Treceți la conținutul principal

Prajitura cu mascarpone si miez de cafea

Am primit reteta si m-am gandit sa va o impartasesc:
Ingrediente


  Pentru blat:
100 g biscuiti
50 g unt
1 plic zahar vanilat
Pentru jeleul de cafea:
250 ml cafea tare
zahar dupa gust
10 g gelatina

  Pentru crema:
250 g mascarpone
200 ml smantana pentru frisca
100 ml lapte evaporat
3 linguri zahar fin
7 g gelatina
1 pliculet zahar vanilat

 Mod de preparare: Jeleul de cafea:
Gelatina o punem la hidratat in cateva linguri cu apa rece.
Preparam cafeaua, o lasam sa se racoreasca si o strecuram printr-o sita fina, sa nu aiba nici un fir de zat. Adaugam gelatina si omogenizam. Turnam intr-o forma de silicon si dam la frigider pana se intareste.
Blat:
Biscuitii se macina in robotul de bucatarie sau cu sucitorul. Untul topit il turnam peste biscuiti si amestecam pana obtinem o compozitie ca niste firimituri. Rasturnam compozitia intr-o tava detasabila (18 cm diametru) si tasam bine cu o lingura sau cu fundul unui pahar. Dam la frigider pana pregatim crema.
Crema:
Gelatina o hidratam in cateva linguri cu apa rece.
Smantana pentru frisca o mixam la viteza mica pana incepe sa prinda consistenta, apoi adaugam zaharul si zaharul vanilat si mixam pana devine pufoasa.
Mascarponele il mixam intr-un castron impreuna cu laptele evaporat. Adaugam frisca batuta, amestecand usor.
Gustati si mai adaugati zahar, in caz ca o sa considerati necesar.
Gelatina o topim la baine-marie sau la microunde. Pentru a aduce cele 2 compozitii la aceeasi temperatura punem peste gelatina cateva linguri din compozitia de mascarpone si omogenizam. Amestecam apoi cele 2 compozitii si omogenizam.
Scoatem jeleul de cafea din forma si-l punem pe mijlocul blatului de biscuiti.

Turnam apoi compozitia pentru crema si dam la frigider pentru cateva ore, pana se intareste. Eu am lasat peste noapte.
Se scoate inelul detasabil, nu inainte de a trece cu lama unui cutit de jur imprejurul prajiturii. Se orneaza dupa preferinta.
Reteta a zis cumnata-mea ca a luat-o de pe net, am dat un search si pare a fi de pe Dulciuri fel de fel.
Mentiunile ei:
- a folosit 400-450 gr de biscuiti pentru un tort mai mare
- lapte condensat in loc de lapte evaporat in aceasta cantitate
- restul ingredientelor le-a pus de patru ori mai mult
- textura cremei este mai moale, are tinuta dar nu se compara cu jeleul de cafea
- din acest motiv ar adauga mai multa gelatina in crema data viitoare.
Am cautat despre laptele evaporat si ala condensat, nici ea si nici eu nu stiam despre ele, daca e unul si acelasi, daca poate fi inlocuitor.
Iata diferenta dintre ele: Laptele evaporat este lapte omogenizat, cu un continut scazut de apa, ceea ce inseamna ca are o concentratie aproape dubla fata de laptele obisnuit. Se foloseste la deserturi si budinci. Laptele condensat este lapte evaporat, caruia i se adauga zahar pentru ingrosare si indulcire. Se foloseste la dulciuri si budinci.
Sper sa va fie de folos.
xoxo

Comentarii

  1. Arata demential.
    Promit ca o sa o incerc si eu. :)
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  2. Arata delicios! Si cum sunt intr-o faza de chef de gatit, abaia stept sa o incerc!

    RăspundețiȘtergere
  3. OMG! So yummi and delicious hun!
    Xxx

    Carolina

    www.the-world-c.blogspot.com

    RăspundețiȘtergere
  4. ohhh wooooowwwww!!!
    I've to try it, It seems delicious.
    Kisses
    The Indian Savage Diary

    RăspundețiȘtergere
  5. mwai, arata demential. Am s-o incerc de Craciun!

    RăspundețiȘtergere
  6. Cat de apetisant poate sa arate!!!
    De la o tiza de-a ta, Miha Simiuc (Dulciuri fel de fel), stiu si eu de laptele evaporat si condensat...:)

    Pupicei!
    Multam fain pentru reteta!

    Ilda
    Lavender Thoughts

    RăspundețiȘtergere
  7. Arata bine si suna bine deci trebuie incercata :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna Mihaela,
    Prajitura arata excelent! Reteta nu e grea si mai mult ca sigur
    voi incerca s-o gatesc de Craciun, sa-l induplec pe mos Craciun sa fie
    mai darnic :).
    Te pup!

    - Iti doresc multe cadouri in ghetutze, de mos Nicolae!

    RăspundețiȘtergere
  9. Great recipe post dear. Anyway, I did a little year ender reader survey on the blog. Hope you can answer. :))

    xoxo;
    What Kenny Hearts a Lifestyle Blog


    - Facebook
    - Bloglovin
    - Instagram @whatkennyhearts

    RăspundețiȘtergere
  10. arata delicios! din pacate eu nu am talent la prajituri!

    RăspundețiȘtergere
  11. Îţi mulţumim pentru reţetă, Miha. Mi-am notat-o, sper să o şi fac împreună cu mama, poate chiar acum, de sărbători :-)
    Pupici, o seară minunată îţi doresc, numai cu dorinţe împlinite :-)

    RăspundețiȘtergere
  12. Arata minunat si sunt sigura ca este delicioasa, din pacate eu nu am nervi de stat in bucatarie, iar pentru prajituri nici atat! Fac foarte rar pandispan cu fructe, mai mult nu indraznesc...

    RăspundețiȘtergere
  13. nu, nu, nu vreau! refuz sa notez reteta :)) totusi, recunosc, ma tenteaza si probabil voi face si eu :D te pup

    RăspundețiȘtergere
  14. mmm..yummy! Foarte bine arata! Ii pasez mamei reteta, ca eu la prajiturit nu prea ma pricep :D

    RăspundețiȘtergere
  15. Cum eu sunt o iubitoare a cafelei, reteta ta pica perfect, exact ca si Ira mai sus, o voi plasa strategic mamei, caci eu nu sunt priceputa in domeniu. Arata super! :)

    RăspundețiȘtergere
  16. Gnam!:) visit my blog! new outfit!

    http://www.mecenatism.com/2013/12/tartan-mode.html

    www.mecenatism.com

    RăspundețiȘtergere
  17. Eu si deserturile.. la mancat da, la preparat nu..

    RăspundețiȘtergere
  18. Sounds and looks like as if this is a really yummy receipe! Sometimes I make some similar for my family but I have to admit that I´m not always very successful because this dish becomes sometimes to liquid ... I will try it with your receipe, thanks for that <3

    Kisses from Bavaria/Germany, Rena

    www.dressedwithsoul.blogspot.de

    RăspundețiȘtergere
  19. Yum, this looks and sounds so divine!

    RăspundețiȘtergere
  20. looks so yummy <3 will try it out for sure :)

    RăspundețiȘtergere
  21. Arata delicios ! Trebuie sa incerc si eu :D

    RăspundețiȘtergere
  22. Look delicious! Thanks for sharing!

    I like your clean modern layout and that you post on a range of topics. Keep up the great work Kenny! I just realized that I haven't been following you and I just corrected that. Hope you'll do the same and stay in touch!

    Rowena @ rolala loves
    Enter my Blue Nile necklacegiveaway!

    RăspundețiȘtergere
  23. Great cake. Looks so delicious. :)
    fashionhappenss.blogspot.sk

    RăspundețiȘtergere
  24. Numai bunataturi faci !!
    Kisses :* .

    RăspundețiȘtergere
  25. Si acum o sa mor incet si o sa visez prajitura asta la noapte ...

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Thank you for your visit and sharing your thoughts. xoxo

Orice parere cu bun simt este binevenita!

1001cosmetice

1001cosmetice.ro%20

Postări populare de pe acest blog

Din lumea necuvantatoarelor

     De-a lungul timpului am avut in grija doar pisici si pesti. Pestii mi s-au parut cei mai sensibili, daca mediul in care traiesc nu este unul echilibrat apar boli, devin apatici. Alimentatia este foarte importanta si am mai scris despre asta , este importanta indiferent ca vorbim de oameni sau de animale, iar astazi va invit sa cititi povestea Oanei si animalutelor ei pe care am rugat-o sa ne impartaseasca din experienta sa cu cititorii blogului.  Toto, Oachi Mara si Porto        Ei bine, am animăluțe de când mă știu, mai exact de pe la 4 ani și îmi petreceam timpul î n casa cu curte a bunicilor mei din Galați. Încă de pe atunci (când nu exista mâncarea granule sau umedă specială pentru animale) existau formule sănătoase de hrană gătită pentru câini și pisici, care culmea trăiau sănătoși ani mulți, cățeii chiar până la 20-21 de ani. Un singur lucru mi-a spus atunci bunicul, v ă z â ndu-m ă că dau bomboane cățeilor din curt...

Pestera si manastirea Polovragi

Biertan si Viscri

 "Eu cred ca vesnicia s-a nascut la sat. Aici orice gand e mai incet, si inima-ti zvacneste mai rar, ca si cum nu ti-ar bate in piept, ci adanc în pamant undeva." - Lucian Blaga, Sufletul satului