Aici veti gasi retetele la felurile de mancare postate. Trucuri si alte notiuni care sa va scoata din impas !
Pt inceput va scriu cateva cuvinte despre condimente, cum se asezoneaza si caror alimente ori mancaruri li se potrivesc mai bine. Daca aveti idei noi, mi-ar placea sa completam.
· Condimentele
- Anason, anason stelat - la mititei, la fursecuri.
- Busuioc (de preferinta proaspat) la pizza si la paste, unele salate de cruditati, maioneze, omlete, sosuri, preparate din carne, in special cea de vanat, ajuta la o mai buna digestie.
- Cardamom - la mancare indiana.
- Cayenne - la raclette, la fondue, sau pt o mancare mai iute.
- Cimbru - la pui si uneori la alte fripturi la cuptor, varza, ciorba fasole.
- Chimen - la fajitas de pollo (mexicana), la tocanita ficatei si la mancarea indiana.
- Coriandru - la mancare indiana, spaniole, asiatice, marinate, unele ciorbe.
- Cuisoare - la mancare indiana, la vin fiert, unele dulciuri.
- Curcuma (turmeric) - la mancare indiana cu precadere.
- Foaie de dafin - la multe chestii, printre care: ostropel, iahnie de fasole sau de cartofi...
- Ghimbir - la mancare indiana, la mancare asiatica, peste, prep. Inabusite, limonade !
- Ienibahar - la mititei, carnati, la prepararea mustarului, etc.
- Leustean - ciorbe
- Marar – salate, tocane, creme de branza.
- Menta - salata rece de orez cu roquefort, la cocktailuri, decor prajiturilor din ciocolata !
- Mustarul de masa - se obtine prin macinarea semintelor plantei Sinapis alba sau Sinapis nigra. Faina obtinuta se amesteca cu apa, se macereaza, apoi se condimenteaza cu zahar, otet, vin, sare, tarhon, cimbru si piper. Se prezinta sub forma de pasta omogena, colorata galbe - verzui, cu gust picant acrisor si miros specific. Se utilizeaza la sosuri, salate, preparate din carne, mezeluri, etc.
- Nucsoara - carne tocata, mancaruri de cartofi, pateuri, maioneze, turta dulce, salate.
- Oregano - omleta, la pizza, sufleuri, marinarea carnii, etc.
- Paprika - diverse mancaruri mai iuti, inlocuitor al colorantului, etc
- Patrunjel - in combinatie cu rosii, usturoi, pesto, apr. universal etc. Seamana cu Hasmatuchi.
- Rozmarin - dupa chef, dar mai rar, in loc de cimbru la fripturi la cuptor, paine, pui, etc.
- Salvie - la pui, sosuri de rosii ..
- Scortisoara - mancare indiana, vin fiert, cafea, prajituri (cu mere si/sau nuci mai ales).
- Sofran - la orez indian, la rizotto, supelor de peste si a felurilor pe baza de orez-cum ar fi paella-o culoare foarte placuta. Sosurile si painea au un gust mai placut, datorita lui, folosit cu moderatie, din cauza gustului amarui. Unul dintre cele mai scumpe, grija se si falsifica !
- Tarhon - la mujdeiul de usturoi, in special la cartofii pai, omleta, inlocuieste foarte bine piperul, otetul si chiar sarea din diferite preparate.
- Usturoi - stropel, marinata, etc. Antibiotic natural !
- Vanilia este fructul in forma de pastaie al plantei Vanilia plantifolia, care creste in tarile tropicale. Pentru a ajunge la pastaia de culoare neagra care se gaseste in comert, fructul sufera o prelucrare speciala. Pastaile se culeg inainte de a ajunge la completa maturitate se oparesc si se usuca la umbra (timp in care pastaile secreta un lichid uleios care se indeparteaza prin stergere cu o carpa). Dupa ce s-au uscat, se ung cu ulei de cocos ca sa ramana flexibile. In timpul acestor prelucrari, pastaile isi schimba culoarea in maro inchis (brun - cafeniu) si capata aroma specifica si aspect lucios, iar la suprafata se observa uneori cristale fine albicioase de vanilina (substanta aromata din vanilie). Fructul se prezinta sub forma de batoane flexibile, carnoase, lungi de 15-25 cm, si late de 1 cm, cu miros puternic, specific.
Batoanele de vanilie se pastreaza ambalate in hartie cerata si inchise ermetic in cutii metalice. Se utilizeaza in cofetarie, patiserie, bucatarie, la prepararea bauturilor. In comert, in afara de batoanele de vanilie se foloseste vanilia pura si zaharul vanilat. Vanilia pura este un preparat sintetic, si anume metil sau etilvanilina; etilvanilina este aromata mai puternic. Ambele se prezinta sub forma de pulbere cristalina sau solutie. Zaharul vanilat se obtine din amestec de zahar farin cu vanilie baton (naturala) sau cu vanilina pura (sintetica).
· Sfaturi pentru folosirea condimentelor:
- Pentru carnea de vita sunt ideale busuioc, dafin, coriandru, chimen, marar, galbenele, maghiran, menta, salvie, tarhon, cimbru (fara rozmarin).
- Pentru carnea de porc sunt indicate anason, busuioc, hasmatuchi, coriandru, chimen, marar, fenicul, lemongras, menta, maghiran, rozmarin, salvie, tarhon si cimbru.
- Carnea de miel trebuie asezonata cu menta, busuioc, dafin, coriandru, chimen, marar, lemongras, maghiran, rozmarin, salvie sau cimbru.
- Carne de pasare, pui: busuioc sau dafin, coriandru, chimen, marar, lemongras, galbenele, maghiran, menta, rozmarin, tarhon, salvie.
- La curcan puteti adauga si cimbru, la gasca, salvie, iar la rata, marar, menta, rozmarin, salvie, tarhon.
- Pestele si fructele de mare trebuiesc asezonate cu anason, busuioc, coriandru, marar, fenicul, lemongras, galbenele, maghiran, menta, patrunjel, rozmarin, salvie, tarhon, cimbru.
- Pentru paine si prajituri puteti folosi coriandru, chimen, marar, galbenele, maghiran, anason, fenicul, leustean, rozmarin.
- Oualor le puteti adauga marar, anason, busuioc, hasmatuchi, coriandru, chimen, lemongras, leustean, maghiran, menta, patrunjel, rozmarin, salvie, tarhon sau cimbru.
- Pentru ficat e indicat sa adaugati coriandru, salvie sau tarhon.
- Salatelor le pot fi adaugate urmatoarele: anason, busuioc, iarba-matei, hasmatuchi, tataneasa, coriandru, chimen, papadie, marar, soc, lemongras, galbenele, menta, patrunjel, tarhon si cimbru.
- Pentru supe, puteti folosi anason, chimen, marar, fenicul, lemongras, lustean, galbenele, maghiran, menta, urzici, tarhon, cimbru.
Paine de casa cu drojdie
*2 cani cu faina - folosesc mai multe tipuri si in varii combinatii in functie de stoc:
000 (1 / 1,5 / 0,5 ) + 650 (1 / 0,5 / 1,5)
000 (1,5) + secara (0,5)
000
650
000 (1,5) + integrala (0,5)
650 (1.5) + integrala (0,5)
650 (1,5) + neagra (0,5)
650/000 (1,5) + secara (0,25) + neagra (0,25)
*1 cana apa calduta
*1 lingura drojdie uscata
*1 lingurita sare
optional seminte si/sau cereale
Un aluat cu mai multa apa va fi mai dens, un aluat cu mai putina apa va fi mai pufos, cu conditia sa framantati destul (veti sti ca ati terminat de framantat cand vi se desprinde aluatul de pe degete). Cam acum puteti incorpora in aluat o mana de seminte crude (floarea soarelui, dovleac, in) sau ierburi aromatice, cu masline maruntite.
Mi-e draga painea în orice fel si imi place sa o fac. Imi place mirosul de drojdie, al aluatului, sa framant si apoi sa vad ce iese, uneori chiar daca e aceiasi reteta mi se intampla sa iasa cu textura diferita. Visez la o paine cu drojdie salbatica, crescuta in casa, am incercat o paine cu mai putina drojdie dar cu o crestere de lunga durata, cu mai multa apa. Am stat langa cuptor si urmaream cu creste aluatul moale si lipicios. O noutate pentru mine. Sa revenim la cea mai des facuta si publicata in articolele de tip ''life lately''.
Framantare
In vasul in care framantam, faina, intr-o margine sau centru se adauga drojdia uscata si cate linguri de apa calduta care se amesteca intre ele, la polul opus lingurita de sare. Dupa ce drojdia se activeaza, face bule deasupra, se adauga din cana cu apa si se amesteca cu lingura. Daca a mai ramas putina faina neincorporata la lingura se va rezolva la framantatul manual. Sa nu fie mai mult de o mana de faina caci atunci sigur mai e nevoie de cativa mililitri de apa. Cand se incepe framantarea la un aluat cu faina integrala, de secara sau neagra, uneori poate fi lipicios si umed insa prin framantare va deveni suplu si fin. Mainile curate. De nu, putina faina pe maini rezolva situatia. Nu scufundati mainile in paine precum la cozonac. Sigur, sfaturile si ideile insirate sunt in urma experientei acumulate, fara vreo pregatire de specialitate. Doar pasiune.
Dospire
Vasul se acopera, prosop/sort/punga, sta foarte bine in cuptor/dulap, ferit de curenti de aer timp de 30-40 minute.
Precoacere
La aluatul cu faina alba 000 sau 650 nu mai necesita faina la formarea painii, se mai framanta putin, scos aerul, insa tavalita in putina faina, seminte sau fulgi de cereal daca vreti va face diferenta. Forma rotunda sau dreptunghiulara, painea formata se asaza, pentru crestere timp de 30-40 minute, in vasul de copt: tava intinsa/vas yena(folosesc cu succes si capacul)/tava de paine. O perioada am uns vasul cu ulei, uneori cu unt, insa grasimea e mai greu de indepartat. Hartie de copt, am dat peste una care se lipea de paine si prin razuire reuseam sa dau jos. Presarat faina, cu atat mai aspra cu atat mai bine, am incercat si cu malai.
Coacere
La cuptorul electric setez 200 grade, timp 25 minute, coacere sus si jos, apa in adancitura speciala de pe fundul cuptorului cu o preincalzire de 10 minute gatindu-se astfel la aburi, apoi scad la 180 cu coacere jos. Acolo, jos, ciocanind, am observat ca se face mai greu si in timpul asta se va si rumeni pentru inca 15 minute. Cand se ciocane painea trebuie sa sune a gol.
Despre paine puteti citi si aici. Vreau sa incerc si asa, si asa, si asa cum facea candva bunica, si pe cea cu cartofi.
Paine de casa cu bicarbonat/praf de copt
Felul acesta de paine l-am facut cand nu mai aveam drojdie in casa, este diferita ca textura, nu creste la fel ca cea cu drojdie dar e foarte gustoasa.
2 cani faina 650 sau 000
1 cana de apa/lapte batut/iaurt
1 plic praf de copt
1 lingurita de sare
Toate ingredientele uscate intr-un bol si le-am amestecat, treptat apa amestecand cu mana, framantand timp de 5 minute pana cand am obtinut o coca omogena si elastica si totusi putin mai vartoasa. Putina faina intr-o tava si si am asezat painea modelata in forma. A mai stat asa cam 10 minute, dupa care a intrat in cuptorul incins. 180 grade 30 – 40 de minute, in ultimele minute ii dau functia rumenire sau o ajut cu putin ulei unsa. Partea proasta e doar ca se usuca mai repede decat painea clasica. In loc de apa am framantat si cu iaurt. La fel de buna!
Paine de casa cu drojdie
*2 cani cu faina - folosesc mai multe tipuri si in varii combinatii in functie de stoc:
000 (1 / 1,5 / 0,5 ) + 650 (1 / 0,5 / 1,5)
000 (1,5) + secara (0,5)
000
650
000 (1,5) + integrala (0,5)
650 (1.5) + integrala (0,5)
650 (1,5) + neagra (0,5)
650/000 (1,5) + secara (0,25) + neagra (0,25)
*1 cana apa calduta
*1 lingura drojdie uscata
*1 lingurita sare
optional seminte si/sau cereale
Un aluat cu mai multa apa va fi mai dens, un aluat cu mai putina apa va fi mai pufos, cu conditia sa framantati destul (veti sti ca ati terminat de framantat cand vi se desprinde aluatul de pe degete). Cam acum puteti incorpora in aluat o mana de seminte crude (floarea soarelui, dovleac, in) sau ierburi aromatice, cu masline maruntite.
Mi-e draga painea în orice fel si imi place sa o fac. Imi place mirosul de drojdie, al aluatului, sa framant si apoi sa vad ce iese, uneori chiar daca e aceiasi reteta mi se intampla sa iasa cu textura diferita. Visez la o paine cu drojdie salbatica, crescuta in casa, am incercat o paine cu mai putina drojdie dar cu o crestere de lunga durata, cu mai multa apa. Am stat langa cuptor si urmaream cu creste aluatul moale si lipicios. O noutate pentru mine. Sa revenim la cea mai des facuta si publicata in articolele de tip ''life lately''.
Framantare
In vasul in care framantam, faina, intr-o margine sau centru se adauga drojdia uscata si cate linguri de apa calduta care se amesteca intre ele, la polul opus lingurita de sare. Dupa ce drojdia se activeaza, face bule deasupra, se adauga din cana cu apa si se amesteca cu lingura. Daca a mai ramas putina faina neincorporata la lingura se va rezolva la framantatul manual. Sa nu fie mai mult de o mana de faina caci atunci sigur mai e nevoie de cativa mililitri de apa. Cand se incepe framantarea la un aluat cu faina integrala, de secara sau neagra, uneori poate fi lipicios si umed insa prin framantare va deveni suplu si fin. Mainile curate. De nu, putina faina pe maini rezolva situatia. Nu scufundati mainile in paine precum la cozonac. Sigur, sfaturile si ideile insirate sunt in urma experientei acumulate, fara vreo pregatire de specialitate. Doar pasiune.
Dospire
Vasul se acopera, prosop/sort/punga, sta foarte bine in cuptor/dulap, ferit de curenti de aer timp de 30-40 minute.
Precoacere
La aluatul cu faina alba 000 sau 650 nu mai necesita faina la formarea painii, se mai framanta putin, scos aerul, insa tavalita in putina faina, seminte sau fulgi de cereal daca vreti va face diferenta. Forma rotunda sau dreptunghiulara, painea formata se asaza, pentru crestere timp de 30-40 minute, in vasul de copt: tava intinsa/vas yena(folosesc cu succes si capacul)/tava de paine. O perioada am uns vasul cu ulei, uneori cu unt, insa grasimea e mai greu de indepartat. Hartie de copt, am dat peste una care se lipea de paine si prin razuire reuseam sa dau jos. Presarat faina, cu atat mai aspra cu atat mai bine, am incercat si cu malai.
Coacere
La cuptorul electric setez 200 grade, timp 25 minute, coacere sus si jos, apa in adancitura speciala de pe fundul cuptorului cu o preincalzire de 10 minute gatindu-se astfel la aburi, apoi scad la 180 cu coacere jos. Acolo, jos, ciocanind, am observat ca se face mai greu si in timpul asta se va si rumeni pentru inca 15 minute. Cand se ciocane painea trebuie sa sune a gol.
Despre paine puteti citi si aici. Vreau sa incerc si asa, si asa, si asa cum facea candva bunica, si pe cea cu cartofi.
Paine de casa cu bicarbonat/praf de copt
Felul acesta de paine l-am facut cand nu mai aveam drojdie in casa, este diferita ca textura, nu creste la fel ca cea cu drojdie dar e foarte gustoasa.
2 cani faina 650 sau 000
1 cana de apa/lapte batut/iaurt
1 plic praf de copt
1 lingurita de sare
Toate ingredientele uscate intr-un bol si le-am amestecat, treptat apa amestecand cu mana, framantand timp de 5 minute pana cand am obtinut o coca omogena si elastica si totusi putin mai vartoasa. Putina faina intr-o tava si si am asezat painea modelata in forma. A mai stat asa cam 10 minute, dupa care a intrat in cuptorul incins. 180 grade 30 – 40 de minute, in ultimele minute ii dau functia rumenire sau o ajut cu putin ulei unsa. Partea proasta e doar ca se usuca mai repede decat painea clasica. In loc de apa am framantat si cu iaurt. La fel de buna!
Saramura de pui/curcan
La saramura de pui, faci carnea pe gratar, pregatesti zeama din rosii fierte in apa, cu ardei rosu, ardei iute, cimbru, foi de dafin. Sare si piper. Inainte sa pui carnea poti sa maruntesti la blender rosiile, scoti foile de dafin, se da in clocot de cateva ori, zeama trebuie sa acopere toata carnea. La sfarsit, cand ai oprit focul, pui usturoiul tocat si acoperi. Pana faci mamaliguta.
Plachie peste
Fileul de novac l-am spalat si pus intr-o tava cu putin ulei. Am pus pe deaupra sare, piper, busuioc, maghiran, usturoi taiat marunt si
lamaie, o foaie de dafin. Am mai stropit cu putin ulei de masline si am turnat sosul de rosii si putin vin alb (cca. 1/2 pahar). Imi place
sa folosesc rosii pasate la cutie. Se pregateste foarte usor si se pune la cuptor pentru cca. 40 minute. Se verifica, in functie de marimea si grosimea bucatii de peste.
Biscuiti sarati +30buc
350 gr faina, 1 pliculet praf de copt, sare 1lingurita rasa si piper dupa gust, un sfert lingurita praf de usturoi, la fel de boia, oregano si busuioc. 1 Ou marimea L, 150ml lapte, 50ml ulei, o mana plina de zuchini tocat cubulete mici, 1 ceapa tocata marunt, 50grame de branza telemea/cascaval/gouda cubulete mici care altfel masurat ar veni cam doua maini pline. Peste ingredientele uscate gen faina se adauga cele lichide si dupa amestecarea lor se pun ceapa, zuchinele si branza.
Compozitia, ca un aluat usor lipicios, din ea se fac bile gen ping pong care se aplatizeaza, cu mainile din cand in cand unse cu ulei. Se coc, in cuptorul incins inainte, la 180grade pret de 20-25 minute, in tava unsa cu unt sau tapetata cu hartie de copt.
350 gr faina, 1 pliculet praf de copt, sare 1lingurita rasa si piper dupa gust, un sfert lingurita praf de usturoi, la fel de boia, oregano si busuioc. 1 Ou marimea L, 150ml lapte, 50ml ulei, o mana plina de zuchini tocat cubulete mici, 1 ceapa tocata marunt, 50grame de branza telemea/cascaval/gouda cubulete mici care altfel masurat ar veni cam doua maini pline. Peste ingredientele uscate gen faina se adauga cele lichide si dupa amestecarea lor se pun ceapa, zuchinele si branza.
Compozitia, ca un aluat usor lipicios, din ea se fac bile gen ping pong care se aplatizeaza, cu mainile din cand in cand unse cu ulei. Se coc, in cuptorul incins inainte, la 180grade pret de 20-25 minute, in tava unsa cu unt sau tapetata cu hartie de copt.
Fursecuri
O reteta foarte veche, intr-o noua versiune, nu avea praf de copt si aromata minimalist cu coaja proaspat rasa de lamaie. Cum lamaile se trateaza si rar cumpar in varianta de consum integral caut alte optiuni.
Prima data imi aduc aminte ca a fost un esec, aluatul prea moale si se intindeau fursecurile de forma unui strat subtire unitar. Bine ca am facut doar dintr-un ou.
3(1, la portie mica) oua, 3(1) cesti zahar, 3(1) cesti ulei, 6 cesti (2) faina. 1 plic praf copt, cand faci mai putin, il imparti si pe acesta.
O portie inseamna ca iese o tava, am facut 3.
Sare, nucsoara, cardamon(asemanator cu lamaia), cate un praf din fiecare. Esenta naturala de lamaie, o lingurita.
In afara de sare, condimentarea o faci dupa cum iti place.
Ouale se bat intregi cu sare, un praf, apoi zaharul, aromele sau/si condimentele preferate, uleiul, toate treptat. Apoi faina. Praful de copt nu l-am amestecat cu toata faina. Am adaugat in prima parte.
Cu mixerul a mers pana aproape de final, era prea vartos aluatul si se incingea. Am amestecat si cu lingura. Din cantitatea masurata, mi-a mai ramas faina. Important e textura aluatului. Cand se pune cu lingura, cu o a doua lingura te ajuti sa cada. Atunci arata ca bezeaua, mai tapan, se lasa spatiu marisor intre ele, pana se distribuie toate se mai intind.
Topping fursecuri: nuca macinata/migdale in loc de nuci bucati, afine scurse de la afinata in loc de stafide, ce am avut.
O reteta foarte veche, intr-o noua versiune, nu avea praf de copt si aromata minimalist cu coaja proaspat rasa de lamaie. Cum lamaile se trateaza si rar cumpar in varianta de consum integral caut alte optiuni.
Prima data imi aduc aminte ca a fost un esec, aluatul prea moale si se intindeau fursecurile de forma unui strat subtire unitar. Bine ca am facut doar dintr-un ou.
3(1, la portie mica) oua, 3(1) cesti zahar, 3(1) cesti ulei, 6 cesti (2) faina. 1 plic praf copt, cand faci mai putin, il imparti si pe acesta.
O portie inseamna ca iese o tava, am facut 3.
Sare, nucsoara, cardamon(asemanator cu lamaia), cate un praf din fiecare. Esenta naturala de lamaie, o lingurita.
In afara de sare, condimentarea o faci dupa cum iti place.
Ouale se bat intregi cu sare, un praf, apoi zaharul, aromele sau/si condimentele preferate, uleiul, toate treptat. Apoi faina. Praful de copt nu l-am amestecat cu toata faina. Am adaugat in prima parte.
Cu mixerul a mers pana aproape de final, era prea vartos aluatul si se incingea. Am amestecat si cu lingura. Din cantitatea masurata, mi-a mai ramas faina. Important e textura aluatului. Cand se pune cu lingura, cu o a doua lingura te ajuti sa cada. Atunci arata ca bezeaua, mai tapan, se lasa spatiu marisor intre ele, pana se distribuie toate se mai intind.
Topping fursecuri: nuca macinata/migdale in loc de nuci bucati, afine scurse de la afinata in loc de stafide, ce am avut.
Italian fruit & nut tart (inspiratie paprika tv)
Foietaj sau un aluat(pe care l-am folosit la placinta) facut in casa pe baza de unt 200gr
Crema:
100 gr unt 75g zahar fin
125 migdale macinate
50gr faina, 2 oua mici, coaja port si 1/2 coaja lamaie, limoncello si marsala cate o lingura, 1/2 ligt esenta vanilie. Putina nucsoara,
portocale confiate 60g, ciocolata pastile 60gr.
Se pune foaia de blat, se toarna crema si deasupra se pun seminte de pin cam o mana-2. 5 minute la 190 grade si apoi 35min la 180. Se pudreaza si se mai baga 2 min pt glazurare. Pt tava yena dreptunghiulara se face portie dubla de crema. Cate 3 lg
de bautura. Aluat din 300 g faina, 75g zahar, 110 unt, 1 1/2 ou, 2praf sare, 1 lgt bicarbonat.
Se serv cu inghetata de vanilie sau m b smantana rece.
De obicei pregatesc aceasta supa cand fac si salata cu carne de pui (ca e boeuf ori alta). Zeama de la pui o strecor si o voi integra la un moment dat in supa de legume, care scade si galustele cum sunt ca o sugativa..
Intr-o oala de 4-5 litri, eu pun 150 g telina, doi foi de dafin, 1 ceapa mare si doi-trei morcovi, intregi spalate si curatate in prealabil cu apa 3/4 pe foc. Cand incep sa fiarba se adauga sarea, mai tarziu se scoate ceapa si dafinul si se arunca. Intre timp se pregatesc galustele si se lasa la odihnit. Celelalte legume se scot pt tocare, pasare, dupa preferinta si se adauga zeama de la pui. La foc mic, altfel se imprastie/sparg galustele, se adauga din compozitie cu o lingurita. Fii fara grija vor creste ! Vor fi gata in 10-15 minute, e bine din cand in cand sa le stropesti cu apa rece, ajuta la afanare. Cand se ridica la suprafata le mai intorci cu grija si e semn ca's gata. Schimba oala pe un ochi rece ca sa nu mai continuie fierberea si pune capacul. Dupa 10 minute poti sa ii adaugi patrunjelul proaspat tocat, plin de vitamina C !
Galuste (in doua variante)
- 2 oua, gris, 1/2 lingutita unt, sare
se bat ouale cu untul spuma, iar apoi se adauga grisul putin cate putin pana aluatul este cat de cat tare (sa nu curga din lingura ci sa se rupa fasii - daca ma-ntelegeti ). Se adauga si sarea.
Se pun galustele in supa care fierbe la foc mic si se mai fierb 10 minute la foc mic!
- 3 linguri de gris la un ou, sare, o lingura de ulei.
se bat albusurile spuma tare, se adauga grisul in ploaie, galbenusurile, si lingura de ulei se amesteca bine si se lasa 10 minute sa se odihneasca..se ia cate o lingura-lingurita din compozitie si se adauga in supa.
* cartofi
* pui, 2 cepe
* sare si piper
* boia de ardei
* rozmarin
* patrunjel verde
* pahar vin alb
Cantitatile sunt pur orientative, in functie de cate portii vreti sa faceti. Cartofii se curata si se taie in 4-8. Se scurg de apa si se pun intr-o tava. Se presara cu sare, piper, boia de ardei si rozmarin, ceapa taiata fie rondele, fie julien. Turnam deasupra cateva linguri cu ulei de masline, asezam peste pulpele curate si bine crestate si condimentate, cu o ceasca de apa si paharul de vin, dam la cuptor acoperite cu folie de copt ori de aluminiu. Cand furculita intra usor in carne si cartofi, iar zeama mai este putin, indepartezi "capacul" si lasi sa se rumeneasca frumos. Cand sunt gata se presara cu patrunjel verde tocat si se serveste cald.
Ingrediente pentru 12 portii
Blat: 2 oua, 1 praf de sare, 60 gr zahar, 50 gr faina
Crema: 1 lamaie, 1 lingura zahar pudra, 125 gr mascarpone, 60 ml frisca.
Mod de preparare: Se incalzeste cuptorul bine. Se bat albusurile spuma cu sare. Se freaca galbenusurile cu zahar si 2 linguri de apa fierbinte (fiarta inainte) pana se obtine o crema. Se incorporeaza cate putin faina si spuma de albusuri. Se pune hartie de copt intr-o tava mai mica decat cea de aragaz adaugati coca si coaceti-o 10 minute la foc mic. Se scoate blatul si se rastoarna pe un prosop curat.. Stropiti hartia cu apa rece si indepartati-o. Rulati blatul si lasati-l sa se raceasca. Se spala lamaia cu apa fierbinte si se sterge. Se rade coaja lamaiei sau i se stoarce doar sucul. Amestecati-le cu branza. Se bate frisca si se adauga la branza. Se desface rulada si se pune crema de branza nivelandu-se usor. Se ruleaza blatul. Se presara zahar pudra si nuca macinata. Dupa un timp lasata la frigider e numai buna de mancat.
Este de departe cea mai buna, gustoasa paine, pe care am mancat-o vreodata. Desigur, mult mai calorica datorita adaosurilor.
Ingrediente: 290 ml lapte caldut, 450 gr faina alba, 3 lgr. zahar
1 lgr. sare, 30 gr unt, 1 ½ lgr. drojdie uscata.
Pentru deasupra: 1 galbenus, 1 lgr. lapte, susan si mac.
Am facut aluatul si l-am lasat la crescut pentru 30 min si in tava inca 30 min. Dupa ce a crescut am uns cu un galbenus de ou amestecat cu lapte si am presarat, din belsug, susan si mac. Am copt la foc potrivit, spre mic (dar aici depinde mult de cuptor) cam 35 de min.
pui fiert sau resturi de la o friptura
mozarella
salata verde
dresing: sare, cimbru, oregano, piper alb, ulei de masline si otet balsamic(sau poti adauga putin iaurt)
-300 g ficatei pasare(pui), 3 oua, 20 g unt
-sare, piper, boia.
Ficateii se spala si se curata bine de pielite si se pun la fiert. Cand sunt gata fierti, furculita intra foarte usor in ei, se scurg de apa si se lasa sa se raceasca. Ouale se fierb si ele tari. Cand sunt fierte se lasa sa se raceasca, apoi se curata de coaja si se taie in jumatati. Intr-un castronel se pun ficateii si se faramiteaza cu furculita, apoi galbenusurile fierte de la oua si se faramiteaza si acestea cu furculita si se adauga untul, toata compozitia amestecandu-se pana devine spumoasa, puteti sa puneti totul intr-un blender, sau sa le faramitati cu furculita si apoi sa le amestecati cu mixerul, nu uitati condimentele. Eu prefer sa amestec totul pasand compozitia cu furculita, deoarece imi place sa simt bucatelele mici de ficat si de galbenus de ou. Cu compozitia astfel rezultata se umplu jumatatile de ou si se orneaza dupa imaginatia fiecaruia. Eu am folosit masline kalamata.
Se ia carnea, de preferinta proaspata si de o culoare roz-deschis, spalata bine, si se taie in cubulete mari.
Se pun doua linguri de ulei intr-o cratita la incins. Cand e incins uleiul se pune carnea la rumenit, condimentati.
Se intoarce carnea pe toate partile, pana cand toate bucatile au devenit albicioase. In acest moment se adauga cam 2 cani de apa calda in cratita, frunze de dafin. Se acopera, dar nu de tot, si se lasa sa fiarba pana cand scade binisor. Se verifica moliciunea carnii, nu prin intepare, ci se scoate o bucata si se gusta. Daca sunteti multumiti de gust si consistenta, e bine. Daca nu, se mai adauga niste apa calda, si din nou se lasa sa fiarba mancarea, acoperita fiind. Daca vi se pare ca e gata, atunci se rastoarna in mancare si paharul cu vin, putin usturoi tocat, sare. De aici in colo mai sunt cam inca cinci minute de fierbere. E bine sa fie servita fierbinte, cu o mamaliguta vartoasa. Muraturile sunt foarte bine-venite la acesta masa, dar noi am vrut un mujdei de usturoi cu patrunjel. De baut merge un vin negru, curat.
Se face o mamaliga moale, carnatii se prajesc separat, apoi se monteaza preparatul in straturi. Ung vasul cu unt, pun un strat de mamaliga, strat de branza de vaci, carnatii taiati rondele, mamaliga, iar si branza cu carnati. Deasupra se poate pune un ou batut cu smantana/iaurt si presarat cascaval sau doar un ou spart pt un aspect mai rustic. Se da la cuptor pana la coagularea oului sau rumenirea la suprafata a mancarii ! Se serveste cu smantana.
Pieptul de pui se taie subtire ca pentru snitele, daca aveti cu ce sa-l bateti, bateti-l. Se ia feliuta de piept de pui, condimenteaza - eu prefer sare, piper alb si putin curry - se pune o feliuta de cascaval taiat subtire, si fasii de morcov f putin fiert si de ardei in orice culoare vreti. Se ruleaza si se fixeaza cu scobitori. Se dau prin ou, faina si pesmet si poc in tigaie. Cu legumele la aburi fac cea mai buna pereche.
Salata de fructe la pahar
Ai nevoie de fructe, smantana de batut pentru frisca, daca nu doresti frisca artificiala, un pliculet de zahar vanilat daca alegi fructe acrisoare, cate un piscot-doua de fiecare pahar, crema de whisky pt inmuiat f putin piscoturile si putina scortisoara pt pudrat la final. Preety easy, but delicious !
Pentru mousse-ul de portocale: 2 galbenusuri, 100 g zahar, 2 linguri amidon,
Salata de fructe la pahar
Ai nevoie de fructe, smantana de batut pentru frisca, daca nu doresti frisca artificiala, un pliculet de zahar vanilat daca alegi fructe acrisoare, cate un piscot-doua de fiecare pahar, crema de whisky pt inmuiat f putin piscoturile si putina scortisoara pt pudrat la final. Preety easy, but delicious !
* 250 g zahar & 250 g lapte praf
* 200 g unt & 50 g cacao
* 150 ml apa & esenta de rom
Apa si zaharul le punem la fiert. Dupa ce a dat in clocot, mai lasam la fiert cateva minute, pana se aduna spuma deasupra si siropul curge mai grosut din lingura. Adaugam untul si amestecam bine pana se topeste si omogenizam. Dam deoparte de pe foc si adaugam laptele praf amestecat cu cacao. Dupa ce s-a incorporat tot laptele, adaugam nuca taiata bucati si esenta de rom. Compozitia obtinuta o intindem pe hartie de copt sau intr-o tava unsa cu unt, la grosimea dorita si dam la frigider pana se intareste, apoi se portioneaza dupa dorinta. Aceasta este reteta dupa care am preparat-o, cum nu am avut nuci in casa.
Pentru blat: 6 oua, 6 linguri zahar,
3 linguri ulei, 6 linguri faina, 1 praf de copt, esenta de vanilie.
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, adaugand treptat jumatate din cantitatea de zahar. Se mixeaza pana se intareste spuma si devine lucioasa.
Galbenusurile se bat cu zaharul ramas pana se albesc si devin ca o crema. Se adauga vanilia. Faina se cerne in galbenusuri, se adauga albusurile batute si se omogenizeaza cu atentie.
Aluatul obtinut se imparte in 2 (25-27 diametru) sau 4, daca aveti forma mica si se coc 4 foi in tava (18 cm diametru) tapetata cu hartie de copt. Se coc in jur de 10-15 minute, pana incep marginile sa se rumeneasca, iar foaia e aurie. Se scot pe un gratar si se lasa la racit, fara a le suprapune.
250 ml lapte, sucul de la 1 portocala mare, 10 g gelatina, 250 ml frisca lichida.
Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana se albesc. Se adauga amidonul si se amesteca bine, sa nu ramana cocoloase. Laptele se da in fiert, apoi se toarna incet in compozitia de mai sus. Se muta totul in apoi in vasul in care a fiert laptele si se pune pe foc mic, amestecand continuu, cateva minute, pana la ingrosarea compozitiei (fara a se aduce la fierbere).
Se ia budinca de pe foc, se acopera cu o folie, ca sa se evite formarea pojghitei si se lasa sa se raceasca.
Gelatina se dizolva in sucul rece de portocala si se lasa sa se umfle, apoi se fliudizeaza cateva secunde la microunde. Se adauga in budinca usor racita. Se omogenizeaza si se da la rece. Se bate frisca apoi se incorporeaza usor in budinca racita.
In tava in care am copt blaturile tapetata cu folie alimentara se pune un blat, mousse-ul de portocale, optional kiwi in rondele subtiri si celalalt blat sau pana la terminarea straturilor. Se da la rece pentru cateva ore, de preferat peste noapte. Se rastoarna pe un platou si se orneaza cu crema stracciatella si felii de portocale.
Crema stracciatella: Frisca batuta bine, adaugata esenta/baton sau zahar vanilinat si apoi fulgii de ciocolata. Ori in varianta asta: Crema Stracciatella facuta din ganache de ciocolata alba. Se topesc pe bain-marie 200 g ciocolata alba si apoi se adauga 150ml frisca lichida, nebatuta. Se omogenizeaza, se lasa la racorit si apoi la congelator 30 min. Se mixeaza bine pana isi mareste considerabil volumul si apoi se adauga fulgi de ciocolata sau ciocolata amaruie rasa mare.
Ingrediente :
180 gr. unt la temp. camerei, 100 ml. lapte, 180 gr. zahar, 200 gr. faina,
3 oua, 3 lgte praf copt, 100 gr. ciocolata amaruie, 1 lingura ness ( la 1 lg. ness punem 2 lg.apa ) ,
100 gr. ciocolata alba, 1 lgta esenta vanilie.
Crema nuca:
4 galbenusuri, 200 gr zahar, 250 gr branza mascarpone
200 gr nuca prajita sau cruda macinata, 400 ml frisca
2 lg ness, 2 lg cacao, 1 plic gelatina
200 gr nuca prajita sau cruda macinata, 400 ml frisca
2 lg ness, 2 lg cacao, 1 plic gelatina
Blat : Frecam untul spuma cu zaharul. Adaugam ouale pe rand si mixam cca 3 minute.
Punem faina (amestecata inainte cu praful de copt), alternand cu laptele. Mixam pana la omogenizare. Impartim compozitia in 2 parti egale. Topim ciocolatile separat si lasam la racit.
Intr-un bol punem ciocolata alba + vanilia, amestecam, turnam in tava si coacem la foc potrivit cca 25-30 minute. In celalalt bol punem ciocolata amaruie + lingura de ness tare, amestecam, turnam in tava si coacem la fel (scobitoarea sa iasa curata). Lasam la racit in tava 10 minute si rasturnam blatul pe un gratar.
Crema : Galbenusurile si zaharul se amesteca bine si se fierb pe baie de apa pana se spumeaza. Adaugam gelatina hidratata in 50 ml apa , ness, cacaoa si amestecam pana ce se dizolva complet. Se da la rece. Branza mascarpone se amesteca cu, compozitia fiarta si racita se adauga peste frisca batuta spuma tot atunci adaugam si nuca macinata .
Montarea: insiropam blaturile cu un suc dulce-acrisor, dua asezarea straturilor la sfarsit il imbracam in frisca sau in orice doriti.
Ingrediente:
- 500 g faina, 50 g zahar, 1 pliculet drojdie uscata
- 250 g lapte, 25 g unt, 2 galbenusuri, ulei la framantat
- un praf de sare, coaja rasa de la 1 lamaie, vanilie
Umplutura/optional:
- dulceata, gem
Se amesteca faina + drojdie. Galbenusurile se mixeaza cu zaharul + un praf de sare. Untul se topeste in laptele caldut (nu fierbinte caci se taie drojdia). Peste compozitia de galbenusuri se pune coaja rasa de lamaie + vanilia si apoi se toarna laptele cu unt, iar la final faina si framantam adaugand putin, cate putin, ulei caldut. Se lasa la crescut. Se intinde o foaie de 1,5 cm grosime, se marcheaza cu o forma sau un pahar pe jumatate de foaie, apoi se pune pe fiecare putina dulceata. Se acopera cu cealalta jumatate din foaie. Se taie cu forma (inmuiata mereu in faina) gogosi exact pe locurile marcate, astfel incat dulceata sa ramana la mijloc. Se lasa la crescut, apoi se prajesc. Cat sunt calde se tavalesc prin zahar pudra sau nu.
Ingrediente:
- 5 legaturi loboda (rosie si verde)
- o legatura de leurda
- 300g sunculita taraneasca (optional)
- 2-3 morcovi
- o radacina de patrunjel
- o canita de orez
- o legatura de ceapa verde
- 3-4 tije de apio sau telina
- 4 catei de usturoi/optional
- zeama de la o lamaie
- 5 linguri ulei
- 4 litri de apa
- o legatura de leustean
- sare dupa gust
Nu calesc ceapa, eu le pun la foc sa fiarba toate in afara de leustean. Cand ciorba e gata, luam de pe foc si presaram leustean proaspat tocat. Simplu.
Ingrediente pentru 6 persoane:
- 4 cepe verzi, 2 ardei, 1 dovlecel (250 g.)
- 1-2 catei de usturoi, 5 oua, sare, piper, susan.
- 1 legatura marar proaspat, tocat, 3 linguri ulei, 4 linguri pesmet.
Se poate pune si carne tocata ori sunca sau piept de pui fiert sau pe gratar facut.
Se taie marunt cepele, ardeii si dovleceii. Se calesc la foc mic, sarea si piperul dupa gust, mararul tocat (pe care il puteti inlocui cu patrunjel). Se omogenizeaza ouale, se toarna peste amestecul de legume racorit. Se adauga pesmetul si se amesteca totul bine. Presara susan. Se introduce compozitia rezultata in tava, pusa foaie de copt. Se coace budinca la temperatura medie timp de 20-25 minute. Se lasa cca. 10 minute la racorit (cand e gata, marginile se desprind frumos de forma). Se transfera apoi pe un platou, se poate servi atat calda cat si rece.
Se poate face si cu ciuperci, poti adauga si leurda primavara. Daca adaugi cascaval poti exclude lingurile de pesmet.
Ingrediente:
- 400 gr amestec de fructe de mare congelate
- 400 gr paste de orice fel (eu am ales spaghetti)
- 3-4 linguri ulei de masline
- o ceapa mica tocata marunt
- 5 catei de usturoi pisati
- 200 ml vin alb
- 500 ml passata de rosii
- cate o lingura de cimbru, busuioc, oregano si rozmarin (uscate)
- sare, piper, paprika iute dupa gust (sau fulgi de chilli)
- cate o mana de patrunjel si busuioc verde
Decongelam cu grija fructele de mare: le asezam intr-un bol, acoperite cu apa rece si le lasam asa 20 de minute, dupa care le scurgem printr-o sita. Apoi incingem intr-o tigaie mare (wok-ul e bun la reteta asta, eu nu am), uleiul de masline. Calim putin ceapa tocata marunt si usturoiul pisat, cand acestea sunt translucide, adaugam vinul. Lasam sa fiarba la foc mic pana vinul se evapora aproape complet, apoi adaugam passata de rosii, plantele aromatice uscate si cele proaspete, sare, piper si iuteala dupa gust. Dam focul la minim si lasam sosul vreo 10 minute, amestecand din cand in cand. Dupa ce sosul incepe sa se ingroase, e momentul sa adaugam si fructele de mare, pe care le scurgem bine de apa. Lasam totul sa fiarba alte 20 de minute, la foc mic, amestecand cu grija, apoi la final, cand sosul este gata si fructele de mare s-au facut, punem pastele fierte dupa instructiunile de pe ambalaj si amestecam incet pana avem niste paste complet acoperite cu sos sau in varianta: pui pastale in farfurii si sosul peste.
Se foloseste linte maro sau verde, cea galbena este ptr supa crema.Se spala lintea bine si se pune la inmuiat in apa calda, cateva ore. Dupa care trecem la curatat radacinoase: morcov, pastranac, telina, radacina de patrunjel si ceapa doua-trei. Toate se taie cubulete si se calesc in ulei mai multicel, apoi se pune lintea si se completeaza cu apa. Lintea fierbe destul de repede, atentie sa nu devina pasta, sa ramana intreaga dar sa fie fiarta, se pun mirodenii: piper, cimbru, foaie de dafin, sare si boia dar si o lingura doua de pasta de tomate, dupa gustul vostru. Se mai lasa nitel la fiert si gata. Este ff buna si nutritiva, merge bine iarna cand corpul are nevoie de proteine.
Ingrediente
1/2 kg mazare congelata, 50g unt, 1 varf de cutit de nucsoara (va recomand sa nu va lipseasca din bucatarie, da o aroma deosebita la orice piure de legume ), sare, 4-5 linguri lapte sau 1 lingura smantana.
Punem apa sa fiarba cu sare, cand clocoteste punem mazarea congelata, lasam sa fiarba , apoi o strecuram , adaugam untul, nucsoara. Zdrobim bine (blender sau robot de bucatarie ) adaugand treptat lapte pana ajungem la consistenta dorita. Imi place ca iese asa de verde.
Strugurii rosii/negri se spala si se lasa pe un servet/prosop la scurs. Intre timp bostanul, dovleacul, se rade si cu zahar se trage pe foc pana i se evapora zeama. Apoi i se adauga scortisoara si se lasa la racit. Foile de placinta, unse cu ulei, se umplu sul cu struguri si putin zahar amestecat in prealabil cu vanilie din baton. Se aseaza in tava si se inteapa in partea superioara pt a iesi aerul, apoi cele cu bostan. La cuptor, dupa un timp se ung sulurile cu o pensula din sucul ce bolboroseste la cele cu struguri. Un deliciu. Daca aveti rabdare puteti scoate si samburii.
4 avocado(portie mare)
1 ceapa rosie taiata marunt de tot
1/2 ardei gras taiat marunt de tot
1 ardei iute taiat marunt de tot, fara samburi
4 linguri zeama de lamaie, sare, piper dupa gust
o rosie fara pielita si daca se poate fara zeama
1 lingura coriandru taiat marunt
Despici avocado, unul f copt, in lungime in 2 bucati, scoti samburele, si cu o lingurita iei tot. Se face pireu din miezul de avocado. Se adauga zeama de lamaie si ardeii taiati marunt. Este important sa tocati legumele f marunt. Se adauga lingura de coriandru, sare si piper si se amesteca bine. Daca pare prea "greu" la gust, sa mai adaugati zeama de lamaie. Se acopera bine cu celofan si lasa la frigider pana inainte de servire. Inainte de servire, se adauga si rosia taiata marunt. Rosia se adauga la sfarsit sa nu inmoaie prea tare guacamole.
Este important sa acoperiti bine de tot guacamole ca sa nu se oxideze (culoarea e un verde deschis frumos, iar daca se oxideaza se inchide la culoare, spre maroniu).
* Pentru blat: 200 g biscuiti, 100 g unt
Biscuitii ii maruntim la robot, apoi adaugam untul moale si mixam pana obtinem o compozitie ca niste firimituri. Punem totul intr-o tava ( 26 cm diametru) cu inel detasabil si tasam bine cu o lingura sau cu fundul unui pahar.
* Pentru umplutura: 500 g branza de vaci, 4 oua,
100 g smantana, 150 g zahar, esenta de vanilie.
Branza de vaci se mixeaza (am folosit mixerul vertical) cu zahar si esenta de vanilie. Se adauga smantana si ouale pe rand, mixand bine dupa fiecare. Vom obtine o crema fina de branza, pe care o turnam in tava peste blatul de biscuit. Nivelam si dam la cuptor la foc mediu, pana incepe sa se rumeneasca deasupra si compozitia sa fie ferma. Dupa ce stingem focul, deschidem usa cuptorului si lasam prajitura sa se raceasca lent.
* Lemon curd: 150 g zahar, 100 g unt
zeama de la 2 lamai, 2 oua.
Se aduce la fierbere sucul de lamaie amestecat cu zahar. Ouale se bat usor, apoi se toarna incet peste ele sucul fierbinte, amestecand. Se pune pe foc mic si se amesteca usor pana la fierbere. Se fierbe 5 minute (amestecand mereu), pana se ingroasa, se da vasul deoparte, se adauga untul si se omogenizeaza. Se muta intr-un vas curat, se acopera cu o folie si se lasa pana la racirea completa. Dupa ce prajitura s-a racit se acopera cu lemon curd-ul si se da la rece pentru cateva ore. Eu i-am pus si bombonele si zmeura.
Baza de sos tomat pentru paste, potrivit si pt pizza.
Rosii decojite: in apa fierbinte tinute pana cand crapa si se pot decoji. Tocate marunt sunt puse peste cativa catei de usturoi tocati fin si caliti in ulei de masline. Apoi se condimenteaza: oregano, busuioc, salvie mai putina si sare. Se lasa la scazut dupa bunul plac, mai apos pt paste si mai dens pt pizza.
Madlene cu ciocolata
Ciocolata cu masa mare de cacao - o tableta, jumatate de pachet unt, 4 linguri zahar pudra, coaja rasa de la o lamaie. 1/2 lingurita praf de copt, faina 5 linguri, 2 oua, sare. Ulei sau unt pentru uns forma. Ciocolata si untul cubulete intr-un vas pe baia de aburi sa se topeasca ingredientele. Ouale intregi si zaharul batute, adaugata faina amestecata cu praful de copt, cate o lingura si praful de sare. Optional coaja de lamaie, apoi am turnat sosul de ciocolata si unt. Totul intr-un vas acoperit cu folie de plastic in frigider vreo trei sau patru ore.
Incalzit cuptorul, se coc in aproximativ 20 de minute la foc puternic.
Madlene cu ciocolata
Ciocolata cu masa mare de cacao - o tableta, jumatate de pachet unt, 4 linguri zahar pudra, coaja rasa de la o lamaie. 1/2 lingurita praf de copt, faina 5 linguri, 2 oua, sare. Ulei sau unt pentru uns forma. Ciocolata si untul cubulete intr-un vas pe baia de aburi sa se topeasca ingredientele. Ouale intregi si zaharul batute, adaugata faina amestecata cu praful de copt, cate o lingura si praful de sare. Optional coaja de lamaie, apoi am turnat sosul de ciocolata si unt. Totul intr-un vas acoperit cu folie de plastic in frigider vreo trei sau patru ore.
Incalzit cuptorul, se coc in aproximativ 20 de minute la foc puternic.
– 1 cana zahar (umpluta trei sferturi)
– 1 cana apa
– 1/2 cana ulei
– 4 linguri cu gem sau dulceata (eu am pus dulceata de visine; adaugate la sfarsit)
– 3 linguri cacao
– o mana nuci pisate (optional)
– o lingurita rasa de praf de copt (cui nu-i place praful de copt poate sa puna bicarbonat stins cu zeama de lamaie)
– 2 cani faina
– stafide (sau mere, prune, caise uscate; optional)
– arome si alte condimente (rom, ghimbir, scortisoara; optional)
– 1 cana apa
– 1/2 cana ulei
– 4 linguri cu gem sau dulceata (eu am pus dulceata de visine; adaugate la sfarsit)
– 3 linguri cacao
– o mana nuci pisate (optional)
– o lingurita rasa de praf de copt (cui nu-i place praful de copt poate sa puna bicarbonat stins cu zeama de lamaie)
– 2 cani faina
– stafide (sau mere, prune, caise uscate; optional)
– arome si alte condimente (rom, ghimbir, scortisoara; optional)
Zaharul se topeste in apa amestecand cu telul, doar dupa se adauga uleiul si celelalte lichide. In alt vas se amesteca cele uscate si apoi se toarna peste cele lichide, apoi dulceata. Se coace la foc potrivit 30-35 de minute, in functie de cuptor. Se taie dupa racire.
sau
Negresa de post, blat:
2 cani faina
100 g zahar
3 linguri cacao
1/2 cana nuca macinata
1 praf de copt
1 cana si jumatate de apa minerala carbogazoasa
1/2 cana ulei
300 g dulceata sau gem
Pentru glazura:
2 linguri cacao
3 linguri zahar
1 lingura ulei
3 linguri apa
esenta de rom
Turnam compozitia intr-o tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu, pana suprafata prajiturii devine ferma la atingere. Lasam la racit in tava.
Glazura:
Punem cacaoa intr-o craticioara. Adaugam zaharul si omogenizam, apoi turnam apa si uleiul. Punem la foc mic si fierbem pana glazura ajunge la consistenta dorita. Lasam sa se raceasca, apoi aromam dupa gust cu esenta de rom.
Cand glazura este calduta, o turnam peste blat, apoi lasam sa se raceasca foarte bine. Se portioneaza dupa dorinta.
Sursa: http://www.dulciurifeldefel.ro/negresa-de-post/
2 cani faina
100 g zahar
3 linguri cacao
1/2 cana nuca macinata
1 praf de copt
1 cana si jumatate de apa minerala carbogazoasa
1/2 cana ulei
300 g dulceata sau gem
Pentru glazura:
2 linguri cacao
3 linguri zahar
1 lingura ulei
3 linguri apa
esenta de rom
Turnam compozitia intr-o tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu, pana suprafata prajiturii devine ferma la atingere. Lasam la racit in tava.
Glazura:
Punem cacaoa intr-o craticioara. Adaugam zaharul si omogenizam, apoi turnam apa si uleiul. Punem la foc mic si fierbem pana glazura ajunge la consistenta dorita. Lasam sa se raceasca, apoi aromam dupa gust cu esenta de rom.
Cand glazura este calduta, o turnam peste blat, apoi lasam sa se raceasca foarte bine. Se portioneaza dupa dorinta.
Sursa: http://www.dulciurifeldefel.ro/negresa-de-post/
sau
Negresa cu banane si nuci2 pahare*200ml faina 1plic praf copt
Cacao 2-3linguri cardamon macinat 2praf
Esenta nat. vanilie, nucsoara si sare 1praf
1/2 pah nuca macinata 1 banana, 1 mana de fructe uscate
1/2 pah zahar + 1 1/2 apa 50gr unt~ +uns
Cacao 2-3linguri cardamon macinat 2praf
Esenta nat. vanilie, nucsoara si sare 1praf
1/2 pah nuca macinata 1 banana, 1 mana de fructe uscate
1/2 pah zahar + 1 1/2 apa 50gr unt~ +uns
Crema de vanilie - https://lecturisiarome.ro - inspiratie
- varianta cu oua intregi
3 oua intregi
600 ml lapte
o pastaie de vanilie
100 grame de zahar
50 grame de faina alba de grau tip 000
un varf de cutit de sare
- varianta cu galbenusuri de ou
4 galbenuse
500 ml lapte dulce
80 de grame de zahar
40-50 grame de faina alba de grau tip 000
o lingura de esenta concentrata de vanilie
un varf de cutit de sare
Dupa reteta veche a mamei si des intalnita in online cu 4 oua, o cana de
zana, o cana de faina, 4 linguri de ulei... etc. am deviat putin si in
loc de 4 linguri de apa am pus o esenta de vanilie, am adaugat in plus
la chec: scortisoara, doua cuisoare tocate marunt si un praf de nucsoara. Dupa ce am turnat in tava (de cozonac, de cand spun sa-mi iau doua mai mici speciale pentru chec) am presarat stafide si bucati de ciocolata belgiana. Cu albusurile batute spuma sau ouale batute intregi reteta imi iese de fiecare data.
Dintr-un chec simplu se poate face si un chec glazurat si umplut, astfel:
Dupa coacerea si racirea checului (l-am copt intr-o tava de cozonac) se
taie in doua pe lungime. Ciocolata pusa la topit pe baie de aburi se
toarna o parte peste jumatatea de sus asezata pe hartia de copt.
Cealalta parte din chec pusa pe un platou, o puteti insiropa daca
preferati (cu apa, zeama de lamaie si zahar). Se amesteca ciocolata cu
rom, apoi se freaca cu mascarpone, se intinde pe blat o parte(inca
moale) si se da putin la congelator, cateva minute pentru a se intari.
Adaugam restul de crema pentru un strat mai gros si punem capac.
Saratele
- 500 gr faina
- 350 gr branza telemea
- 150 gr unt
- 2 oua
- 100 gr smantana
- seminte: susan, mac, chimen; dupa plac
Dupa framantare se da la rece cel putin o ora si apoi se coc 20- 25 minute in cuptorul preincalzit, la 175 de grade C.
250 g faina
4 linguri cacao
200 g zahar
1 lingurita praf de copt
1/4 lingurita bicarbonat
1/4 lingurita sare
2 oua
120 g unt topit si racit
1 lingurita esenta vanilie
2 banane mari
4 linguri cacao
200 g zahar
1 lingurita praf de copt
1/4 lingurita bicarbonat
1/4 lingurita sare
2 oua
120 g unt topit si racit
1 lingurita esenta vanilie
2 banane mari
85 g cicolata cu lapte sau amaruie (am pus jumi-juma)
Dupa ce amesteci faina, cacaoa, zaharul, praful de copt, bicarbonatul, sarea, separat - bananele pasate cu ouale, untul si esenta. Eu nu am mai topit nici un unt... Se amesteca toate impreuna cu ciocolata cubulete sau razuita, poate fi adaugata si la sfarsit inainte de a da tava la cuptor. In cuptorul preancalzit sta aproximativ 40 de minute.
Dupa ce amesteci faina, cacaoa, zaharul, praful de copt, bicarbonatul, sarea, separat - bananele pasate cu ouale, untul si esenta. Eu nu am mai topit nici un unt... Se amesteca toate impreuna cu ciocolata cubulete sau razuita, poate fi adaugata si la sfarsit inainte de a da tava la cuptor. In cuptorul preancalzit sta aproximativ 40 de minute.
Sos tzatziki: smantana 4 linguri, castravete proaspat de lungimea unui deget, lime(nu aveam lamaie), sare, oregano, doi catei de usturoi.
Pentru aluat: 200 gr faina, 75 gr unt, 75 gr zahar, 1 ou, un
praf de sare. Eu am pus o cana, la unt si zahar am aproximat din ochi,
am folosit si o cana gradata, dar era din 50 in 50. Am adaugat si
albusul de la separarea galbenusului pe care l-am pus deoparte pentru
uns la sfarsit. Si un varf de cutit cu praf de bicarbonat. Crema: 500 gr branza de vaci, 3 oua, 100 gr zahar, 1 plic zahar vanilat, esenta, stafide.
La
amestecat am mai adaugat faina pana am reusit sa ma curat de aluat.
Cateva maini, aluatul cu cat il framantam absorbea si mai multa faina si
se incalzea de la maini. L-am lasat moale, am presarat faina intr-o
punga si am dat la rece sa se intareasca. 20 min. Vasul meu yena e cat jumatate din tava intinsa a cuptorului. Se coace cam in 40 de minute.
Supa crema de legume garnisita cu ceapa rosie trasa in unt facuta cam asa:
2
cartofi mari, 1 morcov, 1/2-1/4 de telina, 1 pastarnac, 1 radacina de
patrunjel si apa cat cuprinde + cam doua degete deasupra, au fiert cu
chimen si putina sare. S-au pasat cu blenderul, ceapa tocata si trasa in
unt presarata cu putina sare, cimbru si piper proaspat s-a turnat in
mijloc la fiecare farfurie.
La
varza calita cu carnati, de cand poftea al meu la ea, am riscat
datorita excesului de histamina, totodata am avut grija sa bea ceaiurile
potrivite si nelipsita paine de casa.
500
gr faina, 350 gr branza (cas, telemea sau mixt), 150 gr unt, 2 oua, 100
gr smantana (4 linguri cu varf), mac, susan, chimen (in aluat sau
presarate).
Aluatul
se da la racit si apoi dupa intinderea foii si proportionare se coace
in 20-25 minute la 175 de grade, cuptorul preincalzit. Ies doua tavi.
Naut, morcov, praf de usturoi, ulei, lamaie, sare si piper, poti incerca si cu boia de ardei dulce, praf de leurda sau primavara cateva fire proaspete. Morcovul se
fierbe, naut iau la conserva, SunFood, toate pasate. Bun si sanatos.
Avem nevoie de:
- foi de placinta, 2 pachete - am cumparat din penny
- unt 1-2 pachete sau ulei daca vreti sa faceti de post
- 300g nuca macinata
- 100g fistic - nu am folosit
- 100g migdale - nu am folosit
- o lingura praf de scortisoara
- 1/4 lingura nucsoara macinata
- sirop din: 400 ml apa, 150g zahar, 300ml miere, zeama de la o lamaie/lime
- foi de placinta, 2 pachete - am cumparat din penny
- unt 1-2 pachete sau ulei daca vreti sa faceti de post
- 300g nuca macinata
- 100g fistic - nu am folosit
- 100g migdale - nu am folosit
- o lingura praf de scortisoara
- 1/4 lingura nucsoara macinata
- sirop din: 400 ml apa, 150g zahar, 300ml miere, zeama de la o lamaie/lime
Blat, m-am inspirat de la Alexandra:
o cana de faina
o cana de zahar (folosit doar 3/4)
4 oua (temperatura camerei)
3-4 morcovi mari/350-400gr (necuratati)
2 lingurite de scortisoara
esenta de vanilie
un plic zahar vanilinat
un plic praf de copt
un praf de sare
300 gr piure de mere/3-4 mere, fara coaja
2 maini cu migdale crude macinate
Ingredientele uscate se toarna peste ouale batute cu zaharul si la final
se adauga morcovul ras marunt, piureul de mere si migdalele.
Copt, in forma de 25, la 18 grade pret de 40 de minute. L-am tinut la
mijloc si dupa testul scobitorii l-am ridicat sus de tot pana cand a
fost gata.
Crema, inspirata fiind de A. Hadean:
250 gr mascarpone frecat cu 80 gr zahar pudra/16 lingurite rase (folosit 13)
200 ml de smantana (bine racita) transformata in frisca
70 gr unt frecate cu 50 gr zahar pudra/10 lgt cu zahar rase(folosit 8)
Prima data am batut smantana si am tinut frisca la rece pana am frecat
si celelalte amestecuri. Dupa, le-am mixat si montat rapid tortul.
Moturile le-am facut cu ajutorul linguritei. Posh-ul seringa cumparat e o
porcarie, nu am dat nici mult pe el, cel din panza/plastic ma enerveaza
la manevrat.
Am sectionat superficial tortul in portii, am imprastiat migdale crude
macinate in centrul si de jur imprejurul tortului de morcov. Se da la
rece.
3 cani faina
100 gr zahar
4 linguri cu miere
3 oua + praf de sare
100 gr unt - topit
1 praf de copt sau bicarbonat 1 1/2-2lingurite
1 lingura scortisoara , 1 lingurita ghimbir, 1lgt. nucsoara, 1 lgt. cuisoare
100 gr zahar
4 linguri cu miere
3 oua + praf de sare
100 gr unt - topit
1 praf de copt sau bicarbonat 1 1/2-2lingurite
1 lingura scortisoara , 1 lingurita ghimbir, 1lgt. nucsoara, 1 lgt. cuisoare
Partile lichide se amesteca cu partile uscate fara prea mare osteneala
intr-un aluat molisor. Dupa ce sta la frigider 2-3 ore se taie pe
jumatate din care iti iese cam o tava. Foaia o intinzi de 0,5 cm si dupa
ce decupezi coci la foc potrivit vreo 15-17 minute.
Ciulama de porc/pui/curcan
1 lingura ulei (de masline), plus extra pentru stropit
200g de chorizo/sunca/kaizer afumat, decojit si taiat in cubulete
1 ceapa mare, tocata
2 morcovi, tocati bucati mari
1 varf de cutit seminte de chimion si seminte de chimen
3 catei de usturoi, tocati
paprika afumata/boia de ardei dulce si iute, plus extra pentru presarat
1 praf de zahar
1 strop de otet din vin rosu
250gr de linte rosie
2 conserve a cate 400g de rosii tocate
850ml supa de pui/apa
optional iaurt, pentru servit, se poate si cu ceapa caramelizata
Incinge uleiul intr-o oala de 5-6 litri. Adauga chorizo si tine-l pe foc pana devine crocant si isi lasa grasimea. Cu ajutorul unei spumiere, scoate-l intr-un bol, lasand grasimea si innabusi ceapa, morcovii si semintele de chimion si chimen 10 minute, pana se inmoaie, apoi adauga usturoiul si mai lasa totul 1 minut. Presara deasupra paprika si zaharul, lasa totul pe foc inca 1 minut, apoi toarna un strop de otet. Dupa cateva secunde adauga lintea, amestecand ingredientele, apoi toarna rosiile si supa de pui/apa.
Fierbe 30 minute sau pana ce lintea devine frageda. Paseaza cu ajutorul unui blender de mana, serveste-o in boluri, presarand deasupra bucatile de chorizo si un pic de paprika.
200g de chorizo/sunca/kaizer afumat, decojit si taiat in cubulete
1 ceapa mare, tocata
2 morcovi, tocati bucati mari
1 varf de cutit seminte de chimion si seminte de chimen
3 catei de usturoi, tocati
paprika afumata/boia de ardei dulce si iute, plus extra pentru presarat
1 praf de zahar
1 strop de otet din vin rosu
250gr de linte rosie
2 conserve a cate 400g de rosii tocate
850ml supa de pui/apa
optional iaurt, pentru servit, se poate si cu ceapa caramelizata
Incinge uleiul intr-o oala de 5-6 litri. Adauga chorizo si tine-l pe foc pana devine crocant si isi lasa grasimea. Cu ajutorul unei spumiere, scoate-l intr-un bol, lasand grasimea si innabusi ceapa, morcovii si semintele de chimion si chimen 10 minute, pana se inmoaie, apoi adauga usturoiul si mai lasa totul 1 minut. Presara deasupra paprika si zaharul, lasa totul pe foc inca 1 minut, apoi toarna un strop de otet. Dupa cateva secunde adauga lintea, amestecand ingredientele, apoi toarna rosiile si supa de pui/apa.
Fierbe 30 minute sau pana ce lintea devine frageda. Paseaza cu ajutorul unui blender de mana, serveste-o in boluri, presarand deasupra bucatile de chorizo si un pic de paprika.
fasole fiarta cu verdeturi, seminte, usturoi si ulei de samburi de struguri, sare si piper; pasate la blender.
Prajitura cu pere si mascarpone. Aveam o cutie de mascarpone in
frigider, s-au alaturat 300 gr de smantana, o cutie mica de branza
proaspata, doua banane si o para mare tocate marunt, o parte din
pachetul mare de piscoturi, cu gelatina, zahar vanilat si vanilie si
compot de corcoduse folosit la insiroparea blatului. Nu-i mare branza,
amestecate, puse intr-un tava cu inel detasabil, dupa cateva ore de stat
la rece ne-am racorit si noi. Ceva spontan.
Paste, doi dovlecei mari, sunca,
o punguta cu mozzarella, ceapa, o mana de spanac proaspat, ceapa verde, ceapa uscata si un mar golden
foarte copt, parmezan pentru servit.
Legumele tocate le-am tras la tigaie cu putin unt si ulei de
masline, am adaugat sunca, spanacul, am condimentat cu sare, piper alb
si un strop de oregano. De data asta am lasat se se simta gustul
ingredientelor principale mai mult si cat mai putine condimente. Marul
l-am pus pe ultima suta de metri, tocat cubulete foarte mici, mozzarella
din zer tocat cuburi mari, am amestecat totul la cald si am servit cu
parmezan.
Ceapa, morcovul si putin usturoi au fost inabusite in putin
ulei si imediat adaugate ciupercile curatate si taiate bucati mari
pentru ca legumele sa nu se prajeasca, apoi in zeama pe care si-o lasa
ciupercile au fiert si cand au fost aproape gata (gust, nu tin cont de
timp, mai ales daca fac si alte treburi) am adaugat dintr-un bol cateva
linguri de smantana cu jumatate din triunghiul de branza brie tocat,
sarea, piperul alb, extra niste praf de usturoi. La final, dupa racire,
patrunjel tocat.
Salata de varza cu marar poate fi asezonata cu smantana slaba si mustar(cu sau fara boabe, fara hrean), in loc de zeama de lamaie si ulei.
Ciuperci proaspete trase la tigaie fara ulei pana
s-au deshidratat in mare parte, am inabusit morcovul ras, spanac si
ceapa (verde + uscata) tocata marunt. Intr-un vas toate adaugand seminte
de floarea soarelui, seminte de in si mult susan crude dar si putin
susan prajit nitel. Condimente am folosit: nucsoara, piper alb, sare si
putin busuioc. Foile de pasta au fost fierte partial si asezate in
straturi in vasul uns cu ulei.
Cartofi cu rozmarin (pudra, proaspat era si mai bun) la cuptor in coaja sau fara, stropiti cu ulei, sare de mare.
Un strat de paste, un strat din compozitie, foi proaspete de spanac
tanar, suc de rosii picant, tot asa pana am terminat cu compozitia din
ciuperci, rosii tocate de la congelator si suc de rosii cu cateva foi de
spanac ici colo.
2 kg dovlecei, 2 cepe
3 morcovi, 2 cartofi
o capatana de usturoi
1 - 2 linguri de smantana
busuioc proaspat, sare
Se pun legumele la fiert in apa cat sa le acopere si cu sare, fara dovlecei pentru ca se adauga mai tarziu fierband mai repede. Pentru a pastra in ei vitaminele.
Cand legumele au fost aproape fierte, se adauga si dovleceii. Cand s-au inmuiat dovleceii, s-a scurs o parte din apa (cam jumate, o puteti adauga inapoi daca vi se pare ca supa e prea groasa). S-a adaugat busuioc proaspat si blenderul a intrat in functiune, pana cand legumele au ajuns un piure gustos si parfumat.
Se regleaza consistenta supei si se adauga smantana dulce si grasa doar la momentul servirii. Ce ramane la frigider trebuie sa stea fara smantana, aceasta fiind adaugata dupa momentul reincalzirii. Daca este prea mare cantitatea puteti injumatati ingredientele. Nu uitati de crutoane sau paine prajita. In loc de busuioc merge si cimbru, daca va place.
3 morcovi, 2 cartofi
o capatana de usturoi
1 - 2 linguri de smantana
busuioc proaspat, sare
Se pun legumele la fiert in apa cat sa le acopere si cu sare, fara dovlecei pentru ca se adauga mai tarziu fierband mai repede. Pentru a pastra in ei vitaminele.
Cand legumele au fost aproape fierte, se adauga si dovleceii. Cand s-au inmuiat dovleceii, s-a scurs o parte din apa (cam jumate, o puteti adauga inapoi daca vi se pare ca supa e prea groasa). S-a adaugat busuioc proaspat si blenderul a intrat in functiune, pana cand legumele au ajuns un piure gustos si parfumat.
Se regleaza consistenta supei si se adauga smantana dulce si grasa doar la momentul servirii. Ce ramane la frigider trebuie sa stea fara smantana, aceasta fiind adaugata dupa momentul reincalzirii. Daca este prea mare cantitatea puteti injumatati ingredientele. Nu uitati de crutoane sau paine prajita. In loc de busuioc merge si cimbru, daca va place.
Boabe de naut din conserva (doar apa si sare) am tras la tigaie cu ceapa si putin usturoi si am combinat
cu morcov, ardei rosu in stare cruda, cu chimion - am gasit in
Carrefour - putin piper si seminte putin trase la tigaie fara nimic
pentru a fi putin crocante. Ulei din seminte de struguri, otet de mere.
3-4 oua
branza dulce ~ 150gr
branza sarata: eu am pus feta ~ 100gr(cantitati orientative)
1 legatura de leurda + 1/2 legatura de marar
seminte de susan si seminte de mac pentru presarat
doua foi de aluat de foietaj
Focaccia
- un aluat de paine: faina ~500 gr + o cana apa calduta + 1cub drojdie + sare.
- un aluat de paine: faina ~500 gr + o cana apa calduta + 1cub drojdie + sare.
- la care ii adaugi arome: oregano, rozmarin, etc
- ii adaugi si ulei de masline, poti pune si masline bucatele
- tre' sa stea acoperit cu ulei o ora
- il apesi apoi intr-o tava joasa unsa cu ulei fara intindere
- cu degetele faci gropite, ungi daca trebuie
- extra condimentat si cateva minute lasat sa creasca
- copt in cuptorul preincalzit
- ii adaugi si ulei de masline, poti pune si masline bucatele
- tre' sa stea acoperit cu ulei o ora
- il apesi apoi intr-o tava joasa unsa cu ulei fara intindere
- cu degetele faci gropite, ungi daca trebuie
- extra condimentat si cateva minute lasat sa creasca
- copt in cuptorul preincalzit
Pont de la Federova: pentru un gust mai intens poti sa pui in aluat maghiran, oregano, patrunjel, ulei de masline si usturoi. Iar deasupra cascaval.
Marinata cateva zile: zeama de lamaie, usturoi, boabe de mustar, rozmarin, cimbru, piper, sare.
Intr-o tigaie incinsa, am topit putin unt cu putin ulei, unde la foc
iute am tras feliile de carne pentru a prinde o "crusta" pe toate
partile apoi la foc foarte mic si cu capacul pus s-a tras la tigaie,
intoarsa constant pana la gatirea ei. Cam asa pregatesc eu si friptura.
Iese foarte suculenta, nu in sange, aromata de la marinata. Carnea nu a
fost spalata de condimente ci gatita proportionata in prealabil.
Blat
6 oua, 6 linguri zahar +2 linguri pentru ars
3 linguri ulei, 6 linguri faina, 1 lingurita praf de copt
3 linguri cacao, 1 fiola esenta rom
Crema
200 grame ciocolata (85%cacao-Heidi, 2 tablete si jumate), 200 ml smantana pentru frisca(kaufland)
50 grame de unt(65% grasime), 1 lingura cacao, 1 esenta rom
Sirop*
100 grame zahar, 100 ml apa
Fondant
250 grame zahar, 75 ml apa, 50 grame miere, 150 grame ciocolata rasa(aproape 2 tablete)
Mucenici - 10-15 bucati
500 gr faina
25 gr drojdie proaspata/7 gr drojdie uscata
70 gr ulei
5 linguri rase de zahar
260 gr lapte de soia/apa calduta
1 varf sare
coaja portocala sau esenta de vanilie
nuca/migdale/alune de padure/fistic
miere
Dupa ce a crescut aluatul +30 minute sunt modelati si iarasi lasati in tava sa-si dubleze volumul.
I-am uns cu apa, esenta vanilie si miere, inainte de ai baga la cuptorul
preincalzit timp de 5-10 minute la 180 grade C. Se tin 15-20 minute, la
mijlocul cuptorului la 160 grade C.
Pont: din acest aluat se pot face si cornuri.
Pont: din acest aluat se pot face si cornuri.
Pana acum am facut cu cap de somn, crap,
salau etc, cozi de peste, aripioare si sina spinarii daca filetez, mai
mult pentru aroma. Supa sau bors. Pun bucatile la fiert si dupa ce am scos carnita
si am strecurat zeama, fierb legumele, sarez si la sfarsit cu verdeata si
carnea culeasa.
Curatati, spalati si uscati se pun intr-o tava presarand malai, picaturi de ulei si sare. Se intorc daca e necesar.
Budinca din paste
Tiramisu
Ingrediente:
1 pachet mare de piscoturi (400 gr)
o cafea tare/sau ness din trei pliculete, aproximativ
crema de whiskey optional
4 galbenusuri frecate cu 7 linguri de zahar pe foc mic pana se mai albesc, zaharul se topeste.
smantana 12-20% grasime 400 gr cu zahar pudra cat sa indulceasca putin
1 cutie mascarpone 250 gr
cacao pentru presarat
Intr-un vas dreptunghiular, uneori folosesc si un vas inalt rotund yena, se aseaza un strat cu piscoturi inmuiate, doua secunde scufundate in cafea, urmeaza un strat de crema cat sa acopere bine piscoturile si tot asa, inchei cu crema si pudra de cacao presarata cu sita pentru ceai.
Crema e formata din trei parti, incepi cu cea de galbenusuri, unde se incorporeaza mascarponele mai apoi, iar smantana indulcita se adauga cu grija la final. Atunci e momentul si lichiorului/cremei de whiskey. Tot optional poti folosi/adauga albusurile batute spuma tare pentru a avea mai multa crema sau le faci din ele bezele, pricomigdale. Uneori am pus, alteori ba.
Poti da putin la rece sa se intareasca pana se racoreste cafeaua. Montarea e floare la ureche. Atentie, galbenusurile trebuie frecate ca sa nu se coaca, crema trebuie sa fie fluida si fara cocoloase, poti da deoparte de cateva ori.
Tiramisu cu mere si scortisoara
Prajitura cu mere si scortisoara, o varianta a tiramisului clasic: nu aveti nevoie decat de o cutie de mascarpone 250g, 2 pliculete de zahar vanilat, cateva linguri de smantana, ~200gr piscoturi, mere sau ce fructe doriti, din compot sau proaspete, scortisoara. Puteti face si crema de oua (4galbenusuri cu 7 linguri rase pe baie de aburi) si o integrati in crema (daca "familionul" e mare). Noi am facut-o intr-o pauza de Master Chef, mega rapid si fara prea mari pretentii. Am folosit compot, zeama pentru inmuiatul piscoturilor si fructul printre straturi si decor.
Prajitura cu mere si scortisoara, o varianta a tiramisului clasic: nu aveti nevoie decat de o cutie de mascarpone 250g, 2 pliculete de zahar vanilat, cateva linguri de smantana, ~200gr piscoturi, mere sau ce fructe doriti, din compot sau proaspete, scortisoara. Puteti face si crema de oua (4galbenusuri cu 7 linguri rase pe baie de aburi) si o integrati in crema (daca "familionul" e mare). Noi am facut-o intr-o pauza de Master Chef, mega rapid si fara prea mari pretentii. Am folosit compot, zeama pentru inmuiatul piscoturilor si fructul printre straturi si decor.
Scutecele Domnului - prajitura din Ajunul Craciunului
Prajiturele cu vin rosu
~30 bucati:
250 gr unt, 250 gr zahar
4 oua, 250 gr faina, unt pentru uns/foaie copt
1 pachet praf de copt, 1 lingura cacao
2 linguri ciocolata rasa (glazura), 1 praf de sare
125 ml vin rosu, 250 gr. ciocolata lapte
Prajiturele cu vin rosu
~30 bucati:
250 gr unt, 250 gr zahar
4 oua, 250 gr faina, unt pentru uns/foaie copt
1 pachet praf de copt, 1 lingura cacao
2 linguri ciocolata rasa (glazura), 1 praf de sare
125 ml vin rosu, 250 gr. ciocolata lapte
Se bate untul si zaharul spuma, se adauga rand pe rand ouale, faina, praful de copt, praful de sare, cacaua, ciocolata rasa si vinul. Se obtine un aluat pufos si moale. Cuptorul incins la 180 grade C, compozitia in tava se coace 20-25 minute. Prajitura racita taiata cuburi. Din cele doua linguri de ciocolata se face glazura cu care se acopera prajiturelele.
Blat pentru rulada de pandispan
4 oua, 4 linguri zahar, 4 linguri cu varf de faina
4 linguri apa, 1 varf de cutit cu praf de copt, esenta de vanilie
Se freaca galbenusurile cu zahar, adaugand cate o lingura cu apa pana rezulta o crema fina. Albusurile se bat separat spuma ferma, faina se amesteca cu praful de copt. Se adauga peste galbenusuri albusurile, alternand cu cate o lingura de faina. In cuptorul preincalzit la 180 grade C compozitia se coace in tava acoperita cu hartie de copt, la foc mic, 13-15 minute.
Se rastoarna pe un prosop curat presarat cu zahar pudra si se ruleaza cat e calda. Se desface si se umple cu crema preferata.
Ciorbita de pui a la grec
Un piept pui + 2 copane
3 morcovi mar, 1 ceapa mare
200 gr telina radacina, 200 ml lapte
1/2 legatura patrunjel
400 gr smantana, 4 galbenusuri
1 lingura piper boabe, optional 4 linguri orez
1/2 lamaie +, sare, boia
Carnea se pune la fiert intr-o oala mare de 6 litri, cu piperul si apa rece, la inceput 3 litri pentru ca oricum se schimba apa, se spumuieste, apoi in 4,5 litri. Cand carnea e fiarta pe jumatate se adauga legumele in bucati mari si o lingura cu sare. Un morcov il razi si-l calesti putin cu boia de ardei dulce sau iute. Eu nu pun orez, daca adaugi trebuie fiert. Cand toate sunt fierte se opreste aragazul, se scot: carnea se suviteaza cat de mic dupa plac, legumele se paseaza la blender. Intr-o oala de vreo 3 litri, cu un tel omogenizam smantana, galbenusurile cu lapte si se adauga cate un polonic din zeama pana se incalzeste treptat, repetam de vreo 6 ori amestecand mereu cu telul. Se toarna inapoi in vasul mare toate, si morcovul calit, zeama de lamaie. 10 minute sta iar pe foc mic, amestecand si adaugand sare si zeama de lamaie daca e necesar. Focul oprit, se presara frunzele de patrunjel tocate, dupa 10-15 minute se poate consuma.
Pesto/sos de leurda
- o legatura de leurda, spalate si zvantate
- 12 migdale, nuca sau seminte de pin
- 60-100g parmezan ras fin
- un praf de sare
- 60-100ml ulei de masline (incepeti cu 4 linguri de ulei, adaugati dupa gust)
- zeama de la o jumatate de lamaie
Eu am folosit migdale care au stat in apa rece peste noapte, fara pielita, s-au mixat cu leurda si adaugate treptat toate celelalte. Fie la blender fie in mojar. Mi-a iesit un borcan de 400 plin ochi. Pastrati pesto-ul doar in frigider, intr-un recipient care se inchide ermetic. Poate rezista astfel cateva zile. Folositi-l la preparate pe baza de paste, pui, peste, fructe de mare, legume, cam la orice.
Supa crema de ciuperci
O telina medie - 150 de grame, o radacina de pătrunjel, un cartof (100 de grame), o ceapa se pun la fiert in 2.5litri apa, o crenguta de cimbru si putina sare, cand sunt fierte se adauga 300-500 de grame de ciuperci champignon curate pentru inca 10 minute. Telina poate fi inlocuita cu morcov si pastarnac. Scurgeti intr-un vas zeama aproape in totalitate. Apoi mixati supa cand e gata cu un blender de mana si adaugati zeama in functie de consistenta dorita, smantana dulce, se pastreaza la frigider si se incalzeste doar portionat altfel se acreste. Se consuma in timp scurt. Daca va ramane zeama o puteti pastra la frigider intr-o sticla pentru a o folosi la un risotto sau alte preparate.
Pate din ficat de pui
Blat pentru rulada de pandispan
4 oua, 4 linguri zahar, 4 linguri cu varf de faina
4 linguri apa, 1 varf de cutit cu praf de copt, esenta de vanilie
Se freaca galbenusurile cu zahar, adaugand cate o lingura cu apa pana rezulta o crema fina. Albusurile se bat separat spuma ferma, faina se amesteca cu praful de copt. Se adauga peste galbenusuri albusurile, alternand cu cate o lingura de faina. In cuptorul preincalzit la 180 grade C compozitia se coace in tava acoperita cu hartie de copt, la foc mic, 13-15 minute.
Se rastoarna pe un prosop curat presarat cu zahar pudra si se ruleaza cat e calda. Se desface si se umple cu crema preferata.
Ciorbita de pui a la grec
Un piept pui + 2 copane
3 morcovi mar, 1 ceapa mare
200 gr telina radacina, 200 ml lapte
1/2 legatura patrunjel
400 gr smantana, 4 galbenusuri
1 lingura piper boabe, optional 4 linguri orez
1/2 lamaie +, sare, boia
Carnea se pune la fiert intr-o oala mare de 6 litri, cu piperul si apa rece, la inceput 3 litri pentru ca oricum se schimba apa, se spumuieste, apoi in 4,5 litri. Cand carnea e fiarta pe jumatate se adauga legumele in bucati mari si o lingura cu sare. Un morcov il razi si-l calesti putin cu boia de ardei dulce sau iute. Eu nu pun orez, daca adaugi trebuie fiert. Cand toate sunt fierte se opreste aragazul, se scot: carnea se suviteaza cat de mic dupa plac, legumele se paseaza la blender. Intr-o oala de vreo 3 litri, cu un tel omogenizam smantana, galbenusurile cu lapte si se adauga cate un polonic din zeama pana se incalzeste treptat, repetam de vreo 6 ori amestecand mereu cu telul. Se toarna inapoi in vasul mare toate, si morcovul calit, zeama de lamaie. 10 minute sta iar pe foc mic, amestecand si adaugand sare si zeama de lamaie daca e necesar. Focul oprit, se presara frunzele de patrunjel tocate, dupa 10-15 minute se poate consuma.
Pesto/sos de leurda
- o legatura de leurda, spalate si zvantate
- 12 migdale, nuca sau seminte de pin
- 60-100g parmezan ras fin
- un praf de sare
- 60-100ml ulei de masline (incepeti cu 4 linguri de ulei, adaugati dupa gust)
- zeama de la o jumatate de lamaie
Eu am folosit migdale care au stat in apa rece peste noapte, fara pielita, s-au mixat cu leurda si adaugate treptat toate celelalte. Fie la blender fie in mojar. Mi-a iesit un borcan de 400 plin ochi. Pastrati pesto-ul doar in frigider, intr-un recipient care se inchide ermetic. Poate rezista astfel cateva zile. Folositi-l la preparate pe baza de paste, pui, peste, fructe de mare, legume, cam la orice.
Supa crema de ciuperci
O telina medie - 150 de grame, o radacina de pătrunjel, un cartof (100 de grame), o ceapa se pun la fiert in 2.5litri apa, o crenguta de cimbru si putina sare, cand sunt fierte se adauga 300-500 de grame de ciuperci champignon curate pentru inca 10 minute. Telina poate fi inlocuita cu morcov si pastarnac. Scurgeti intr-un vas zeama aproape in totalitate. Apoi mixati supa cand e gata cu un blender de mana si adaugati zeama in functie de consistenta dorita, smantana dulce, se pastreaza la frigider si se incalzeste doar portionat altfel se acreste. Se consuma in timp scurt. Daca va ramane zeama o puteti pastra la frigider intr-o sticla pentru a o folosi la un risotto sau alte preparate.