Treceți la conținutul principal

Abatia Cisterciana din Carta printre stropi de ploaie

Regele Matei Corvin a desfiintat abatia.

Cu mari emotii am plecat la drum, urmarind prognoza meteo eram in dubii daca sa o luam pe la Cartisoara conform planului initial sau sa incepem cu finalul si sa ne indreptam catre Sfantu Gheorghe ca mai apoi sa se indrepte vreme si sa putem urca in muntii Fagaras. Pentru prima zi aveam doar o singura dorinta, ca inainte de a intra in Cartisoara sa vedem manastirea Carta, unul dintre obiectivele de anul trecut. Unul care mi-a intrat in suflet!

Manastirea a fost intemeiata in 1200-1206, ca abatie-filie, de catre calugarii cistercieni, denumiti si "calugarii tarani". Munceau din zori si pana seara, se rugau la fiecare trei ore, nu mancau carne, nu faceau foc in camerele lor si vorbeau intre ei doar strictul necesar. 

Ca toate manastirile cisterciene, a fost construita in stilul gotic timpuriu, simplu si functional. La inceput o bazilica simpla din lemn, apoi o constructie sub forma unei biserici cruce si cladirile manastiresti dispuse in forma de dreptunghi. Casa parohiala de astazi a fost construita pe locul vechii cantine a manastirii, iar in fata casei este un mic canal cu apa proaspata pe care inca functioneaza o moara mica cu ciocanele. Turnul-clopotnita a fost construit in secolul 15, in vreme de razboi folosit ca post de observatie. In ruinele fostei nave principale a fost amenajat un cimitir cu soldatii germani cazuti in Primul Razboi Mondial. In septembrie se vor implini 100 de ani de atunci...

Singura abatie cisterciana nedistrusa din Romania, caci  manastirea Igris, prima abatie, a fost distrusa in timpul marii invazii a tatarilor din 1241 si nu a mai fost refacuta. Abatia-mama fiind manastirea Citeaux, in Burgundia. Prin fonduri UE manastirea a fost renovata in 2013 si ofera traseu turistic cu indicatoare.

Se purta imbracaminte monahala alba cu scapular negru.







In fosta casa a invatatorului, aflata in stanga bisericii, au fost amenajate un mic muzeu si un info-kiosk. Daca sunteti flamanzi puteti servi produse de Albota: carnati, branza, pastrav afumat, etc, este spatiu amenajat la interior cat si la exterior. Pentru ca ploua am avut libertatea de a merge singuri, dupa achitarea biletelor, la inceput am crezut ca e inchisa dand ocol prin jurul gardului.
- 15.07.2016 -




Statuia razboinicului Roland, simbol al libertatii si justitiei, o lucrare facuta de zidarul Rudolf Binder.


Turnul-clopotnita de constructorul sibian Andreas Lapicida.
 


Ansamblul fostei manastiri cisterciene



Iesind catre casa parohiala am uitat sa intram in biserica ca mai apoi pe exterior sa caut intrarea. :D



Se spune ca... in anul 1980 in curtea bisericii s-au descoperit doua schelete umane cu dimensiuni de peste 2 m, in Evul Mediu, la manastire erau trimisi toti oamenii cu anomalii fizice.

La final a iesit si soarele! ♥


P.S: info extra, imagini vechi, completari si preturi.

Love and peace!
xoxo

Comentarii

  1. Ce frumoasa si incarcata de istorie aceasta zona.
    Imaginile sunt cu totul deosebite. Ce bine ca ai vorbit
    de un astfel de loc!
    O saptamana senina, draga Mihaela!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O stiam mai "darapanata", asa de mult mi-a placut cand am ajuns in zona... Am folosit aplicatia map de pe telefon, pana nu am vazut-o am avut sentimentul ca vom ajunge la alta biserica. :)

      Ștergere
  2. Cât de frumoase sunt imaginile acestea, România are locuri incredibile, despre care din păcate nici măcar nu am auzit, așa cum e cazul acestei mânăstiri.
    Tu călătorești foarte mult, te invidiez puțin că ai reușit să vezi atât de mult din țara noastră până acum. :)
    Te îmbrățișez, draga mea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Avem ritmul si stilul nostru, multi ani am fost retinuti din cauza lipsei masinii si de alti factori. Ma bucur de toate experientele si ma bucur daca am cui sa le impartasesc. Si poate si inspir.
      Te pup, Simo!

      Ștergere
  3. Ruinele au un minunat aer englezesc, probabil pajistea aceea perfecta contribuie la aceasta senzatie. Iar tu esti o pata de culoare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, si poate si ca este catolica. :)
      Jacheta roz de ploaie din Scotia o am. :)

      Ștergere
  4. Thanks for taking us along to the Cistercian Abbey of the Charter. It looks like an incredible place with a very rich history!

    RăspundețiȘtergere
  5. Frumos, frumos!
    Si noua ne-a placut la nebunie acest loc de basm! :)
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  6. Foarte interesant locul!
    Si foarte fain outfitul :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. As putea spune ca a fost chiar mai bine semnalizat decat manastirea Curtea de Arges. :)

      Ștergere
  7. Datorita tie vad si aflu despre locuri minunate la noi in tara. Fotografiile sunt foarte frumoase. Ma bucur ca a iesit si soarele pana la urma, parca altfel se vede totul in lumina soarelui :) Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu am aflat de altii si tot asa, ma bucur ca se fac cunoscute si sper ca respectate de catre toti turistii care o vor vizita. :)
      pupici

      Ștergere
  8. Superbe pozele!
    Sa ai o zi frumoasa!

    Xoxo, Victoria

    http://fashionstylebeautyandmore.blogspot.ca/

    RăspundețiȘtergere
  9. O adevărată pagină de istorie, dar prea puțin cunoscută de către români... Foarte frumoase poze. Mulțumiri pentru prilejul de a afla despre un asemenea loc.
    Numai bine, Mihaela! :-)

    RăspundețiȘtergere
  10. Inca un punct de interes pe harta viitoarelor obiective. Ce fain ca a plouat si ati fost singurii vizitatori !

    RăspundețiȘtergere
  11. Super!Multumim pt articol,de multe ori am trecut prin zona dar n-am oprit niciodata.
    Week-end placut!

    RăspundețiȘtergere
  12. Multumesc, Victoria, Alex, Dani, Geanina, Miha!
    Saptamana frumoasa! xo

    RăspundețiȘtergere
  13. Este un loc special,simt asta din pozele facute de voi.Mi-ar placea enorm sa ajung acolo!Daca toate se aseaza in viata noastra,poate reusim si noi sa ajungem acolo si in multe alte locuri la fel de frumoase.Experienta calatoriei este poate una dintre cele mai deosebite pe care le poate trai cineva si imi doresc sa pot face asta foarte des.

    A fost o postare de suflet!Multumesc!

    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu zic, Doamne ajuta si sa se intample cand trebuie, fara aglomeratie, cred ca a contat mult ca am fost doar noi doi. Iti multumesc frumos, Ela, de vizite si feedback-ul oferit!
      pupici

      Ștergere
  14. Foarte frumos! Ma bucur pt.calatoriile tale. Te pup!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Thank you for your visit and sharing your thoughts. xoxo

Orice parere cu bun simt este binevenita!

1001cosmetice

1001cosmetice.ro%20

Postări populare de pe acest blog

[Outfits] Christmas lights

Acum putin timp in urma va aratasem fusta din piele artificiala, rosie, care m-a convins instant de cum am vazut-o, ghiciti ce, a si venit!! Cred ca a fost primul colet care a sosit atat de repede, a venit acasa, dar astazi vreau sa va arat alte lucruri primite din colaborari care au ajuns intr-o luna, dar s-a mai intarziat si din cauza noilor documente de identitate. Jacheta mi-am luat-o chiar in preajma zilei mele de nastere, primisesem un e-mail de la Choies precum am primit puncte cadou in cont cu aceasta comanda, surprinzator am descoperit si alte puncte pentru blogging despre care nu fusesem informata. Credeam ca se incheiase colaborarea noastra. Bucuroasa peste masura am petrecut mult timp avand multe tentatii in fata ochilor si prin eliminare am ramas la geaca bej din piele artificiala. Arata mult mai bine pe site, ma bucur ca e cambrata si manecile nu sunt largi. Lucrata foarte bine. Un pulover galben-mustar imi doream de ceva ti...

Din lumea necuvantatoarelor

     De-a lungul timpului am avut in grija doar pisici si pesti. Pestii mi s-au parut cei mai sensibili, daca mediul in care traiesc nu este unul echilibrat apar boli, devin apatici. Alimentatia este foarte importanta si am mai scris despre asta , este importanta indiferent ca vorbim de oameni sau de animale, iar astazi va invit sa cititi povestea Oanei si animalutelor ei pe care am rugat-o sa ne impartaseasca din experienta sa cu cititorii blogului.  Toto, Oachi Mara si Porto        Ei bine, am animăluțe de când mă știu, mai exact de pe la 4 ani și îmi petreceam timpul î n casa cu curte a bunicilor mei din Galați. Încă de pe atunci (când nu exista mâncarea granule sau umedă specială pentru animale) existau formule sănătoase de hrană gătită pentru câini și pisici, care culmea trăiau sănătoși ani mulți, cățeii chiar până la 20-21 de ani. Un singur lucru mi-a spus atunci bunicul, v ă z â ndu-m ă că dau bomboane cățeilor din curt...

[Food related] my first focaccia!