Treceți la conținutul principal

Test de anduranta in muntii Fagaras


Ei se placeau dar prietenii nu le dadeau mai mult de un an impreuna, cam asa si noi la hotararea de a incerca sa urcam in cei mai inalti munti ai Romaniei. Stiam ca in concediul asta vom face Valea lui Stan, insa propunerea de a urca pe Negoiu a venit ca o provocare. Nu am dormit in seara aia, mos Ene abia spre dimineata si-a facut efectul, am cautat cel mai usor traseu spre Negoiu. Sa nu fie prea lung.

Dragul meu a insistat sa ma pregateasca sufleteste ca va fi doar o incercare si vom urca pana unde vom putea, sa ne bucuram de priveliste, de miscare si apoi facem cale intoarsa, fara regrete. "Da, Mihaela?" Nu vreau sa neg ca in mine inflorea tot felul de ganduri, dupa o noapte nedormita eu ma imaginam acolo sus de tot! I can't help myself, I take everything seriously almost the time...

Dis de dimineata, aplicam crema solara in strat generos, multi s-au intors cu arsuri dupa un astfel de traseu, mi-am luat sapca, si esarfa dupa mine pentru a-mi proteja ceafa si lateralele fetei. Bagajele stranse si bagate in masina, biletel lasat, pana cand ne vom intoarce si se va elibera dubla rezervata la Casa Floarea de Colt. De nevoie am dormit o seara in tripla, oricum nu recomand, curatenia lasa de dorit, cu mult praf, panze si muste. Sotul isi uitase jacheta in dulap, camera ulterior rezervata, va dati seama ca nu se face curat dupa fiecare iesire, tot acolo am gasit-o.

Dupa micul dejun din Cartisoara ne pornim catre Lacul Balea, doi motociclisti polonezi ne ajuta sa scoatem masina din parcare: <<tak, tak>>, gestica, am reusit, plecau si ei. Dupa cateva opriri pe Transfagarasan, deja vedeam mai mult ca anul trecut cand am fost la cascada Balea, am ajuns pe la 8:40 la lac. Daca veniti mai devreme puteti prinde loc in afara zonei de parcare cu plata. Ne-am lamurit pe unde se porneste traseul, nu eram singurii si mai urmau. Elanul nostru ne era bruscat de un ritm cu care nu eram familiari si fiecare pauza il transformam in posibilitatea de a fotografia privelistea. Pana sa ne obisnuim ne gandeam ca cei care aveau deja un avans considerabil ii vom revedea abia la intoarcere.
Tiroliana la Balea Lac
 Intrarea in traseu la dreapta spre Salvamont si in sus.

Urcarea pe traseu spre Negoiu in stanga, lacul Balea la dreapta.

La poale, punct Salvamont.



Ne-am inselat, ne-am subestimat, aveam sa-i ajungem si apoi sa-i depasim, grup dupa grup. E greu, e apasator dar ne ajuta privelistea, pauzele sunt binecuvantate. Maghiari, nemti, olandezi, francezi, cararile erau impanzite.


In Saua Paltinului e prilej de umplut sticlele cu apa, noi ne oprim pret de cateva poze si ne continuam drumul, de aici se coboara o vale plina de pietre, aparatul foto e pus la adapost. Usor, cu grija, manusile sunt pe pozitii. Am facut o ora. Vantul sufla din ce in ce mai tare.





Apoi au urmat zone cu lanturi si cabluri, alternand cu zone line, poteci inguste si mers pe muchie, de-ti taie rasuflarea. Vremea a fost superba, stiam insa ca spre seara vine si ploaia iar pentru asta am mers cat de cat sustinut. Pauzele oricat de mici ma ajutau sa-mi regasesc suflul. Cat de mult mi-a placut catararea peste bolovani. Unii imi aduceau aminte de Macin. :) Esarfa peste sapca si infasurand-o dupa gat parea sa nu dea rezultate, vantul batea atat de tare incat imi dadea sapca peste cap, ma strangea de gat, sotului i-am fixat fesul cu un cordon. Ne-am intalnit si cu conationali, majoritatea erau mai in varsta ce spera ca intr-o zi sa ajunga si in varf. Eu cred ca au toate sansele!


 Ne ajunge un grup din cei lasati in urma.

 Petece de zapada. Cautam cu privirea capre negre.

Varful Laitel si Muchia Piscul Balei, oameni pe lanturi.
Varful Laitel si Muchia Piscul Balei
 La dreapta, in jos, oameni in zona cu lanturi.

Priveliste de pe varful Laitel
 Se vede lacul Caltun.

 Ajunseram pe varful cel mai inalt din calatoriile noastre, varful Laitel. 2390m

De aici coborarea este foarte solicitanta, pe alocuri m-am simtit ca ma dau pe topogan, in trepte. Lacul Caltun este un lac glaciar situat la nord-est de varful Negoiu din Muntii Fagaras, la jumatatea drumului dintre cabana Negoiu si cabana Balea Lac, la altitudinea de 2135 m. Genunchii s-au activat, vantul sufla cu putere si noi cautam un loc unde sa ne odihnim, nici pe langa refugiu nu aveai dos. Batea in toate directiile, se lasa frig, intra in oase. Mai aveam 3/4 de ora pana pe Negoiu, unii stateau la poale, altii ieseau din refugiu as fi urcat si eu cu ochii inchisi. Cu siguranta acum urma partea cea mai grea mai ales dupa o asa coborare, trebuia sa ne odihnim, vremea se stricase si consortul ma anunta ca el nu mai poate sa urce. Pe sistemul hai sa te incurajez eu insistam incat paream de-a dreptul egoista, in timp ce el rabdase tacit o durere ascutita. Fiecare cu durerea lui, am decis sa ne intoarcem.




Grad de dificultate: mediu/greu
Timp estimativ: ~10 ore (dus-intors) - Lacul Balea, Saua Paltinului, Varful Laitel, Lacul Caltun, Saua Doamnei, Varful Negoiu.
Traseu efectuat: Caldarea Balea (alt. ~2.040m) – Curmatura Balei (alt. 2.202m) – Saua Paltinului (alt. ~2.350m) – Vf. Laitel (alt.2.390m) – Lacul Caltun (alt. 2.135m) - timp: 3h40m.
Marcaje:
banda albastra de la Balea Lac si pana la Saua Paltinului
banda rosie de la Saua Paltinului, Vf Laitel, Lacul Caltun si Vf.Negoiu
banda galbena, o mica portiune prin  Strunga Doamnei

Va urma...

Comentarii

  1. Sunteti grozavi!
    Peisajele superbe!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nici nu tin minte cand am intrat pe net de la laptop, cred ca cand eram inca la Londra, iar pe bloguri eu intru doar de la calculator, pe facebook, Instagram intru doar de pe telefon si postarea ta am vazut-o de pe telefon :)) M-ai facut azi sa deschid laptopul si sa vizitez si cateva bloguri hehehe

    Mi-a placut mult de tot aceasta postare si vreau sa iti spun ca sunteti foate bravo ca faceti astfel de calatorii. Noi nu am vizitat niciodata muntii din Romania, insa din postarile tale stim deja unde si ce trebuie sa vizitam. Pupici tie si saptamana usoara si plina de zambete! Liuba x

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inseamna si sper ca a fost o lectura placuta, Liuba! Multumim, saptamana frumoasa si voua, zambetele vi le asigura Nikita! ♥

      Ștergere
  3. waww, ce-mi place...vin cu voi alta data! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Grozave fotografiile, imi place ca va miscati mult si va propuneti obiective din ce in ce mai ambitioase.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper ca sanatatea si picioarele sa ne tina mult timp, macar in ritmul de pana acum. Eu as vrea... :)

      Ștergere
  5. Ce locuri superbe Mihaela. :) Mi-ai facut pofta de o escapada la munte. In 2014 am fost in Romania intr-o vacanta de doua saptamani, si am revizitat unele locuri unde mai fusesem in trecut, pe vremea cand locuiam in Romania, Piatra Neamt, Bicaz, Barajul de la Bicaz, Cheile Bicazului, Izvorul Muntelui, Lacul Rosu, Durau, Toplita, Borsec. A fost o desfatare sa ma intorc in acele locuri. Orasul in care am locuit s-a schimbat in multe feluri, dar acele locuri de la munte pe care le-am revazut dupa 8 ani nu s-au schimbat deloc! Pana si buticurile comerciantilor de suveniruri erau la fel, cum ii tineam minte de dinainte de 2006.
    Te pup si sa ai o saptamana frumoasa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In general la noi schimbarile (necesare) au viteza melcului si uneori ai impresia ca melcul a decedat. Eu m-as lipsi de multe buticuri, multe stirbesc din frumusetea locului, dupa parerea mea. Sunt locuri, din cele enumerate, si nu numai, pe care inca noi nu le-am vizitat. Tare frumoasa tara mai avem!
      Saptamana frumoasa, Victoria, te pup!

      Ștergere
  6. Si noi am facut fix acelasi traseu si ne-a luat tot 10 ore dus-intors pana la Negoiu. Ne-am intors pe alt traseu si am cam regretat dar...suntem mandri de noi si va felicitam si pe voi!
    Avem o tara atat de frumoasa... <3
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Yeey!! Inseamna ca ati reusit pana la capat, bravo, noi doar pana la Caltun.
      pupici

      Ștergere
  7. Ce tare! Felicitari! Peisajul e superb! <3

    RăspundețiȘtergere
  8. Sunt convinsă că a meritat tot efortul, peisajele îți taie respirația! Superbe pozele!
    La Lacul Bâlea vreau să ajung, dar mai departe nu știu dacă m-aș încumeta.

    RăspundețiȘtergere
  9. Minunate imagini! Le-am admirat cu sufletul la gură, căci mi-am amintit cu emoție de drumeția vieții mele, făcute cu 26 de ani în urmă, când am parcurs Făgărașii de la un cap la altul. Zona pe unde ați mers voi, a fost cea mai grea, dar și cea mai spectaculoasă. Din poze părea că vremea a fost superbă, dar la înălțimea aceea.... vântul te zboară pur și simplu.
    Felicitări pentru o asemenea călătorie, dragă Mihaela.
    Numai bine să vă fie... „alpiniștilor”! :-)

    RăspundețiȘtergere
  10. Cat de frumoase sunt imaginile!
    Mi-a placut postarea. Cu ajutorul tau am gustat un pic din farmecul acestui loc. Sunt o admiratoare a ta si a stilului tau de viata!

    RăspundețiȘtergere
  11. Imagini minunate si o lectura la fel de frumoasa. Parca eram si eu cu voi :)
    Felicitari pentru ca ati reusit sa ajungeti atat de sus si de departe!! E admirabil. Imi imaginez cat de greu era deja la final..
    In orice caz, pentru a face acest traseu trebuie sa fi pregatit si sa ai o anumita conditie fizica. Eu nu as putea. Poate daca de pe acum as incepe sa umblu mult...
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Thank you for your visit and sharing your thoughts. xoxo

Orice parere cu bun simt este binevenita!

1001cosmetice

1001cosmetice.ro%20

Postări populare de pe acest blog

Din lumea necuvantatoarelor

     De-a lungul timpului am avut in grija doar pisici si pesti. Pestii mi s-au parut cei mai sensibili, daca mediul in care traiesc nu este unul echilibrat apar boli, devin apatici. Alimentatia este foarte importanta si am mai scris despre asta , este importanta indiferent ca vorbim de oameni sau de animale, iar astazi va invit sa cititi povestea Oanei si animalutelor ei pe care am rugat-o sa ne impartaseasca din experienta sa cu cititorii blogului.  Toto, Oachi Mara si Porto        Ei bine, am animăluțe de când mă știu, mai exact de pe la 4 ani și îmi petreceam timpul î n casa cu curte a bunicilor mei din Galați. Încă de pe atunci (când nu exista mâncarea granule sau umedă specială pentru animale) existau formule sănătoase de hrană gătită pentru câini și pisici, care culmea trăiau sănătoși ani mulți, cățeii chiar până la 20-21 de ani. Un singur lucru mi-a spus atunci bunicul, v ă z â ndu-m ă că dau bomboane cățeilor din curte: Nu dulciuri! Niciodată! Sunt otravă

Thank you Michael Bolton for a great show!

2013 mi-a adus multe lucruri bune, pe cele rele vreau sa le dau uitarii, iar la un sfarsit de an exceptional nici nu mi-am imaginat de asemenea amploare. Vazusem cu cel putin o luna inainte ca va participa la Revelionul din aer liber Michael Bolton in Galati cu sprijinul primariei. Mi-am zis ca e o farsa. Nu stabilisem nimic pentru Revelion, voiam doar sa fiu cu sotul meu, sa dansam, sa am parte de liniste... si am avut! Am fost atat de... incat nu am cuvinte, completati voi! Poate pentru ca sunt racita si am dureri crunte de cap, poate ca acea senzatie nici nu poate fi descrisa in cuvinte. Am dansat, am aplaudat, am ovationat. Sufletul meu a fost hranit! Atat pot spune!

Basca, papion si paiete

In Londra am purtat buline, ieri am scos fusta la pozat, iarna stiti ca nu renunt la culori asa ca iata inca o tinuta in stilul meu caracteristic.  Fusesem anuntata ca vom avea parte de soare, mai cald teoretic, practic puteam raci cu propriile maini o sticla de bere insa nu imi era frig incat sa dau bir cu fugitii. Ne-am si distrat. O helanca gri din lana cu fusta conica verde din paiete insir pe pat, ma gandesc la jacheta neagra din imitatie de piele insa blazerul reiat il gasesc mai potrivit, urmeaza papionul, basca si in final geanta si cizmele. Gavroche style, glamour. Eu m-as prezenta asa la birou. Machiajul ochilor mi-a luat timp cel mai mult.