Treceți la conținutul principal

Desertul de weekend: Mini amandine


Acum ceva timp in urma imi faceam cunoscuta dorinta pe Facebook de a incerca o reteta de amandine inainte sa fac tortul de amandine pentru ziua mea. Sunt bune rau, dar e migaloasa treaba si desigur mai costisitoare decat o savarina (doar ca fapt divers), mai ales ca m-am jucat cu fondantul si am creat tot felul de forme: mana, papion, inimi de mai multe feluri, flori, nasturi etc. Intre timp mi s-a terminat bateria asa ca le voi fotografia mai tarziu, cate mai apuc. :)) Deci o sa va mai terorizez, puuutin!

postare lunga, dar cu multe sfaturi

Reteta? Iata ingredientele:

Blat
6 oua, 6 linguri zahar +2 linguri pentru ars
3 linguri ulei, 6 linguri faina, 1 lingurita praf de copt
3 linguri cacao, 1 fiola esenta rom
Crema
200 grame ciocolata (85%cacao-Heidi, 2 tablete si jumate), 200 ml smantana pentru frisca(kaufland)
50 grame de unt(65% grasime), 1 lingura cacao, 1 esenta rom
Sirop*
100 grame zahar, 100 ml apa
Fondant
250 grame zahar, 75 ml apa, 50 grame miere, 150 grame ciocolata rasa(aproape 2 tablete)



Caramelizam pentru inceput cele doua linguri de zahar si inainte sa luam de pe foc stingem cu putina apa. Cantitatea de apa nu se precizeaza, asa ca am pus din ochi cam doua lingurite de apa, treptat, am amestecat si am lasat la racit siropul. Aprindem cuptorul.

Albusurile batute cu un praf de sare la inceput si apoi adaugate 6 linguri de zahar treptat pentru o spuma tare. Galbenusurile frecate cu ulei, rom si siropul de mai sus. Aceasta compozitie se toarna peste albusuri si omogenizam cu o spatula de jos in sus. Adaugam faina cernuta si amestecata cu praful de copt si cacaoa. Compozitia se toarna in tava de 25/35 cm si se da la cuptor pentru 25-30 minute. Observatie: am folosit o tava mai mare in care am pus una de cozonac si am acoperit cu foaie de copt pentru ai reduce din dimensiuni. Un truc, zic eu bun.

Pregatim crema: ciocolata in bucati la topit cu unt si smantana pe baie de aburi, la foc mic, pana ajunge in punctual de fierbere. Se lasa la racit pentru mai apoi sa se puna romul si se da la congelator pentru 30 de minute.
primul punct critic - eu am uitat-o o ora si m-am chinuit cu mixerul sa aerez crema de eram pe punctul de a-l arde, deci nu uitati ca mine, tare greu s-a mai intins. La gust e yummy!  -


Cand blatul e gata, se raceste complet.. eu l-am facut mai inainte (in alta zi) si taiat in doua se insiropeaza cu siropul* racit: zaharul cu apa fiert pana devine sirop.
al doilea punct critic - masurarea zaharului (conform notitelor mele mai vechi o lingura rasa are 25g, cu varf 30g, iar o lingurita rasa 6g... iar intr-o lingura mie imi incapea doar 2 lingurite si un praf si numai rasa nu era..) am pus 4 linguri de zahar si apa cam din ochi :)) A mai trebuit sirop si am facut din miere si apa, fara fierbere. Observatie: pentru un gust mai intens de rom voi pune data viitoare o fiola.

Scoatem crema din congelator, mixam pana isi mareste volumul. Umplem blaturile cu crema si dam la frigider pana se pregateste fondantul.

Punem apa cu zaharul la foc si adaugam mierea cand siropul e gata: intr-o ceasca cu apa rece picuram sirop si daca se face perluta e semn ca-i gata. Transferam vasul cu totul in altul cu apa rece, amestecand cu o lingura de lemn (eu m-am trezit cu una de inox :D) pana se albeste, moment cand adaugam ciocolata rasa si omogenizam sa devina moale.
al treilea moment critic - ciocolata nu era rasa si cat m-am invartit fondantul s-a intarit. Am zis pas la bocit, l-am certat pe al meu ca se uita la unguri in loc sa fi ras ciocolata si da-i Mihaelo si freaca si imblanzeste bestia. Oala inca era calduta, cateva patratele rase de ciocolata se topea si am reusit intr-un fel sa invart toata compozitia. Stop!
Idee: iei restul de ciocolata si topesti pe baie de aburi, vei vedea cate putin turnat peste fondant devine mai usor. Am lasat putina ciocolata topita pentru decor. Deci ori o topiti, ori sa o aveti rasa inainte de toate. Dar va manjiti si o sa va saturati de amandine inainte sa fie gata, zic. :)



Acum e momentul cand scoateti prajitura din frigider pentru a o portiona. Am taiat majoritatea cuburilor cu o latime de trei degete.  Frecand in palme fondantul devenea mai maleabil, daca la inceput am facut foite, presand pe un fund de lemn cu podul palmei si modeland cu degetele (daca aveam diverse gadgeturi ieseau si mai dragute decorurile), apoi am inceput sa fac si alte forme precizate la inceputul postarii.

Reteta a fost preluata de pe bucatar maniac, dar o gasiti si pe alte bloguri culinare. Sper ca nu v-am speriat ori descurajat cu prima mea experienta cu amandinele. Ca o femeie imediat dupa nastere mi-a dat senzatia aceea de a repeta cat mai tarziu experienta. Tarziu-tarziu dar tot am mancat doua bucatele. E un desert decadent!

Incercati-l!
xoxo


Comentarii

  1. Vai, vai, mi s-au "trezit" papilele gustative instant, cand au vazut minunatia prezentata in poze. Sper sa imi fac curaj la un moment dat si sa o incerc si eu, ajutandu-ma de indicatiile tale.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ti'au iesit foarte bine:) Si cu siguranta si gustul a fost senzational :) Mai ai? Ma bate gandul sa fac o vizita :))) glumesc, desigur, drumul ar fi cam lung, nu de alta :)) glumesc, din nou :) Felicitari si astept poze si cu tortul cand il vei face:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Doamne cat de bine arata ! Nu am mai auzit pana acuma de acest fel de prajitura :-D oricum, arata extraordinar si n-am cuvinte sa iti explic ce pofta am in mine in momentul de fata :-)) nici nu am stiut ca se poate face fondantul si in casa. Iese exact ca si ala ce se pune pe torturile facute la comanda?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Amandina este prajitura mea preferata dintr-o cofetarie. Imi mai plac si soriceii. Fondantul asta e cu cacao, cu siguranta se gaseste pe net reteta de fondant si fara, dar da e asemanator.

      Ștergere
  4. Una dintre prajiturile mele preferate :).Si eu m-am gandit la un tort de ciocolata sau amandina sub forma de tort de ziua mea :D,iar acum,ca mi-ai zis cum se face fondantul...am 3 saptamani la dispozitie pentru a face ornamente care sa poata "iesi" in lume :D.Foarte apetisante amandinele tale...pofta buna sa aveti :).

    RăspundețiȘtergere
  5. yummy ! Sigur il incerc si eu :*

    RăspundețiȘtergere
  6. Am venit de pe FB pornita! Ca zmeul am sosit la amandine!:))
    Ohhh, nu mai stiu de mine din cauza poftei!!! Arata delicioisseen!!!
    Ai muncit mult, te felicit, Miha! Sa traiesti si mai faci!:)

    Pupicei, draga Miha!
    Ilda
    lavender Thoughts

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Sarut mana, nu a fost usor, dar ce bine ca le-am facut, ne mai trebuie si cate o provocare din asta :)
      Multumesc, cu totii!
      Te pup!

      Ștergere
  7. Mi se face rau aici, pe cuvant. Voi incerca candva reteta ta, trebuie.

    RăspundețiȘtergere
  8. Mihaela, this looks soooooo yummy!!!! Thanks for sharing.

    RăspundețiȘtergere
  9. Daca e vorba de migala, ma sustrag. Nu atat de neindemanare, cat de lene! Recunosc!

    RăspundețiȘtergere
  10. N-am mai mancat amandine de-o vesnicie, cred ca din copilarie. :)) Dar ce ne prezinti tu aici, chiar merita, arata fabulos. Mi-a placut cum ai caracterizat desertul, chiar se potriveste termenul. :D

    RăspundețiȘtergere
  11. Mihaelaaa, eu sunt la dieta si n-am voie dulce. Ma omori cu zile!!!

    RăspundețiȘtergere
  12. Dar chiar te pricepi la prajituri :-)si-ti ies de minune!!!
    Eu am avut zilele astea doua tentative care au esuat,asa ca o sa mai dureze ceva pana ma apuc iar de prajiturit :-)

    RăspundețiȘtergere
  13. O_O why i keep seeing yummy desert :( i'm on diet Dx

    visit my blog ^_^
    www.LuchLuchCraft.com
    My online store ^_^
    www.TokoLuchLuchCraft.biz

    RăspundețiȘtergere
  14. OMG! This looks like heaven!!!
    xoxo

    novelstyle.blogspot.com

    RăspundețiȘtergere
  15. mm ce bine arata:X n-am mancat niciodata amandine dar mi-ai facut pofta si cred ca o sa urmez reteta ta cat de curand:)

    RăspundețiȘtergere
  16. Looks yummy! I normally eat this with ice cream lol, xoxo.

    RăspundețiȘtergere
  17. This sounds and looks so yummy, dearest Mihael, and now I recognized how hungry I´m :) Yes, I think we had our barbecue on 7:30 p.m., and since then I haven´t eat anything ...

    I had never tried or ate Amandine, I think really it´s a try worth! Many thanks for your input <3

    Wish you a wonderful rest of the weekend, kisses from Bavaria/Germany, Rena

    www.dressedwithsoul.blogspot.de

    RăspundețiȘtergere
  18. Oh so yummy. Makes me hungry right now. Have a great weekend Miha.

    xo
    Sam
    http://fabulouspetite.blogspot.com

    RăspundețiȘtergere
  19. Daa, arata atat de binee! O sa incerc si eu reteta asta!

    RăspundețiȘtergere
  20. Chocolate? I would never resist on this one. I love eating chocolate.
    Miss Margaret Cruzemark
    http://margaretcruzemark.blogspot.com/

    RăspundețiȘtergere
  21. acuma ca sunt racita am voie sa mananc orice , deci cu siguranta am sa incerc reteta!!
    te pup

    RăspundețiȘtergere
  22. Dumnezeule, cat ai muncit pentru ele! Dar si eu sunt bucuroasa cand imi reuseste ceva nu foarte usor. Trebuie sa recunosc ca eu nu sunt fan amandine.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Thank you for your visit and sharing your thoughts. xoxo

Orice parere cu bun simt este binevenita!

1001cosmetice

1001cosmetice.ro%20

Postări populare de pe acest blog

Nude dress... leave the stress, start the party, be the best!

[Aboutwomenandnotonly] Chicnova Giveaway

Thanks to the Chicnova store today I am announcing a new giveaway for all my readers and followers. One winner will get 30$ to spend his fav items. You can see two up to 30$ selections . 

[Outfits] Before snowing

Multi se fereau, altii o incantau... si a venit asa zapada. Ieri seara ningea ca in povesti, sarbatorile au trecut, am zambit cu ochii de copil de altadata si am fugit ca ursul in barlog sub paturica. Am lasat pe alta data sa fac poze straielor iernii si am zis ca mai bine ma ocup de editat pe ale mele.