Am primit reteta si m-am gandit sa va o impartasesc:
Ingrediente
Pentru blat:
100 g biscuiti
50 g unt
1 plic zahar vanilat
Pentru jeleul de cafea:
250 ml cafea tare
zahar dupa gust
10 g gelatina
Pentru crema:
250 g mascarpone
200 ml smantana pentru frisca
100 ml lapte evaporat
3 linguri zahar fin
7 g gelatina
1 pliculet zahar vanilat
Mod de preparare: Jeleul de cafea:
Gelatina o punem la hidratat in cateva linguri cu apa rece.
Preparam cafeaua, o lasam sa se racoreasca si o strecuram printr-o sita fina, sa nu aiba nici un fir de zat. Adaugam gelatina si omogenizam. Turnam intr-o forma de silicon si dam la frigider pana se intareste.
Blat:
Biscuitii se macina in robotul de bucatarie sau cu sucitorul. Untul topit il turnam peste biscuiti si amestecam pana obtinem o compozitie ca niste firimituri. Rasturnam compozitia intr-o tava detasabila (18 cm diametru) si tasam bine cu o lingura sau cu fundul unui pahar. Dam la frigider pana pregatim crema.
Crema:
Gelatina o hidratam in cateva linguri cu apa rece.
Smantana pentru frisca o mixam la viteza mica pana incepe sa prinda consistenta, apoi adaugam zaharul si zaharul vanilat si mixam pana devine pufoasa.
Mascarponele il mixam intr-un castron impreuna cu laptele evaporat. Adaugam frisca batuta, amestecand usor.
Gustati si mai adaugati zahar, in caz ca o sa considerati necesar.
Gelatina o topim la baine-marie sau la microunde. Pentru a aduce cele 2 compozitii la aceeasi temperatura punem peste gelatina cateva linguri din compozitia de mascarpone si omogenizam. Amestecam apoi cele 2 compozitii si omogenizam.
Scoatem jeleul de cafea din forma si-l punem pe mijlocul blatului de biscuiti.
Turnam apoi compozitia pentru crema si dam la frigider pentru cateva ore, pana se intareste. Eu am lasat peste noapte.
Se scoate inelul detasabil, nu inainte de a trece cu lama unui cutit de jur imprejurul prajiturii. Se orneaza dupa preferinta.
Reteta a zis cumnata-mea ca a luat-o de pe net, am dat un search si pare a fi de pe Dulciuri fel de fel.
Mentiunile ei:
- a folosit 400-450 gr de biscuiti pentru un tort mai mare
- lapte condensat in loc de lapte evaporat in aceasta cantitate
- restul ingredientelor le-a pus de patru ori mai mult
- textura cremei este mai moale, are tinuta dar nu se compara cu jeleul de cafea
- din acest motiv ar adauga mai multa gelatina in crema data viitoare.
Am cautat despre laptele evaporat si ala condensat, nici ea si nici eu nu stiam despre ele, daca e unul si acelasi, daca poate fi inlocuitor.
Iata diferenta dintre ele:
Laptele evaporat este lapte omogenizat, cu un continut scazut de apa, ceea ce inseamna ca are o concentratie aproape dubla fata de laptele obisnuit. Se foloseste la deserturi si budinci. Laptele condensat este lapte evaporat, caruia i se adauga zahar pentru ingrosare si indulcire. Se foloseste la dulciuri si budinci.
Sper sa va fie de folos.
xoxo
Arata demential.
RăspundețiȘtergerePromit ca o sa o incerc si eu. :)
Pupici
Arata delicios:)
RăspundețiȘtergereArata delicios! Si cum sunt intr-o faza de chef de gatit, abaia stept sa o incerc!
RăspundețiȘtergereArata extrem de delicios!
RăspundețiȘtergerece bine suna!
RăspundețiȘtergereOMG! So yummi and delicious hun!
RăspundețiȘtergereXxx
Carolina
www.the-world-c.blogspot.com
ohhh wooooowwwww!!!
RăspundețiȘtergereI've to try it, It seems delicious.
Kisses
The Indian Savage Diary
mwai, arata demential. Am s-o incerc de Craciun!
RăspundețiȘtergereCat de apetisant poate sa arate!!!
RăspundețiȘtergereDe la o tiza de-a ta, Miha Simiuc (Dulciuri fel de fel), stiu si eu de laptele evaporat si condensat...:)
Pupicei!
Multam fain pentru reteta!
Ilda
Lavender Thoughts
Arata bine si suna bine deci trebuie incercata :)
RăspundețiȘtergereCe bine arata!!
RăspundețiȘtergereBuna Mihaela,
RăspundețiȘtergerePrajitura arata excelent! Reteta nu e grea si mai mult ca sigur
voi incerca s-o gatesc de Craciun, sa-l induplec pe mos Craciun sa fie
mai darnic :).
Te pup!
- Iti doresc multe cadouri in ghetutze, de mos Nicolae!
Great recipe post dear. Anyway, I did a little year ender reader survey on the blog. Hope you can answer. :))
RăspundețiȘtergerexoxo;
What Kenny Hearts a Lifestyle Blog
- Facebook
- Bloglovin
- Instagram @whatkennyhearts
arata delicios! din pacate eu nu am talent la prajituri!
RăspundețiȘtergereÎţi mulţumim pentru reţetă, Miha. Mi-am notat-o, sper să o şi fac împreună cu mama, poate chiar acum, de sărbători :-)
RăspundețiȘtergerePupici, o seară minunată îţi doresc, numai cu dorinţe împlinite :-)
Arata minunat si sunt sigura ca este delicioasa, din pacate eu nu am nervi de stat in bucatarie, iar pentru prajituri nici atat! Fac foarte rar pandispan cu fructe, mai mult nu indraznesc...
RăspundețiȘtergerenu, nu, nu vreau! refuz sa notez reteta :)) totusi, recunosc, ma tenteaza si probabil voi face si eu :D te pup
RăspundețiȘtergeremmm..yummy! Foarte bine arata! Ii pasez mamei reteta, ca eu la prajiturit nu prea ma pricep :D
RăspundețiȘtergereCum eu sunt o iubitoare a cafelei, reteta ta pica perfect, exact ca si Ira mai sus, o voi plasa strategic mamei, caci eu nu sunt priceputa in domeniu. Arata super! :)
RăspundețiȘtergereGnam!:) visit my blog! new outfit!
RăspundețiȘtergerehttp://www.mecenatism.com/2013/12/tartan-mode.html
www.mecenatism.com
Eu si deserturile.. la mancat da, la preparat nu..
RăspundețiȘtergereOh my yumminess I would love a slice of that scrumptious cake right now!!!
RăspundețiȘtergereLove
Coco et La vie en rose
Coco et La vie en rose on Bloglovin
Coco et La vie en rose on Facebook
vai ce pofta mi-ai facut! we have a lovely giveaway, be sure to check it out :)
RăspundețiȘtergereSaci
ChocolateFashionCoffee
ChocolateFashionCoffee Facebook Page
Sounds and looks like as if this is a really yummy receipe! Sometimes I make some similar for my family but I have to admit that I´m not always very successful because this dish becomes sometimes to liquid ... I will try it with your receipe, thanks for that <3
RăspundețiȘtergereKisses from Bavaria/Germany, Rena
www.dressedwithsoul.blogspot.de
Yum, this looks and sounds so divine!
RăspundețiȘtergerelooks so yummy <3 will try it out for sure :)
RăspundețiȘtergerevery delicios pics)))
RăspundețiȘtergeremary-tur.ru
Ce bine arata!
RăspundețiȘtergereArata delicios ! Trebuie sa incerc si eu :D
RăspundețiȘtergereLook delicious! Thanks for sharing!
RăspundețiȘtergereI like your clean modern layout and that you post on a range of topics. Keep up the great work Kenny! I just realized that I haven't been following you and I just corrected that. Hope you'll do the same and stay in touch!
Rowena @ rolala loves
Enter my Blue Nile necklacegiveaway!
Great cake. Looks so delicious. :)
RăspundețiȘtergerefashionhappenss.blogspot.sk
Numai bunataturi faci !!
RăspundețiȘtergereKisses :* .
Si acum o sa mor incet si o sa visez prajitura asta la noapte ...
RăspundețiȘtergere