Treceți la conținutul principal

Din lumea necuvantatoarelor

     De-a lungul timpului am avut in grija doar pisici si pesti. Pestii mi s-au parut cei mai sensibili, daca mediul in care traiesc nu este unul echilibrat apar boli, devin apatici. Alimentatia este foarte importanta si am mai scris despre asta, este importanta indiferent ca vorbim de oameni sau de animale, iar astazi va invit sa cititi povestea Oanei si animalutelor ei pe care am rugat-o sa ne impartaseasca din experienta sa cu cititorii blogului. 


Toto, Oachi
Mara si Porto


       Ei bine, am animăluțe de când mă știu, mai exact de pe la 4 ani și îmi petreceam timpul în casa cu curte a bunicilor mei din Galați. Încă de pe atunci (când nu exista mâncarea granule sau umedă specială pentru animale) existau formule sănătoase de hrană gătită pentru câini și pisici, care culmea trăiau sănătoși ani mulți, cățeii chiar până la 20-21 de ani. Un singur lucru mi-a spus atunci bunicul, văzându-mă că dau bomboane cățeilor din curte: Nu dulciuri! Niciodată! Sunt otravă pentru organismul lor. Bunicul pregătea mereu cățeilor o fiertură în care se regăseau carne de pește (bunicul era pescar), oase de vită sau porc (care doar fierbeau acolo), orez sau arpacaș, ardei gras, morcov, mazăre. 




     Sărind peste ani, iată-mă mândră posesoare de una bucată cățel de 13 ani și 16 pisici adunate din diverse situații limită între viață și moarte. Mi-am făcut practic un scop din a ajuta animăluțe mai puțin norocoase de pe străzi și de găsit adopții. 

Am început să mă preocup mai mult de calitatea hranei animalelor mele cam acum 6 ani, când îi descopeream o tumoră în zona pieptului cățelului meu. Precizez că în afara perioadei de creștere nu i-am mai dat hrana super-premium. După operația de îndepărtare a tumorii am început cu adevărat să citesc, să mă informez despre hrana animalelor de companie, să studiez ingredientele, cantitatea de grăsimi, de proteină, încercând să găsesc o formulă general-valabilă pe care să o ofer cățelului meu. Am scos definitiv din alimentația cățelului, cât și a pisicilor hrana low-cost din supermarket, granule și conserve. 

Am început să mă uit atent la conținutul de proteină animală, care nu trebuie sa fie nici 5%, dar nici exagerat de mare deoarece poate cauza diverse afecțiuni ale pielii, blănii și nu numai. Câinelui meu, fiind deja senior îi ofer niște granule adecvate cățeilor bătrâni, ținând cont că la vârsta lui metabolismul trebuie sprijinit cu o hrană redusă la capitolul proteine, sodiu și fosfor. Și cerința de energie este redusă la cățeii seniori și trebuie deci o hrană adaptată corespunzător. Trebuie un aport optim de proteine animale și aminoacizi. Au nevoie de fibre speciale ce sprijină digestia, vitamina C care este antioxidant natural și astfel se previn boli specifice bătrâneții, infecții, probleme ale ochilor și creierului, dar și lucruri benefice ce furnizează condroitina și glucozamina pentru întărirea articulațiilor și sprijinirea formării cartilajelor.

Pisicilor le-am ales după îndelungi căutări și diverse încercări, un tip de hrană premium pentru pisici sterilizate (ele fiind toate sterilizate), cu un conținut de proteină de 34% și grăsimi 12%. Am tot încercat diverse bobițe care cauzau vomă sau diaree la care am renunțat imediat. În permanență au la dispoziție vase cu apă pe care le-o schimb de 2-3 ori pe zi.  

De când am animale am învățat să nu mai cred tot ce se spune în reclamele TV, să fiu într-o bună relație cu un medic veterinar (chiar 2) și să nu iau decizii de capul meu, fără a cere părerea unui specialist în domeniu. Am descoperit magazinele on-line cu hrană și accesorii pentru animalele de companie care oferă o gamă largă de produse (unele nici nu le găsesc în magazinele tip petshop), acolo se detaliază ingredientele din care este compusă orice fel de hrană și poți citi și păreri alte altor posesori de animăluțe. 

   Unul din magazinele on-line preferate de unde cumpăr hrana animalelor mele este PentruAnimale.ro, noi cumpărând deja hrană la saci de 10 sau 15 kilograme, este mai economic, cu cât sacul este mai mare cu atât prețul per kilogram scade, deci prețul de achiziție al hranei este mai mic decât în magazinele din oraș. Astea fiind spuse, vă îndemn să luați un animăluț de companie, cățel sau pisică, și dacă puteți adoptați, nu cumpărați, găsiți animăluțe ce au nevoie de adăpost în adăposturile locale sau chiar la orice colț de stradă.


Toto, Oachi, Mara, Porto, Cleo, Chili, Cocuța, oarbele Dodo și Didi, Maya, Bubu (e cel cu trei picioare), Ruby, Jack, Ruxi, Țighi, micul Ali și Ina cea țărcată vă mulțumește! 
Eu ii multumesc Oanei pentru deschidere, totodata si pentru dedicarea si iubirea ei fata de necuvantatoare, si speram ca experienta ei sa va fie de folos. Cu aceasta ocazie am invatat multe lucruri de la ea, chiar daca noi nu mai avem pisica.  
Ma bucur ca am descoperit o sursa de unde sa pot achizitiona ventuze noi pentru incalzitor si filtru, cele vechi nu mai fac priza…
Daca aveti intrebari, alte idei, completari, va rog si va invit sa ne scrieti, daca vi s-a parut util distribuiti-l.

xoxo

Comentarii

  1. I didn't know this. Therefore thanks a lot for sharing!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rena, I think a life does not get us to find out and keep all the information as it exists. I always find something new to learn.
      Thank you for visiting me, happy to see you on my blog again.
      xoxo

      Ștergere
    2. You are so right! I'm also happy that we meet again virtual!
      xoxo

      Ștergere
  2. Mihaelaaa ... draga mea! Sa cad jos de pe scaun cand ti-am citit comentariul la mine pe blog! :)))
    Da ... sigur ma stii ... înainte ma iscaleam "Minnie" pe blog! :))
    Ma bucur enorm ca ai revenit în blogosfera! Si ai revenit nu asa, oricum ... ci însotita de o gramada de prieteni "blanosi"!
    Mishu (pisoiul)al meu mai traieste ... si are aproape 16 ani! :)
    Te îmbratisam cu drag! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Habar nu aveam ca tu esti Minnie, bine ne-am regasit! :))
      Daa, blanosii Oanei, un inger de fata care face ceea ce eu nu as putea face. Nu am taria, forta, sigur, nici sotul meu nu ar avea rabdarea si disponibilitatea ingrijirii atator fiinte. Dar trebuie gasit un mod macar de a-i sprijini.
      Mishu, Vasile(motanul nostru)... sunt ei sigur intr-un loc mai bun!
      Te imbratisez si eu! xox

      Ștergere
  3. Răspunsuri
    1. Iubiti si ingrijiti! Cand au burtile pline, imi imaginez ca sunt si ei plini de nazdravanii. :))

      Ștergere
  4. Un subiect pe placul meu! M-aș fi bucurat să fi spus Oana exact denumirea hranei bune aleasă pentru seniori, avem și noi o senioară. :)

    Mă bucur nespus de mult că ai revenit în blogosferă. Nu e același lucru cu Facebook, recunoaște. :) Sper că ești bine, dragă Mihaela!

    Să ai zile senine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se rezolva, am intrebat-o pe Oana si hrana se numeste: Brit Care Senior, o au și cei de la pentruanimale.ro. Sa fie cu folos!
      Multumesc frumos!

      Desigur, cand ma simt bine, cel mai bine ma simt acasa. E mai obositor ce-i drept, o simt acum pentru ca mi-am iesit din ritm dar o simteam si inainte pentru ca nu ma pot darui cu jumatati de masura. Sunt o mare consumatoare de energie. Uoof :))
      Viata e o continua lupta! Cu zambete sa fie!

      Zile bune si senine, draga Zinaida!

      Ștergere
    2. Uite: https://pentruanimale.ro/produse?c=Brit%20Care%20Senior, varianta cu somon si cartofi o prefera.

      Ștergere
  5. Draga Mihaela,bun revenitul :).Am citit articolul in care OAna povesteste despre minunatele ei Animalute.Oana este ca o sora de suflet pentru mine.Ne leaga o prietenie virtuala de niste ani tocmai din cauza sufletelelor cu 4 labute.Este un OM minunat cu un suflet imens,iar iubirea asta pentru sufletelele cu 4 labute ne leaga strans,chiar daca noi doua nu ne cunoastem personal,ci doar de pe facebook si telefonic.Ma bucur ca ai gazduit-o sa isi spunapovestea si chiar merita.O zi frumoasa Mihaela :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine ai revenit pe aici, iti multumesc Neta!
      Nici eu nu o cunosc personal in ciuda faptului ca locuim in acelasi oras, ea e acum in zona unde eu am copilarit. O admir si imi pare rau ca nu ii pot lua exemplul, nu sunt la fel de puternica, dar cred ca mai bine e sa facem fiecare ce poate mai bine. Si sa dam o mana de ajutor ori de cate ori...
      Tu parca ai o catelusa, tin bine minte?
      Toate cele bune si voua!

      Ștergere
    2. Da...ba chiar doua.Dupa moartea lui Prichindel acum sase ani si jumatate am zis ca nu mai vreau alt catel.Dar soarta a vrut altceva.Cam pe vremea asta acum sase ani a aparut Rexie adusa de soacra mea,pe care nu am putut sa o iubesc atunci pentru ca era prea repede dupa Prichi.Dar acum este o cu totul alta treaba.Acum ne iubim tare-tare.Iar fix acum un an si doua luni a aparut Cutza....o nazdravana cu cornite rasfatate.Asa ca...asta e....nu se poate trai fara 4 labute :D

      Ștergere
    3. Yeey!!! :) ...❤️
      Nimic nu se inlocuieste, doar continua!

      Ștergere
  6. Unii inca mai cred ca e ok sa ne crestem cainii de companie cu hrana pe care o primesc cei de la tara. Nu judec oamenii de acolo pentru ca le ofera ce isi permit. Bine, ii judec pe aia care au mai mult, dar isi spun ca un caine nu merita maimult. Dar oamenii nu inteleg ca in mediul rural cainii nu prea sunt de rasa si au un sistem imunitar mai puternic. Astia de casa sunt super sensibili.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stiu ce spui, inca am bunica la tara si din pacate nu ii ofera hrana cainelui asa cum ar trebui, dar nu ii pot cere nimic, abia se descurca singura. Cand o vizitez nu stiu de ce anume sa ma ocup mai intai, toate necesita atentie, iar una din principalele treburi e sa ma asigur ca toate vietuitoarele au mancare si apa, sa le curat vasele.
      Mi-ar placea sa stau la casa si sa am diverse animale, ca intr-o ferma. Tesalatul cailor, magarilor, vacilor mereu era un moment de relaxare!

      Ștergere
  7. Ma bucur sa te reintalnesc!
    Povestea Oanei si a frumusetilor ei cu blana imi place tare mult. Si noi, de cand ne stim, am avut prin casa fel si fel de vietati - in special caini si pisici (nu in numar mare! locuim la bloc!) Azi, ca si inainte de aparitia "mancarii speciale", hranim animalutele cu "mancare gatita" - gatita special pentru ele. Desigur, le cumparam si hrana speciala, dar nu e "baza". Am avut parte de animalute sanatoase, care au trait mult (in "limita maxima a rasei" - cainii metisi sunt mai sanatosi decat cei de rasa, am constatat din statistica personala).
    Fiecare rasa de caine are anumite "particularitati" - in sensul de sensibilitati, si de aceea, unii nu suporta orice fel de mancare. Stiu un catelus caruia doi medici veterinari i-au interzis bobitele (orice fel de bobite) - il constipau ingrozitor.
    Un articol excelent (informatiile sunt de luat in seama), despre un om cu suflet frumos! Ii doresc mult noroc in ceea ce face! Animalutele ei sunt grozave! Niste ochioase cu blana care se inteleg intre ele desi nu "vorbesc" aceeasi limba: unul zice "ham" si celelalte zic "miau". E mult de munca, dar si multa veselie la Oana! <3
    Sanatate iti doresc, draga Mihaela! Zile senine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur sa interactionam din nou Diana!
      Uite ca nu am mentionat de puii de la clocitoarea electrica, am avut si pui de gaina si pui de rate. Imi aduc aminte de o poza, un moment simpatic, in care fratele meu mijlociu invatand pentru testul de la geografie adormise cu harta si ratustele in pat! :))
      In functie de sezon ii tineam sub chiuveta in bucatarie cat si in balconul inchis.
      Un iepuras salbatic, dar si un iepure de crescatorie primit cadou au vietuit cu noi o perioada. Pana au inceput sa faca stricaciuni si s-a stricat feng shuiul.

      Spune tu daca Oana nu e o eroina, locuieste la bloc!!

      Daca e sa vorbesc de restrictii, cunosc un catel care nu are voie oase din cauza alergiilor.

      Toate cele bune si voua! Seara frumoasa!
      xoxo
      Multumesc de gand si pentru comentariu

      Ștergere
  8. Răspunsuri
    1. Daaa, mare si frumoasa, si mai are de veghe si alte sufletele pe afara!!! :) :)

      Ștergere
  9. Ce surpriza! Bine ai revenit! :) si cu ce subiect frumos! Pufoșeniei si oameni cu suflet mare :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta m-a facut sa ies mai repede din gaoace.:)
      Din pacate nu am reusit sa-mi ating scopul, dar voi cauta o alta cale. De animalute zic.
      pupici

      Ștergere
  10. Am dat o raita pe-aici, te salut cu ocazia asta.. :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Am trecut prin casuta ta sa-ti urez Craciun fericit si plin de magie!
    La Multi Ani cu sanatate si bucurii!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Thank you for your visit and sharing your thoughts. xoxo

Orice parere cu bun simt este binevenita!

1001cosmetice

1001cosmetice.ro%20

Postări populare de pe acest blog

Nude dress... leave the stress, start the party, be the best!

[Aboutwomenandnotonly] Chicnova Giveaway

Thanks to the Chicnova store today I am announcing a new giveaway for all my readers and followers. One winner will get 30$ to spend his fav items. You can see two up to 30$ selections . 

[Outfits] Before snowing

Multi se fereau, altii o incantau... si a venit asa zapada. Ieri seara ningea ca in povesti, sarbatorile au trecut, am zambit cu ochii de copil de altadata si am fugit ca ursul in barlog sub paturica. Am lasat pe alta data sa fac poze straielor iernii si am zis ca mai bine ma ocup de editat pe ale mele.