Treceți la conținutul principal

Am facut mucenici pentru 9 martie

Pe 9 Martie este ziua "celor 44 pahare" ar spune barbatii, se praznuiesc cei 40 de Mucenici si se da de pomana si se mananca mucenici asa cum am invatat de la mama si bunica. O reteta dulce care este folosita astfel doar o data pe an.

Sfintii 40 de Mucenici erau soldati crestini si faceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia care au fost torturati pentru lepadarea credintei. Sursa aici:
https://m.crestinortodox.ro/religie/sfintii-40-mucenici-87984.html


Modul de preparare si aspectul mucenicilor variaza de la zona la zona si sunt fie un fel de paste fierte in zeama indulcita cu miere si nuca, fie niste colaci decorati cu nuca si copti la cuptor.


Ziua de 8 Martie, Ziua internationala a Femeii, dar pentru mine reprezinta doar Ziua Mamei, este ultima zi „a babelor”. Pe 9 Martie, in traditia populara se sarbatorea prima zi “a mosilor”, de primavara. Se bea vin si se mananca mucenici.

In Ardeal si Oltenia, mucenicii se pregatesc la cuptor, fiind realizati din coca dulce, dospita. Se framanta o coca asemanatoare celei de cozonac.

Eu ii fac intotdeauna in functie de perioada in care ne aflam fata de postul Pastelui. Deci de post de data aceasta.


Am facut un aluat pentru 15 mucenici de dimensiuni medii, cu ingredientele:






500 gr faina
25 gr drojdie proaspata/7 gr drojdie uscata
70 gr ulei
5 linguri rase de zahar
260 gr lapte de soia/apa calduta
1 varf sare
coaja portocala sau esenta de vanilie
nuca
miere sau sirop de zahar


Reteta am preluat-o de la Laura Adamache si am adaptat-o.


Dupa ce a stat la crescut 30 minute, ne apucam de treaba. I-am impletit, dar pot fi facuti si simpli.


Intre timp pregatim nuca, asta daca nu ati facut-o inainte. Eu am avut un mic ajutor :)


Am improvizat: alune de pamant din muesli, fistic, alune caramelizate si cu susan, plus migdale. Toate tocate marunt.


Odata ajunsi in tava se mai las la crescut 30-60 min.


Spre final n-am mai avut rabdare la impletit si i-am facut simpli. In total 13 bucati, unii mai mari altii mai mici.

I-am uns cu apa, esenta vanilie si miere, inainte de a-i baga la cuptorul preincalzit timp de 5-10 minute la 180 grade C. Se tin 15-20 minute, la mijlocul cuptorului la 160 grade C.


 Cum s-au racit i-am si montat !


Bucuroasa de cei mai pufosi mucenici facuti vreodata, salvati si incercati la anul ! :)

Peace & love!

update 2018:


Comentarii

Trimiteți un comentariu

Thank you for your visit and sharing your thoughts. xoxo

Orice parere cu bun simt este binevenita!

1001cosmetice

1001cosmetice.ro%20

Postări populare de pe acest blog

Din lumea necuvantatoarelor

     De-a lungul timpului am avut in grija doar pisici si pesti. Pestii mi s-au parut cei mai sensibili, daca mediul in care traiesc nu este unul echilibrat apar boli, devin apatici. Alimentatia este foarte importanta si am mai scris despre asta , este importanta indiferent ca vorbim de oameni sau de animale, iar astazi va invit sa cititi povestea Oanei si animalutelor ei pe care am rugat-o sa ne impartaseasca din experienta sa cu cititorii blogului.  Toto, Oachi Mara si Porto        Ei bine, am animăluțe de când mă știu, mai exact de pe la 4 ani și îmi petreceam timpul î n casa cu curte a bunicilor mei din Galați. Încă de pe atunci (când nu exista mâncarea granule sau umedă specială pentru animale) existau formule sănătoase de hrană gătită pentru câini și pisici, care culmea trăiau sănătoși ani mulți, cățeii chiar până la 20-21 de ani. Un singur lucru mi-a spus atunci bunicul, v ă z â ndu-m ă că dau bomboane cățeilor din curte: Nu dulciuri! Niciodată! Sunt otravă

Jocuri pentru copiii din noi

Bine v-am regasit! Cel mai usor comunicam, ne apropiem, mai ales de copii, prin joc. Gustul pentru joc de mic se formeaza, si pentru citit, si pentru cultura, agricultura. [hihi] Eh, s-ar fi putut citi mai mult daca parintii ne deschideau pofta, cine stie. Cartile din biblioteca noastra stateau dincolo de geamuri, in sufrageria-sanctuar, iar mamei nu-i placea sa lasam urme, isi imagina ca doar rasfoim in cautare de imagini colorate. Pe deoparte asa si era, pe de alta imi pastram o carte sub perna si o citeam cand prindeam un moment de liniste. Nu pot citi cand e galagie, cu muzica, nici macar una pe care sa o aud eu, in casti. Trebuie sa aud vocea povestitorului, uneori ma trezeam ca obosesc, dar nu-mi erau ochii, ci pentru ca nu mai eram curiosul ci domnita care alerga prin padure. Ma amuza copios transformarea asta, iar cartile care imi dadeau acea stare le mai citeam inca o data. Unele carti imi place sa le citesc cu voce tare, imi place si sa-i citesc cuiva... Ei, dar pana sa

Biertan si Viscri

 "Eu cred ca vesnicia s-a nascut la sat. Aici orice gand e mai incet, si inima-ti zvacneste mai rar, ca si cum nu ti-ar bate in piept, ci adanc în pamant undeva." - Lucian Blaga, Sufletul satului