Treceți la conținutul principal

Muntii Macinului, o parte din farmecul Dobrogei

aprilie in Dobrogea

Dobrogea ca si toate celelalte zone ale tarii noastre multe comori ascunde si nu conteaza cine descopera ci bucuria traita si ce se lasa in urma. E mare lucru sa te poti bucura pana si de cele mai simple locuri, sa dai fiecarei calatorii un sens.

Lacul Iacobdeal, multele trasee pedestre ce pornesc din Greci, lacul Razim si capul Dolojman, satele pescaresti precum Jurilovca unde imi doresc sa revenim, traseul facut pe cai pe care ni-l dorim cat mai curand, manastirile si cetatile, precum Enisala si Argamum vazute, notam si Halmyris.
Crama dobrogeana, cherhanalele de la malul marii, fascinanta delta pe care nu am vazut-o cu ochii mei, rezervatiile de bujori, Valea Fagilor,  Cheile Dobrogei, Valea Visternei, Pestera Liliecilor, Pestera La Adam, Padurea Babadag, Uspenia, unica manastire de calugari de rit vechi din lume din Slava Rusa. O lista pe care o impart cu voi, o parte din frumusetile acestor locuri. Alege ce iti place! 

Am promis ca va arat atat fotografii de la rezervatia de bujori din Greci cat si cum arata centrul de informare si vizitare din Greci - nu cel din centru, precum un birou, ci un muzeu foarte fain facut - si incep cu traseul de pe la mijlocul lunii aprilie. Pentru ca e mult de mers lasam vorba pentru cand e cazul.






- Aici s-a filmat pentru Aferim, un film istoric, alb-negru, dar cu un limbaj colorat, a carui actiune are loc in Tara Romaneasca in 1835. Zapciul Costandin, insotit de fiul sau pe cai, cauta un sclav tigan care a fugit de pe mosia boierului dupa ce a fost descoperit cu sotia lui. -


 Cu un soare arzator, s-a profitat de fiecare loc cu umbra.


Spre mijlocul traseului am dat peste cativa bujori care abia se deschideau.



Odata ajunsi in padure ne-am bucurat de putina racoare, un drum lin. 
Moment prielnic de a manca la umbra. Am vazut si cum arata si miroase leurda in floare.



Ajunsi la intersectia cu traseul Dealul cu Drum de aici tot coboram, cu grija, cu apa n-am stam bine. 
Avem un copil tare insetat. Jocurile, povestile, incurajarile au facut sa ajungem cu bine la masina.
Pana la punctul de trecere bac a dormit lemn nepotica noastra.



Doamna Soare la inceput de traseu mi-a povestit cand a intrat pentru achitarea biletelor pentru vizitarea parcului national muntii Macinului cum a dat o raita, cat am asteptat noi in masina, prin centrul de informare turistica. La a doua vizita in parc am intrat si eu profitand de prezenta unui ghid.

Tablete cu filmulete, vitrine, exponate cu si despre traditiile si activitatile oamenilor de pe judetul Tulcea.

Programul de vizitare al Centrului de Informare din Greci in perioada 15 aprilie - 10 octombrie se viziteaza de marti pana vineri intre 8:00 si 16:00, si in weekend, intre 8:00 si 14:00. In extrasezon, Centrul se poate vizita de luni pana joi intre 8:00 si 16:30 si vineri intre 8:00 si 14:00. Ai ghid audio/tableta cu povesti pentru cateva localitati din judetul Tulcea.

Porturi populare de'a lungul timpului

La intrarea in Centru te intampina alte panouri cu principalele trasee turistice din zona. In sala de conferinte, unul din pereti este dedicat vitrinelor cu porturi populare ale etniilor din zona, cusaturile sunt lucrate cu migala si pricepere, si costumele sunt superbe. Daca vrei sa vezi mai multe costume si alte exponate viziteaza muzeul din Tulcea, din oras. 

Articole vestimentare, tesaturi si dovezi ale comunitatilor din Dobrogea.

Elemente ce tin de traditiile zonei, cat si elemente de biodiversitate sau de geologie, de la porturi populare la activitati si traditii ale multelor nationalitati din zona, la flora, fauna si geologie, acest spatiu este un loc de cunoastere si intoarcere in timp.

Paduri dacice de stejar si carpen.

Pentru fiecare sezon, exista o vitrina cu flora si fauna specifica zonelor din Muntii Macinului vizavi este colectia de seminte si fructe uscate ale plantelor si copacilor din Muntii Macinului: nagara, paltin de camp, papalau, timoftica, sovarv, salba moale, spinul lui Christos, jugastru, plevaita, tei argintiu etc.

flora, fauna si geologie reprezentative parcului national muntii Macinului

Vietati reprezentative zonei

Vietati, mediu, trasaturi

La intrarea in Centru, panouri cu informatii si directii spre principalele trasee din zona.

Curtea exterioara a centrului are mostre geologice din toate zonele muntilor Macinului, o lucrare faina, acele doua bufnite. La geam, in spatele randurilor de scaune din mica sala de conferinte se pot vedea utilaje din lemn pentru prepararea untului, branzei, prelucrarea lanii. Intr-o alta incapere se afla o macheta cu toate traseele marcate si conectate la un sistem luminos pentru identificarea lor. Pana ajungem la padocul din Cerna iata si imagini din traseul Cozluk, unde se afla una dintre rezervatiile de bujori din Dobrogea.


Cand am iesit din cladire norii deveneau din ce in ce mai galagiosi, singurul lucru pe care l-am regretat e ca am uitat jacheta de ploaie acasa. De la centru pana la intrarea pe traseu mai aveam de mers cu masina 30 de minute, a fost soare, apoi a plouat putin si cu toate acestea am continuat. Se merge in mare parte prin padure. A mai picurat inca o data.


Pana la casa darapanata se ajunge usor, de acolo o intretaiere de trei drumuri si  bulina rosie pe partea stanga ne-au impins spre o pista falsa, negasind marcajul ne-am intors de la punctul de plecare urmand cealalta poteca. 


La a treia deja inaintasem orbeste prea mult si timpul ne presa, trebuia sa ajungem in oras la film. La coborare am tinut stanga ca sa iesim mai repede resemnati si eu "cea mai bosumflata" ca am ratat traseul, am fotografiat floricica ca mai apoi sa dam peste un copac marcat!


Corect trebuia prin fata cladirii, adica sa facem dreapta si imediat stanga in capatul terenului arat.


"Ce facem, bujori sau direct acasa?" Am incercat sa alergam impreuna dar balauritul deja ma sleise de puteri. Mai si cantasem pe deasupra pentru a-i distrage atentia sotului de la tunete. Un prim traseu in doi cu peripetii, in natura ma simt ca acasa. Era prima saptamana a lui mai si bujorii erau pe trecute.  Ajunsi la ei mi-am revenit cu totul si in acelasi stil alert s-au facut poze si s-a ajuns la masina. "Picnicul" s-a desfasurat in drum spre casa. :)





parcare masini


Pana la final nu am mai avut nevoie de jacheta, ploaia s-a instalat dupa ce am ajuns acasa...


Datorita carierelor de piatra si a drumurilor de acces spre aceste cariere aspectul peisagistic al muntilor Macinului a avut de suferit cat si numeroase specii. Pe mai putin de 1%, aici, din teritoriul tarii se pot intalni peste 50% din speciile de flora si fauna ale Romaniei. Toamna se pot observa in migratie mii de exemplare ale speciilor de pasari rapitoare de zi.
Pentru cei veniti de departe se gasesc doar doua unitati de cazare, poti monta cortul in zona locurilor de campare stabilite de administratia parcului, insa cred ca se poate apela si la sateni.
Tipul clasic de locuinta dobrogeana este casa cu tinda si doua camere, prispa joasa cu stalpi de lemn cu foarte putine ornamente. Fundatia era din piatra si pamant, peretii din chirpici, varuiti ulterior in alb. Acoperisul din olane in centru si sudul Dobrogei, iar in delta sau langa lacuri, din stuf.


xoxo

Comentarii

  1. Totul arata feeric. Trebuie sa vizitez si eu aceasta zona!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se poate combina cu un concediu in delta sau o abatere de la mare, poate nu prea mare daca se alege Sf Gheorghe, Sulina, Vadu.

      Ștergere
  2. Doamne, cata frumusete! Cu toate ca mersul prin paduri si poteci nu ma prea incanta (era sa ma manance ursul intr-o noapte, am ramas cu traume), ce vad eu aici e minune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi pare rau de nefericitul eveniment, nimeni nu ar vrea sa traiasca astfel de intamplari. Aici putem da peste mistreti, insa chiar daca am mers chiar si din urma lor nu s-a intamplat nimic, tinta era sa ramanem pe traseu.
      pup

      Ștergere
  3. Ah, ce frumoase locuri, dragă Mihaela! Îți mulțumesc că m-ai luat și pe mine în excursia asta, prin intermediul fotografiilor. Când eram mai tineri am bătut și noi cu piciorul mai toată țara. Acum stăm să ne ducă avionul te miri unde...

    Sănătate și weekend plăcut! ☺

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa va duca atat timp cat va doriti, draga Zina! Traseele sunt usoare, scurte si ma bucur ca le avem aproape. :)
      Weekend placut, sanatate sa fie!

      Ștergere
  4. What a place dear Mihaela, wish I was there! Your country is just outstanding! Many kisses! xo

    RăspundețiȘtergere
  5. What a lovely place! The nature is absolutely wonderful...I really enjoyed browsing these photographs. So interesting to know there are so many animal and plant species there.

    It must have been lovely visiting that museum. I am often inspired by folklore. I really liked seeing that folklore clothing. It is interesting how many European folklore clothing have similar motives.

    Have a lovely day! Thank you for your visit and comments.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Here you can find diversity, Macin Mountains are one of the oldest... glad you enjoyed. :)

      Ștergere
  6. Acum nu mai e nevoie să zic „îmi faci poftă de Măcin", că doar am cunoscut munţii ăştia... pe viu, acum două săptămâni. După o muncă de documentare, pot să spun şi nişte poveşti :)
    Ştii ce pot să (mai) spun, în schimb? Îmi faci poftă să revin în Dobrogea - cel mai mult îmi doresc să „cuceresc" Enisala, mai sus pomenită.
    Ioana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, ma bucur ca ai venit, mi-ar fi placut sa facem un traseu impreuna! :)

      Ștergere
    2. Mai vin în Măcin! Că mi-a plăcut... mai puţin căldura. Poate la toamnă, poate la primăvară...
      Asta a fost aşa, cumva pe fugă. Am pornit în concediul de o săptămână de la Cazanele Dunării, am trecut prin Bulgaria, nici nu ştiam dacă ajungem în Măcin.

      Ștergere
  7. Minunate locuri! Multumim de poze si povestiri :)
    Ai lipsit o temporada pe aici, sper ca esti bine si sanatoasa. Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, au fost multe evenimente ce m-au tinut ocupata, apoi pregatirea fotografiilor, mi-a luat ceva timp. :) Multumesc de gand, te pup!

      Ștergere
  8. Un adevărat colţ de Rai care merită vizitat şi promovat! Sper să ajung acolo într-o bună zi! Până atunci mă mulţumesc cu pozele tale care îmi inspiră linişte, pace, libertate... cam tot ce are nevoie un om ce trăieşte "închis" într-un oraş aglomerat :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cine viziteaza centrul numele ii este trecut pe caiet.
      Ma puteti ajuta sa promovam distribuind articolul. :)

      Ștergere
  9. Postarea asta a însemnat o evadare-n frumos care mi-a reîncărcat bateriile! Îţi mulţumesc!
    Minunat, ca un colţ de Rai.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, ma bucur! Cu riscul de a parea prea lung, nu am vrut sa separ evenimentele.

      Ștergere
  10. Foarte faine pozele. :)
    Saptamana viitoare ne facem planuri sa iesim in weekend pe malul golfului Georgian Bay cu RV-ul, de-abia astept!
    Xoxo, Victoria

    https://fashionstylebeautyandmore.blogspot.ca/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa fie timp frumos, cat mi-ar placea sa simt briza, prin Macin devine din ce in ce mai cald.
      xox

      Ștergere
  11. Minunată plimbare! Ce locuri frumoase ați vizitat. Dobrogea este un loc fascinant, cu atât de multe lucruri frumoase și o varietate impresionantă de plante, animale și locuri deosebite.
    O încântare să privești fotografiile tale. Numai bine și o duminică frumoasă, Mihaela! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc tare mult de aprecieri, ma bucur ca reusesc sa va incant!
      Seara placuta si start bun in noua saptamana, Alex!

      Ștergere
  12. Eu sunt din Macin. Da, e o zona frumoasa care merita sa se dezvolte.

    RăspundețiȘtergere
  13. Ce frumos !!! Ma atrage parcul asta grozav si daca n-ar fi atat de departe de casa parinteasca as ajunge acolo in vara asta. Trebuie planificat un concediu din timp, neaparat cu cateva zile in Delta. Multumesc mult pentru informatii !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, in general cam asa recomand, probabil se poate plia si cu alte zone.

      Ștergere
  14. Superbe fotografii si peisaje! Te pup!

    http://the-may-day.blogspot.ro/

    RăspundețiȘtergere
  15. Am auzit numai lucruri frumoase despre zona aceasta a tarii, acum, articolul tau mi le confirma. Nu am ajuns nici in Muntii Macinului si nici in Delta, dar momentan ma multumesc cu relatarile celor mai norocosi. :) Ador bujorii. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e departe de Bucuresti, cred ca ti-ar placea sa vezi cetatea Enisala, doar ca obiectivele sunt rasfirate. :)

      Ștergere
  16. Alegeti drumul spre mare pe ruta macin, turcoaia, slava rusa, slava cerchez si o sa vedeti locuri minunate.

    RăspundețiȘtergere
  17. Woow! Superb, poate am sa ajung si eu vreodata pe acolo, arata senzational!

    RăspundețiȘtergere
  18. Oh, cata nostalgie citesc in cuvintele tale, Luiza, trebuie sa o revezi! :)
    pupici

    RăspundețiȘtergere
  19. Va invitam sa vizitati si Crama Dobrogeana, VinurideMacin când mai ajungeti prin zona.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Thank you for your visit and sharing your thoughts. xoxo

Orice parere cu bun simt este binevenita!

1001cosmetice

1001cosmetice.ro%20

Postări populare de pe acest blog

[Outfits] Christmas lights

Acum putin timp in urma va aratasem fusta din piele artificiala, rosie, care m-a convins instant de cum am vazut-o, ghiciti ce, a si venit!! Cred ca a fost primul colet care a sosit atat de repede, a venit acasa, dar astazi vreau sa va arat alte lucruri primite din colaborari care au ajuns intr-o luna, dar s-a mai intarziat si din cauza noilor documente de identitate. Jacheta mi-am luat-o chiar in preajma zilei mele de nastere, primisesem un e-mail de la Choies precum am primit puncte cadou in cont cu aceasta comanda, surprinzator am descoperit si alte puncte pentru blogging despre care nu fusesem informata. Credeam ca se incheiase colaborarea noastra. Bucuroasa peste masura am petrecut mult timp avand multe tentatii in fata ochilor si prin eliminare am ramas la geaca bej din piele artificiala. Arata mult mai bine pe site, ma bucur ca e cambrata si manecile nu sunt largi. Lucrata foarte bine. Un pulover galben-mustar imi doream de ceva ti...

Din lumea necuvantatoarelor

     De-a lungul timpului am avut in grija doar pisici si pesti. Pestii mi s-au parut cei mai sensibili, daca mediul in care traiesc nu este unul echilibrat apar boli, devin apatici. Alimentatia este foarte importanta si am mai scris despre asta , este importanta indiferent ca vorbim de oameni sau de animale, iar astazi va invit sa cititi povestea Oanei si animalutelor ei pe care am rugat-o sa ne impartaseasca din experienta sa cu cititorii blogului.  Toto, Oachi Mara si Porto        Ei bine, am animăluțe de când mă știu, mai exact de pe la 4 ani și îmi petreceam timpul î n casa cu curte a bunicilor mei din Galați. Încă de pe atunci (când nu exista mâncarea granule sau umedă specială pentru animale) existau formule sănătoase de hrană gătită pentru câini și pisici, care culmea trăiau sănătoși ani mulți, cățeii chiar până la 20-21 de ani. Un singur lucru mi-a spus atunci bunicul, v ă z â ndu-m ă că dau bomboane cățeilor din curt...

[Food related] my first focaccia!