Treceți la conținutul principal

Baclavale


Avem nevoie de:
- foi de placinta, 2 pachete - am cumparat din penny
- unt 1-2 pachete sau ulei daca vreti sa faceti de post
- 300g nuca macinata
- 100g fistic - nu am folosit
 - 100g migdale - nu am folosit
- o lingura praf de scortisoara
- 1/4 lingura nucsoara macinata
- sirop din: 400 ml apa, 150g zahar, 300ml miere, zeama de la o lamaie/lime

Am avut cateva peripetii cu foile, luasem si foietaj si de placinta, dar m-am mobilizat.
Tava mare e dreptunghiulara, cu fund antiaderent, mi s-a chircit sufletul in mine cand am ajuns la partea cu proportionarea baclavalei. Sa nu o zgarii, evident.

 
Am pus foile la decongelat, impreuna cu sotul am macinat nuca si apoi am pus condimentele pentru a avea amestecul cu nuca pregatit pentru umplerea foilor. Am facut si siropul si apoi m-am apucat serios de treaba. La sirop trebuie sa va spun ca mai intai am topit zaharul, a dat in clocot, am pus zeama de lime si mierea dupa ce s-a racit siropul.
Marimea tavii nu coincide cu marimea foilor de placinta. Asadar am desfacut pachetul care continea 12-13 foi, am asezat tava peste si am decupat excesul de pe o latura, iar de pe cealalta latura intotdeauna o pliam. Excesul nu il aruncam, asezam foile suvita langa suvita si formam alta foaie. Foile decongelate, au fost unse una cate una cu unt topit. Am pus jumatate de pachet si apoi am mai adaugat ulei pentru ca eram cu mainile manjite si sotul era in raid/joc.

La sfatul Federovei, apoi m-am mai uitat si la alte retete precum cea a Laurei Sava, am pus o baza din mai multe foi, nu mai stiu cate, pentru ca nu numarasem si cate foi imi iesise din suvite. Oricum stiam ca trebuie sa imi ramana cel putin 3 foi din primul pachet. Baza ofera tinuta baclavalei.
 
Am uns fiecare foaie direct in tava, dupa zece foi, am pus prima parte din compozitia cu nuca, am uns apoi foaia de placinta pe masa de lucru si am continuat apoi ungerea urmatoarelor, in total 6 si ele decupate o suvita, iarasi in tava. Pentru ca pliind o latura risti sa iasa intr-o parte mai inalta, la urmatoarea foaie o pliezi pe latura opusa si problema e rezolvata. Si suvitele acelea au rolul lor, pentru mine a fost ca un joc de puzzle, de un grad cu dificultate redus.
A doua parte din compozitia de nuca, alte sase straturi de foi unse si a treia/ultima parte din compozitie, incheind cu restul de foi unse, foaie cu foaie.
De la o vreme deja ma inchinam pe jos, imi mai intindeam spatele, pentru mine statul pe loc ma omoara. Si cand am zis ca am terminat de montat, proportionarea ei cu cutitul si mainile mele de unsoare (nu am pensula, dar m-am simtit un copil manjind foile) imi parea un film periculos, i-am predat misiunea sotului. Cu un alt cutit obosise de la primul rand, m-am spalat frumusel si am mai continuat eu cateva randuri, mergea si mai usor. La sfarsit am mai topit putin unt  si am turnat pe linia unde s-a taiat. Am bagat in cuptorul incins si am tinut pana s-a rumenit.
Intre timp am pregatit o tava cu turta dulce, pentru ca pana sa ma apuc de baclavale facusem incalzirea cu un aluat cu 1 kg de faina :D Dar asta-i alta poveste si o lasam pe alta data.
Cand a fost gata baclavaua am turnat siropul si am bagat ispita in camara ca sa-si vada de procesul ei. A doua zi absorbise tot, mie imi plac mai zemoase, asadar data viitoare fie voi face sirop mai mult din prima, fie torn iarasi un altul pentru foile de deasupra care la mine s-au uscat nitel. La gust sunt bune!
Dragilor miere am pus din ochi, eu nu stiu cum se masoara mierea, cantar nu am, am gustat si dupa gust m-am ghidat! Tava mea e aproape dubla ca inaltime la cat de inalta e baclavaua si de aceea 40 de minute la 180 de grade nu au fost suficiente in cazul meu. Am pus tava cat mai sus am dat mai tare si am rezolvat-o. :)

Sper sa va placa, sa va ajute si sa va inspire experienta mea culinara.
Pupici dulci... poftiti la baklava?

Comentarii

  1. M-ai omorat :)) Trebuie sa sterg repede reteta ta din istoric, ca daca vede prietenul meu, imi da de lucru pe weekend:)))


    www.culore.blogspot.com

    RăspundețiȘtergere
  2. Poftim, poftim.
    Arata foarte yummy. :)
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  3. Baclavaua e prajitura preferata a prietenului meu, dar habar n-am cum o face maica-sa:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu am mancat niciodata baclava si tot timpul am fost tentata dar mi se parea prea greu de facut, cred ca am dat de retete mai complicate. Trebuie sa o incerc si eu :D Frumos si apetisant ti-a iesit :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am mai incercat eu o data pe vremurile cand inca eram in Mangalia, dar nu aveam reteta ci doar imaginative si cateva foi de placinta ramase. Erau uscatele si nu unsesem toate foile. A fost comestibil, dar nu se compara cu ce am facut acum.

      Multumesc fetelor :)

      Ștergere
  5. Vaiii mi-e pofta rauu!:)):D
    E plin de retete delicioase prin blogosfera in perioada asta...hmm..
    Da, poftesc la baklava si cred ca o sa-i spun lui mami sa-mi faca repede :D:X

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In afara de blogosfera culinara, fiecare vine cu ceva pentru Sarbatori sau nu. Vreau sa fac si niste machiaje, macar unul, festive. O manichiura deja o am pregatita si apoi vreau sa intru in vacanta :)

      Ștergere
  6. Looks like the baclava we eat in Greece.

    Have a lovely week :)
    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In Greece I never eat it, but I want to try when I'll visit again.
      Thank you, to you too!

      Ștergere
  7. Oh god I love it so much! You made me want it now! :)

    www.magdalennes.blogspot.com

    RăspundețiȘtergere
  8. am si eu o reteta pe blog, rezulatul e - cum altfel - asemanator :)
    pofta mare :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Iubesc baclavaua, dar niciodata nu m-am incumetat sa o gatesc.

    RăspundețiȘtergere
  10. saptamana asta imi invit prietenii la o cina cu iz oriental si numai bine imi pica reteta asta! o sa ma incumet si la niste baclavale, sper sa imi iasa

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E bine ca o faci din timp si scapi de grija desertului din acea zi. Daca vei vedea ca nu are sirop suficient poti sa mai faci nitel si sa torni inainte de servire.
      Fede spunea ceva de inghetata de vanilie, ma gandesc ca si cu fistic ar fi demential :D

      Ștergere
  11. Hi Mihaela! Yum, it looks good! The first pics are so cute with the tree behind. Happy Monday my dear, big kisses! xo

    RăspundețiȘtergere
  12. Arata foarte bine, dar ma indoiesc ca eu o sa ma pun pe treaba sa fac!

    RăspundețiȘtergere
  13. Poftesc :D Arata delicios ! :*

    RăspundețiȘtergere
  14. they are so good. I usually just buy them but can't eat them everyday. too sweet for me.

    xo
    Sam
    http://fabulouspetite.blogspot.com

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Two pieces are enough for me in general, especially those bought from the store, mine are less sweeter and I can eat even 4. The size is small, those 3 are in a coffee saucer.
      xoxo

      Ștergere
  15. La noi in casa tata este "regele cofetar"..
    El face toate dulciurile posibile pentru ca visul lui din tinerete a fost sa devina bucatar dar desigur ca a ajuns defapt pe alt drum insa mereu e prin bucatarie si face dulciuri.Semnatura lui e baclavaua si tortul diplomat!Un deliciu!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inseamna ca te simti rasfata mai ales cand ajungi acasa :)
      Eu nu fac zi de zi dulciuri si nici macar in fiecare weekend. Semnatura mea as spune ca e tiramisu-ul :)

      Ștergere
  16. Doamne, ce pofta mi-ai facut! Vreau acum! :))
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  17. Arata bine de tot. .. cu toate că pentru gusturile mele este prea dulce. Eu poftesc mai tot timpul la sărat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, tine de gusturi. Mie imi plac atat chestiile dulci cat si cele sarate. Imi plac mancarurile aromate, cu savoare, baclavaua mea nu a iesit excesiv de dulce, din comert dupa una trebuia sa beau apa, cred, ca nuca a echilibrat gustul pentru ca am pus din ochi din belsug, cat sa acopere bine foaia.

      Ștergere
  18. Ce harnicuta esti, Mihaela. Sotul tau este un fericit! Pregatesti numai bunatati! Recunosc, ca ultima oara am mancat baclava de la cofetarie.... Dar stiu sigur ca nu se compara cu cea facuta in casa. Ma alatur si eu fetelor care deja ti-au spus cat de delicios arata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai presus de toate un gurmand si pofticios... sotiorul meu. ;))
      Multumesc.

      Ștergere
  19. Yummy!!!! I've to try this recipe.
    Kisses my sweet fashion friend.
    The Indian Savage diary

    RăspundețiȘtergere
  20. Bun, bun, bun! :X Imi place baclavaua, n-am facut pana acum acasa, dar ar trebui sa incerc si eu :D :*

    RăspundețiȘtergere
  21. Ma servesc si eu cu o bucatica virtuala, mai mult nu-mi permit, tin la silueta. :)) :P Dar in general mor dupa baclavale, iar tie ti-au iesit extraordinare, arata intr-un mare fel, felicitari, Mihaela! :) Uh, ce de bunatati gatesti tu mereu. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucr ca te-ai servit, mi-ar fi placut sa poata fi si real, nu doar virtual.
      Ma straduiesc :) Iti multumesc!

      Ștergere
  22. Great recipe and cake. Looks so delicious. :)
    fashionhappenss.blogspot.sk

    RăspundețiȘtergere
  23. Ce bine arata :D Sincer? Nu am gustat niciodata baclava-ua :D

    RăspundețiȘtergere
  24. It looks delicious had it once in a NYC restaurant.
    http://tifi11.blogspot.com

    RăspundețiȘtergere
  25. I want eat all !!

    Kisses
    http://www.mademoisellemode.com/

    RăspundețiȘtergere
  26. Incredibil ce pofta mi-ai facut! Arata tare bine!

    Concurs pe blog: http://lorenamarchis.wordpress.com/2013/12/06/its-giveaway-time/

    RăspundețiȘtergere
  27. They are really good!!!!!! new post on www.sbg-style.it <3
    SBG

    RăspundețiȘtergere
  28. Albinuto-harnicuto, ce ne-ai mai pregatit??? Esti teribila, Mihule! Nu stiu cum le reusesti pe toate! Toata admiratia, zau asa!

    O mare pofta de baclava am acum!!!

    Multi pupici!
    Ilda
    Lavender Thoughts

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Era pe lista, imi era pofta si aveam si dispozitia necesara, multumesc mult pentru aprecieri. Comentariile voastre sunt dulci ca o portie de baklava! <3

      Pupici!!

      Ștergere
  29. I havent tried something like this before, looks so great!...I loved reading your fashionable insight on my last post, Thank you :)

    RăspundețiȘtergere
  30. Stii cat de mult te admir pentru toate minunatiile care ies din mana ta! Eu in schimb nu sunt o fana a baklava-lei, este prea dulce pentru gustul meu! Pupici draga mea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu apreciez comentariile voastre, mi-e mai mare dragul sa fac si sa culeg admiratia voastra, sa va inspir, sa invat odata cu voi.
      Te pup!

      Ștergere
  31. arata bine, n-am ce sa zic! dar, probabil mi-as taia degetele incercand sa o fac :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. George nu ai de ce sa-ti tai degetele, cutitul se foloseste la urma si nu e pericol, e vorba de forta si la muschii mei... :)) Rabdarea e cheia, multumesc de vizita! Sper sa-ti faca placere sa mai revii si sa-mi lasi pareri!

      Ștergere
  32. OMG! It looks so mouth-watering! You are tempting me

    Have a happy week ahead
    http://lavenderloafers.com

    RăspundețiȘtergere
  33. Looks so delicious!
    I also do BACLAWA here in Tunisia, I love it so!
    Have a great week!

    RăspundețiȘtergere
  34. Arata genial baclavalele tale si sunt sigura ca au fost super bune<3

    RăspundețiȘtergere
  35. OMG! Baklava is one of my favorite things.... but I would be to worried to try to make it :S... ! Im really glad the package arrived!!! Hope u like it :)
    xoxo

    Novelstyle

    RăspundețiȘtergere
  36. Iubesc baclavalele si sarailiile. Norocul meu e ca sunt multi turci in Constanta, inclusiv printre vecini si prieteni si mereu primesc. :) Pup!
    http://the-may-day.blogspot.ro/

    RăspundețiȘtergere
  37. Bravo, ador baclavalele!!! Nu am avut niciodata insa curajul sa incerc <3 Super, te pup!

    RăspundețiȘtergere
  38. I love it! I only know the türkish one, but think its similar!
    Regards Aziza
    http://berlin-capital-life.blogspot.de/

    RăspundețiȘtergere
  39. Arată într-un mare fel! ♥
    Nu am avut, până acum, şansa de-a păpa baclava. Mi-am notat reţeta, dacă-mi este permis, iar când o fi să fie şi acel moment, să ne ţinem bine de papilele noastre gustative. Mulţumim pentru reţetă şi pentru atenţia cu care ne înconjori mereu ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In general pentru uz personal orice este permis, iar cititoarele mele sunt mai mult decat binevenite. <3

      Ștergere
  40. Nu faci o portie si pentru mine? Si le si livrezi personal, ce zici? :D

    RăspundețiȘtergere
  41. Daca as locui in oras cu tine, m-as incumeta. :) :*

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Thank you for your visit and sharing your thoughts. xoxo

Orice parere cu bun simt este binevenita!

1001cosmetice

1001cosmetice.ro%20

Postări populare de pe acest blog

Din lumea necuvantatoarelor

     De-a lungul timpului am avut in grija doar pisici si pesti. Pestii mi s-au parut cei mai sensibili, daca mediul in care traiesc nu este unul echilibrat apar boli, devin apatici. Alimentatia este foarte importanta si am mai scris despre asta , este importanta indiferent ca vorbim de oameni sau de animale, iar astazi va invit sa cititi povestea Oanei si animalutelor ei pe care am rugat-o sa ne impartaseasca din experienta sa cu cititorii blogului.  Toto, Oachi Mara si Porto        Ei bine, am animăluțe de când mă știu, mai exact de pe la 4 ani și îmi petreceam timpul î n casa cu curte a bunicilor mei din Galați. Încă de pe atunci (când nu exista mâncarea granule sau umedă specială pentru animale) existau formule sănătoase de hrană gătită pentru câini și pisici, care culmea trăiau sănătoși ani mulți, cățeii chiar până la 20-21 de ani. Un singur lucru mi-a spus atunci bunicul, v ă z â ndu-m ă că dau bomboane cățeilor din curt...

Pestera si manastirea Polovragi

Biertan si Viscri

 "Eu cred ca vesnicia s-a nascut la sat. Aici orice gand e mai incet, si inima-ti zvacneste mai rar, ca si cum nu ti-ar bate in piept, ci adanc în pamant undeva." - Lucian Blaga, Sufletul satului