. In capatul opus se vede un punctulet de lumina. Hotaram sa mergem noi doi mai inatai, inaintam in tunel cu frontalele pe cap. Primii metri de obicei sunt cam noroiosi si plini de bolovani, ne speriem ca am fi vazut ceva miscare si ne decidem sa ne intoarcem, cu pasi grabiti si cu fata spre luminita de la capatul tunelului. Urs nu cred ca fu... Lumina nu batea prea departe, era suficienta sa vezi pe unde calci.
Au intrat apoi baietii, au zabovit nitel pe la... mijloc, pentru cateva cadre si am facut retur. Atunci mi-au tremurat si mie picioarele. Cu toate ca parerile sunt impartite, unii spun ca nu au mai vazut ursul pe traseu, altii ca erau in gasca, zona asta e destul de neprietenoasa si eu as recomanda sa fie parcursa intr-un grup mare. Noi am fost doar patru si nu ne-am simtit prea... confortabil.
Traseul de intoarcere a fost identic cu cel de urcare. Aventura noastra in Cheile Tisitei a durat cred ca putin peste 5 ore dus-intors. Am fost fericiti si multumiti de tot ceea ce am vazut. Si astfel am facut cunostinta cu Muntii Vrancei.


Tare fain a mai imbracat natura ce a facut omul, noi am fost in timpul saptamanii si pana la iesire am fost singurii turisti. A fost cald, frumos, a doua zi ne-am intors cu inca un grup doar pana in gura rezervatiei pentru cateva cadre, cum plouase si volumul apei oferea un alt tablou cu apa revarsata pe cateva jgheaburi.


Sper ca v-a placut plimbarea prin rezervatia naturala Tisita!
 Langa Tulnici, la Galaciuc exista o tabara pentru elevi, situata la circa 700 de metri altitudine, intr-o padure de brad. De aici se pot vedea cinci din cele sapte sate intemeiate de feciorii Tudorei Vrancioaia. Pe langa salbaticia Cheilor Tisitei, puteti admira Cascada Putna sau Manastirea Lepsa.
Alte obiective, pe o arie mai larga: Padurea Lepsa - Zboina, Groapa cu Pini, Stramtura Coza, Statiunea Soveja, Mausoleul Eroilor din Soveja, Manastirea Soveja, o plimbare pana in Targu Secuiesc.
sursa: cesavezi.ro, biodiversitate.ro

xoxo

Comentarii

  1. amazing place!! beautiful pics!! kiss

    www.mammaaltop.com

    RăspundețiȘtergere
  2. Superb .... sora mea a fost la marcat luna trecuta , pe cheile Tisitei, cu cei de la AMC , e voluntar acolo si viitor voluntar la salvamont Vrancea, si casa noastra si parintii nostrii sunt dincolo de munte, in Nistoresti , de unde se ajunge la Lacul Negru ( lacul fara fund) , cheile Narujei , Manastirea Valea Neagra si varful Lacaut ( 1777 m ) !!!! Daca mai ajungi in zona sa stii ca mai ai ce vedea! Pup !Superbe poze!!!! Dor de casa :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bravo ei si tuturor celor care contribuie la marcarea traseelor, toata admiratia! Cu siguranta sunt mai multe decat am insiruit impreuna, cum zona are foarte multe zone salbatice, multumesc frumos de comentariu Sandita. Pupici!

      Ștergere
  3. ce peisaj superb..si toamna il infrumuseteaza si mai mult....deci inca un loc de vizitat, trecut pe lista :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-a fost greu sa selectionez cateva poze, colajele sunt o optiune salvatoare. Multumesc. xo

      Ștergere
  4. What a beautiful place an awesome adventure your pictures are magnificent have a lovely weekend.

    RăspundețiȘtergere
  5. You always show the best and peaceful place where the nature is flourishing and breathtaking. Id love to be there and hike there too :) Have a great weekend dear Mihaela, kisses! xo

    RăspundețiȘtergere
  6. Wowww....superbe pozele si rezervatia este absolut minunata :) Sunt o multime de locuri frumoase in Romania :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce peisaje minunate! Mi-a placut la nebunie cum le-ai prezentat <3

    RăspundețiȘtergere
  8. magnificent nature park...how I would love to visit!

    you look every cute on all these pics<3

    http://modaodaradosti.blogspot.com/

    RăspundețiȘtergere
  9. cat e de frumos ... pacat ca avem locuri asa de frumoase in Romania si noi nu stim sa le exploram

    RăspundețiȘtergere
  10. Thank you for taking us along on your hike through the nature reserve Tisita! It looks truly peaceful and beautiful there!

    RăspundețiȘtergere
  11. Splendida excursia, imi place ca te-ai documentat despre fauna si frumusetile de acolo. Poate ursul v-ar fi iesit in cale, dar rasul este extrem de retras si rar observat, iar lupii v-au ocolit de la distanta daca v-au auzit. Animalele salbatice nu sunt deloc dornice sa intalneasca omul sau sa-l vaneze.

    RăspundețiȘtergere
  12. Superbe fotografii, multumim ca le impartasesti cu noi! Imi este dor de Romania :) Te pup, week-end placut si la multi ani pentru ziua de maine!!! <3

    RăspundețiȘtergere
  13. Looks like a gorgeous place. Thx for sharing these stunning pics.
    kisses
    Lenya
    FashionDreams&Lifestyle

    RăspundețiȘtergere
  14. This place looks truly amazing! I love places with that untouched nature everywhere! :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Ce locuri minunate şi ce fotografii superbe! O astfel de plimbare este o bucurie pentru suflet şi o încărcare cu energie.
    Weekend frumos! :-)

    RăspundețiȘtergere
  16. Such a wonderful place! Your photos are so beautiful. :)

    RăspundețiȘtergere
  17. Nice!!!
    After a long break I am officially back and thank you so much for your support!! I deeply appreciate it ;)
    My Lyfe ; My Story
    @MyLyfeMyStory
    @MyLyfeMyStoryBlog

    RăspundețiȘtergere
  18. La multi ani de ziua numelui, cu multa sanatate, fericire si impliniri pe toate planurile!
    N-am fost niciodata in zona dar vai, ce frumos arata padurea toamna! Ce culori, un adevarat tablou! N-am mai fost in ultimii ani toamna la munte, probabil ca ar trebui sa reiau acest obicei.
    Weekend frumos sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  19. Pfiu ce frumoase peisaje. Si ce dor de duca imi tot faci tu cu iesirile astea. Sufar aici a s-a terminat vara si nu am avut timp de asemenea drumetii, doar gandul la vara urmatoare ma face sa trec peste:)
    PS: La multi ani de Sf. Mihail si Gavril.

    RăspundețiȘtergere
  20. Va multumesc frumos! <3 Sa aveti un weekend placut! La multi ani: Mihaele, Gabriele, Mihai si Gabrieli!
    Thank you! <3
    xoxo

    RăspundețiȘtergere
  21. Such a beautiful place! I would love to visit it one day :)

    RăspundețiȘtergere
  22. Wowwwwwwwwwwwwwwww.....This is so glorious, love this.
    http://instagram.com/rockybee212?ref=badge
    http://rock4less.blogspot.co.uk/

    RăspundețiȘtergere
  23. Such lovely pics.. truly a nature's paradise.. thanks for sharing the pics xoxo
    http://natashabhatt.blogspot.in

    RăspundețiȘtergere
  24. Beautiful pictures!
    www.alessandrastyle.com

    RăspundețiȘtergere
  25. un loc minunat! superbe fotografii pupi

    RăspundețiȘtergere
  26. Wow.. that place is remarkable.. absolutely breath-taking! Nature is such a wonderful place :)

    Take care always, love Christine ~ xx
    BLOG | BLOGLOVIN' | TWITTER | FACEBOOK

    RăspundețiȘtergere
  27. Minunate poze! Am putut simti prospetimea aerului si bucuria voastra, oameni frumosi! ^_^

    RăspundețiȘtergere
  28. Am fost si eu pe acolo, zona este superba iar tu ai reusit sa surprinzi frumusetea locurilor !<3
    :*

    RăspundețiȘtergere
  29. Am fost aici! E cu adevarat un coltisor de rai! Avem atatea locuri superbe in Romania! :D

    http://voxofvanity.wordpress.com/

    RăspundețiȘtergere
  30. Great blog and I love your Header :)
    Love
    Veni

    RăspundețiȘtergere
  31. Wow, superbe peisaje, superbe poze! Avem o țară atât de frumoasă, cu atât de multe locuri care merită văzute! Am mai trecut acum unul pe listă! :D
    Pupici și la cât mai multe drumeții frumoase!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Mihaela, sper ca fiecare sa vada cat mai mult din ceea ce-si doreste. Pupici

      Ștergere
  32. Recunosc ca pe-acolo n-am ajuns, dar mai este timp! Frumoase poze, frumoase peisaje.. n-am vazut o imbunatatire cand am deschis blogul tau, dar e vorba de cateva secunde, nu e ca si cand as sta cu orele sa se deschida.. nu te stresa din cauza asta, poate e doar de la nr. de poze sau anunturi, habar n-am cum merge treaba cu chestiile astea. Oricum, no worries!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma gandeam ca dureaza mai mult. Oricum, daca pot face ceva, incerc ca sa fie navigarea usoara, daca e de la blogger atunci nu-mi ramane decat sa astept sa-si revina, multumesc pentru raspuns, multumesc ca mi-ai scris.
      pupici!

      Ștergere
  33. This is wonderful ,you look happy ,love it :)
    kisses

    RăspundețiȘtergere
  34. Very pretty pictures :)

    http://dreamland1234.blogspot.com/

    RăspundețiȘtergere
  35. This had to be amazing trip, dear, this place looks beautiful!

    http://crafty-zone.blogspot.com/

    RăspundețiȘtergere
  36. Superb! Nu am ajuns pe acolo, Lacul Rosu l-am vazut, insa, si l-as revedea! :) Pup!

    http://the-may-day.blogspot.ro/

    RăspundețiȘtergere
  37. Mai ce poze minunate!! Mi-as facut asa dor de o drumetie la munte, imi place mult ca postezi si astfel de lucruri aici, pupici!
    http://www.xcentrica.ro/boyfriend-sweater-ootd/

    RăspundețiȘtergere
  38. Ce dor imi este de o drumetie, pozele sunt absolut superbe!
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  39. Mihaela, mi-a placut e putin spus, nu am cuvinte sa redau si mai ales culorile astea de toamna. Prea frumos acolo!!!

    RăspundețiȘtergere
  40. This looks like such a relaxing and fun hike!

    RăspundețiȘtergere
  41. Thank you for sharing these charming images of nature in Autumn!
    Baci,
    Coco et La vie en rose - Valeria Arizzi

    RăspundețiȘtergere
  42. Vaai, ce poze frumoase, m-ai incarcat de energie la inceput de saptamana!!
    Eu cred ca a fost o alegere mai buna decat Lacul Rosu :D, ori faptul ca e aproape de mine si am fost deja de cateva ori, imi dicteaza asta :P
    Superb podetul ala de lemn pe care il treceai <3

    RăspundețiȘtergere
  43. These are some amazing photos!!! I love the leaves here as well.

    Kreyola Jounerys | Instagram

    RăspundețiȘtergere
  44. SUnt putin invidioasa de faptul ca mereu te bucuri de frumoasa noastra tara!
    Mi-e dor si mie de excursiile astea pe care le faceam des cu ai mei.

    Tine-o tot asa, e deosebit! :)

    Te pup

    RăspundețiȘtergere
  45. Wonderful and detailed nature photos. Thanks for sharing. :)
    /Madison
    Breakfast Tablescapes

    RăspundețiȘtergere
  46. Papucul doamnei, zici tu? Habar nu am avut. Ştiu că floarea este rară, dar uite că balanţele nu prea. Şi bag de seamă că se aseamănă, de aceea s-or fi şi plăcând între ele. Superbă plimbare aţi făcut, nu am fost în Munţii Vrancei. Natura arată fabulos toamna, doar să nu ai parte de zile cu ploaie. Visez şi eu la nişte drumeţii, dar în locul lor stau tot de teme şi serviciu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, uite asa, si mai ales Mihaelele, suntem foarte multe, Mihaela iti multumesc tare mult pentru vizita stiu ca aveti treaba pana peste cap. Spor in toate!

      Andra Dorolti, si eu admir locurile pe unde va perindati voi!

      Diana, nu regret, dar nici nu renunt la gandul de a vedea intr-o zi Lacul Rosu.

      Va multumesc si ma bucur ca v-a placut aceasta postare!

      Thank you very much for your thoughts!

      Ștergere
  47. Foarte frumoase poze!!! M-am nascut in Vrancioaia, dar niciodata nu am fost la Cheile Tisitei, pentru ca mi-e frica de ursi, cu toate ca zona Tulnici-Lepsa o cunosc foarte bine. Nu de putine ori ursul a ajuns in sat in cautare de hrana, iar asta m-a determinat sa nu indraznesc la o asemenea aventura. Cred ca intr-un grup de 8-10 persoane as merge sa vad Cheile Tisitei. Felicitari pentru poze!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu ma gandesc ca daca nu am intalnit ursul astazi maine nu se poate intampla, e bine sa fim numerosi si atenti, in acelasi timp sa ne bucuram de natura.
      Multumesc frumos, multumesc de vizita! xo

      Ștergere
  48. Ce bine iti shade cu palariuta. :)) Faine locatii, ar trebui sa le dam mai multa importanta...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De aceea voi mai scrie despre ele, pup si mersi. E a sotului. :))

      Ștergere
  49. Tare frumos e acolo! Cred ca ti-ai reincarcat bateriile. Mi-a placut mult poza cu covorul de frunze, superb!Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  50. deci si eu sunt papucul doamnei? :)

    minunate locuri, poate pun si eu piciorusul pe-acolo candva :).

    RăspundețiȘtergere
  51. O locatie minunata!
    Peisajele de toamna sunt fascinante!
    Trebuie sa o bifam si noi. :)
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  52. Fotografiile sunt superbe. Iubesc natura in aceasta perioada, este atat de colorata si placuta. Recunosc, nu stiam de acest minunat rezervat, sper sa am ocazia sa o vizitez si eu cu familia!

    RăspundețiȘtergere
  53. E un loc care poate fi destul de usor de explorat, cu familia, spre capat conteaza sa fiti numerosi pentru precautie.
    Va multumesc frumos pentru comentarii. xoxo

    RăspundețiȘtergere
  54. Minunata excursia voastra, la fel si peisajele, acum cand toamna imbraca atat de frumos natura!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In curand vor ramane o amintire, iarna bate la usa si nu ne ramane decat sa ne bucuram de partea frumoasa, pana la primavara cand speram sa o luam iar la picior cu rucsacul in spate.

      Ștergere
  55. Foarte, foarte faine fotografiile tale!
    O destinație excelentă pentru o excursie la munte!

    RăspundețiȘtergere
  56. Faina zona, n-am fost niciodata, sper sa ajung la anul. :)

    RăspundețiȘtergere
  57. What a wonderful park and obviously it's more lonley there ... but I had also not wanted to enter this hollow it looks not really nice there. But I love the pictures you took. Every picture could be a postcard and you wore a perfect outfit for your walk! Hope you are well and happy my dear friend <3

    Hugs and kisses

    www.dressedwithsoul.com

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Are many wild place here, in Apuseni, etc. Thank you for your thoughts Rena, hugs and kisses!

      Ștergere
  58. Ce peisaje superbe de toamna! Frumoasa tara avem :)
    Te invit sa te inscrii la giveaway-ul de pe blogul meu: http://flashforwards.blogspot.de/2014/11/oasap-cape-coat-giveaway.html

    Te pup

    RăspundețiȘtergere
  59. Ce coincidenţă!
    Am fost şi eu în zonă, aproape în aceeaşi perioadă!
    Am lăsat Cheile Tişiţei pentru la vară, pentru răcoarea ce o vor emana... În schimb, am fost în zonă la Cascada Putnei, la Lepşa - dar a fost pe ultra-scurte, cum se spune.
    Am pus în prim-plan vizita la Focul Viu de la Andreiaşu.
    Ioana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am vazut/citit articolul tau despre Focul Viu, multumesc de vizita Ioana.

      Ștergere
  60. wow that is such a nice place to visit. it looks amazing from the pictures.

    xo
    Sam
    http://fabulouspetite.blogspot.com

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. After a long walk over woods in a summer day is a great experience here down in this cold cave but so magic. xo

      Ștergere
    2. Oh, I I messed the posts, I told you that thinking on the cave. Tisita is a lovely place, wild.

      Ștergere
  61. Un "offff" mare si pareri de rau, ca nu mai sunt tanara sa marg in astfel de locuri minunate! :) Frumoase imagini ai surprins!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In afara de masina e destul de accesibil. Zi frumoasa, Ileana, ma bucur ca ti-au placut.

      Ștergere
  62. Am fost si am urcat pana sus. Dupa ultimul tunel, nu am putut inainta -trebuia sa trecem prin apa si nu ne-am incumetat sa coboram uzi la bocanci ! :) Nu stiu sigur, dar cred ca am citit undeva ca tunelurile au fost sapate de nemti in Primul Razboi Mondial.Frumoase fotografii !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Asa stiu si eu ca au fost facute de nemti in acea perioada. Multumesc Nicol.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Thank you for your visit and sharing your thoughts. xoxo

Orice parere cu bun simt este binevenita!

1001cosmetice

1001cosmetice.ro%20

Postări populare de pe acest blog

Din lumea necuvantatoarelor

     De-a lungul timpului am avut in grija doar pisici si pesti. Pestii mi s-au parut cei mai sensibili, daca mediul in care traiesc nu este unul echilibrat apar boli, devin apatici. Alimentatia este foarte importanta si am mai scris despre asta , este importanta indiferent ca vorbim de oameni sau de animale, iar astazi va invit sa cititi povestea Oanei si animalutelor ei pe care am rugat-o sa ne impartaseasca din experienta sa cu cititorii blogului.  Toto, Oachi Mara si Porto        Ei bine, am animăluțe de când mă știu, mai exact de pe la 4 ani și îmi petreceam timpul î n casa cu curte a bunicilor mei din Galați. Încă de pe atunci (când nu exista mâncarea granule sau umedă specială pentru animale) existau formule sănătoase de hrană gătită pentru câini și pisici, care culmea trăiau sănătoși ani mulți, cățeii chiar până la 20-21 de ani. Un singur lucru mi-a spus atunci bunicul, v ă z â ndu-m ă că dau bomboane cățeilor din curte: Nu dulciuri! Niciodată! Sunt otravă

Thank you Michael Bolton for a great show!

2013 mi-a adus multe lucruri bune, pe cele rele vreau sa le dau uitarii, iar la un sfarsit de an exceptional nici nu mi-am imaginat de asemenea amploare. Vazusem cu cel putin o luna inainte ca va participa la Revelionul din aer liber Michael Bolton in Galati cu sprijinul primariei. Mi-am zis ca e o farsa. Nu stabilisem nimic pentru Revelion, voiam doar sa fiu cu sotul meu, sa dansam, sa am parte de liniste... si am avut! Am fost atat de... incat nu am cuvinte, completati voi! Poate pentru ca sunt racita si am dureri crunte de cap, poate ca acea senzatie nici nu poate fi descrisa in cuvinte. Am dansat, am aplaudat, am ovationat. Sufletul meu a fost hranit! Atat pot spune!

Basca, papion si paiete

In Londra am purtat buline, ieri am scos fusta la pozat, iarna stiti ca nu renunt la culori asa ca iata inca o tinuta in stilul meu caracteristic.  Fusesem anuntata ca vom avea parte de soare, mai cald teoretic, practic puteam raci cu propriile maini o sticla de bere insa nu imi era frig incat sa dau bir cu fugitii. Ne-am si distrat. O helanca gri din lana cu fusta conica verde din paiete insir pe pat, ma gandesc la jacheta neagra din imitatie de piele insa blazerul reiat il gasesc mai potrivit, urmeaza papionul, basca si in final geanta si cizmele. Gavroche style, glamour. Eu m-as prezenta asa la birou. Machiajul ochilor mi-a luat timp cel mai mult.