Treceți la conținutul principal

Miscarea in natura: cum sa te imbraci pe munte


Lasa Facebook-ul, lasa lenevitul in pat, fa-ti bagajul si pleaca undeva! Vezi un oras unde nu ai mai fost sau descopera-ti propriul oras, plimba-te printr-o padure, urca pe un munte, vezi peisaje, descopera! Cunoaste, invata, simte, traieste, vremea este de partea ta!





Intr-o sambata ne-am adunat doisprezece oameni pentru o drumetie pe munte. Stiam cu putine zile inainte doar ca vremea se anunta superba. In vinerea aia am dormit iepureste. Duminica, intr-o formula de noua insi am repetat placerea de a urca la inaltime dar nu v-am scris nimic despre incaltamintea si imbracamintea potrivita pentru o astfel de iesire. Ce nu trebuie sa lipseasca din rucsac. Cate straturi de imbracaminte e bine sa avem pe noi, de ce, si cum sa ne organizam hainele in functie de excursie.



Jacheta, bluza de corp si pantalonii, le-a purtat de cateva ori, iar acum a vazut si cum face fata pe termen mai lung. Sotul meu se declara multumit de ele, exceptand faptul ca jacheta peste un tricou cu maneca scurta, in contact cu pielea, nu se simte confortabil. Face fata cu brio contra vantului, insa din cauza rucsacului se uda in spate(dar si pentru ca nu se schimba cand trebuie).
E mai eficient sa te imbraci in straturi: un tricou tehnic pe piele, un polar deasupra, un windstopper si o geaca de ploaie peste. Eu am purtat tricou, polar si jacheta roz impotriva ploii & vantului cumparata din Primark. Ideea e ca daca esti imbracat in straturi, poti scoate si adauga in functie de vreme, in plus, mai multe straturi ajuta la eliminarea umezelii si la pastrarea caldurii la interior.
O pereche de bocanci e mult mai indicata decat o pereche de adidasi pentru aderenta pe care o ofera. In plus am o mai buna sustinere a gleznei. Cu doua zile inainte de plecare am luat magazinele la rand si astfel eu mi-am gasit bocancii potriviti in Deichmann si L. in Intersport. La inceputul primaverii nu am fost atenti ca puteam sa beneficiem de oferte 1+1, mai erau si alte mici reduceri insa nu aveau marimile noastre.  Eu am purtat cateva ore prin casa inainte de plecare, iar L. o zi intreaga. Nu am avut probleme, nu m-au batut, sotul meu in schimb l-au durut calcaiele. Sunt bune niste pernute in cazul asta.
In cuplu e bine ca fiecare sa aiba rucsacul sau, este mai usor sa pui geaca cand te-ai incalzit, la indemana si apoi pe langa efortul normal te face sa te simti ca la sala si ai apa si mancare la nevoie.
Pentru soare este nevoie de sapca si ochelari de soare*, cand ajungi in varf un fes subtire este suficient urechilor pentru vantul puternic. Ai oricum si gluga.

*Ochelarii de soare Stradivarius sunt cumparati de pe Kurtmann la pret redus si inca ii mai gasiti pe site la un pret mic-mic. Vin cu carticica, laveta si husa textila foarte faina. Am avut emotii pentru ca am capul mic, dar ma bucur ca mi se potrivesc. Mai vreau ochelari colorati! :D*
Cam asta-i echipamentul minim necesar pe munte.

... si aparatul foto in cazul nostru, cu doua din cele trei obiective din dotare, bateria incarcata si cardul gol. :)

Pentru mai mult confort si siguranta parazapezile si betele de trekking sunt o optiune ce o voi lua in vedere pe viitor.
Nu strica sa ai cu tine o lanterna si un fluier, o mini trusa medicala, un briceag, bricheta/chibrituri, folie de supravietuire etc.
Sfaturi:
- nu lasa corpul tau sa se raceasca. Este mult mai usor sa stai cald, dacat sa te incalzesti.
- nu te incalzi prea tare pentru a nu transpira. Cand incepi sa urci renunta la un strat de haine, daca simti ca te incalzesti prea repede.
- cand te opresti pune pe tine pentru a mentine caldura generata de organism in timpul mersului.
- crema de protectie solara sa nu lipseasca, mai ales daca nu ti-ai aplicat-o deja de acasa.
- impacheteaza toate hainele / obiectele in pungi de plastic.
- manusile sunt bune nu doar pentru caldura, te protejeaza si de crengi si pietrele taioase.
- pelerine, pentru extra protectie.
Rucsacul cu multe buzunare la exterior si interior este cea mai buna alegere pentru mersul pe jos, ai ambele maini libere pentru catarat, pentru miscare. La munte si pe munte am mai fost insa nu foarte bine echipata, dupa traseul Crucii Caraiman (cel mai dificil traseu parcurs de pana acum) am inteles cat de importanti sunt bocancii, mai ales la coborare.
Cam astea sunt sfaturile pentru incepatori. Trasee usoare sunt destule si e inteligent sa incepi cu ele, noi am inceput cu Cascada Urlatoarea. Bifata de doua ori. Stabileste mai intai unde vrei sa mergi si ce fel de traseu vrei sa faci. Lucrul asta ar trebui stabilit si in functie de experienta, conditie fizica, timp disponibil, al tuturor celor din grup.

Asa ca nu ezitati! Faceti ceva ca sa va oferiti aceasta bucurie! Gasiti-va oamenii potriviti, traseul potrivit, luati a(l)titudine si porniti la drum!



Piesa de marti aleasa e aceasta:

Alte piese gasiti la SoriN.

xoxo

Comentarii

  1. Super super articol! O sa imi fie de folos in drumetiile pe care le planuim pentru vara asta. Sa speram ca nu vor ramane doar la stadiul de planuri!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multam. :)
      Aveti si voi multe zone faine aproape, de cutreierat. Fingers crossed!

      Ștergere
  2. Cute pics <3

    www.the-goldensoul.blogspot.com

    XOXO,
    Inês

    RăspundețiȘtergere
  3. Doamne, cat de frumos articol ai scris!!! M-a bucurat mult, mult sa-l citesc! Mi-a placut totul: subiect, abordare, diveristatea informatiilor, felul in care sunt imbinate! Bravo, Miha! :)

    Ultima poza...nu m-as opri sa o privesc, sa ma scufund acolo - asta e senzatia pe care mi-o da! :D

    Sunt sigura ca ati reincarcat baterii cat pentru muuulta vreme si ca totul a ramas acolo (in minte, insulfet, in ochi)! Ma bucur mult pentru voi! In acelasi timp, mi s-a alinat dar mi s-a si intensificat dorul de munte! :)

    Te pup si te imbratisez cu mult drag, Miha!
    Ilda
    Lavender Thoughts

    P.S. Revin sa ascult melodia caci, pe moment, nu am posibilitatea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Saru'mana mult pentru apreciere, mi-a mancat toata ziua "slefuindu-l" dar ma bucur pana la urma ca am reusit un articol inchegat si cu substanta. As fi adaugat mult mai multe poze dar m-am abtinut ca sa nu va abateti de la text. :D
      Cred ca veti gasi si voi timpul pentru astfel de escapade, e minunat.
      Pupici, revino cand doresti!

      Ștergere
  4. Si eu iubesc drumeriile, desi trebuie sa recunosc ca inafara de bacanci si un rucsac nu am alt fel de imbracaminte potrivita, trebui sa iau si eu initiativa in privinta asta:)

    RăspundețiȘtergere
  5. Minunat articol! Complet, util, la subiect, perfect exemplificat ♥
    Geaca ta roz e tare frumoasă ♥
    Pupici, o seară plăcută, cu drag! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am aflat ca in timp stratul de protectie a hainelor waterproof se duce si cu un spray special dand in doua straturi le repari, ca si la incaltaminte.
      Deci mai sunt destule de spus, dar in linii generale am cam bifat.
      Multumesc frumos, zi frumoasa Miha! xoxo

      Ștergere
  6. Sunt o mare amatoare de drumetii si imi lipseste muntele atat de mult. Cat de frumoase sunt pozele din acest articol si ce mult mi-a placut sa-l citesc! Nu pot sa nu remarc jacheta ta roz, iti sta foarte bine.
    O saptamana frumoasa draga mea Mihaela!
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucura mult ceea ce spui, cand vii acasa stiu ca te asteapta o zona minunata pe care eu inca nu am vazut-o. Jacheta roz a fost perfecta pentru ploile specifice din UK, pentru vant e numai buna, dar la ploile din Romania e nevoie de o pelerina.
      O saptamana frumoasa asemenea, draga Raluca, pupici!

      Ștergere
  7. Hi Mihaela! How cool! Would love to do it too! Your tips are great and also your outfit is perfect, looking very pretty! Wish I was there!:) Kisses dear! xo

    RăspundețiȘtergere
  8. Super folositor articolul, desi eu nu rezist sa urc foarte mult.

    Pupici

    miu-miu.ro

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu nu am rezistenta la alergat, la sarituri, dar la urcat daaa! :)
      xo

      Ștergere
  9. mi-am luat si eu ochelarii, mi-am luat si eu ochelarii si sunt teribili! m-am indragostit de ei si aseara stateam cu ei pe nas in baie blocand accesul :))).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ahaaa deci ti-ai luat, eu am oglinda mare pe hol si nu privez pe nimeni. :))
      Ma bucur ca impartasim acelasi entuziasm. ;)

      Ștergere
  10. of ce as vrea la munte, tocmai la toamna ajung :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Super articol, imi plac f mult fotografiile <3 Te pup, Miha!!!

    RăspundețiȘtergere
  12. Eu mi-am luat un polar si o geaca care ofera protectie la vant si ploaie de la Flli Campagnolo si sunt tare incantata, iar tricourile de corp de la Lidl, ca si mare parte din echipamentul sportiv, au produse de calitate la preturi foarte bune. Pentru ca mergem des in astfel de drumetii prefer sa nu investesc prea mult.
    Oriunde plec la drum, am mereu la mine ochelarii de soare, crema de soare, balsam de buze, ceva dulce, ceva de baut, ceva de mancat, servetele umede si uscate.
    Avantajul e ca noi mergem cu masina, mai putin pe jos, si atunci imi pot permite sa pun cat de multe. Cand alegem sa ne plimbam pe jos, luam doar strictul necesar.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, vanez ofertele de la Lidl, si sotul si-a cumparat de acolo, sunt suficiente pentru tipul de drumetii practicate.
      M-am bucurat cand am vazut ca si domnii folosesc balsamul de buze cu mai putina sfiala, ingrijirea trebuie sa primeze. :)

      Ștergere
  13. Foarte practic articolul tau.
    Noi ne-a propus ca in fiecare weekend sa mergem undeva, oriunde. :D
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  14. Abia astept sa se mai incalzeasca sa plec si eu cu pitica in natura!!! :) Pana atunci calatoresc alaturi de tine, doar virtual ! :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Awww super cute place and pretty pics my dear, you look great in pink!
    Xxx

    Carolina

    www.theworldc.com

    RăspundețiȘtergere
  16. Așa este, bocancii sunt extrem de importanți. Noi aici folosim o expresie când mergem pe munte. Ne îmbrăcăm in stilul "cipolla"- ceapă:))) adică așa cum ai spus tu, în straturi:p

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, da in straturi aplic si in viata de zi cu zi, nu doar pe munte. :)
      xo

      Ștergere
  17. Great pics!!! Looks like the weather is great over there :)
    xoxo

    Novelstyle

    RăspundețiȘtergere
  18. Lovely post! have a look to our website..new looks and ideas on www.sbg-style.it <3
    SBG

    RăspundețiȘtergere
  19. Sounds like such a fun hiking trip, its always great to be outdoors, love the pink jacket. Thanks for stopping by hun :)

    RăspundețiȘtergere
  20. In primul rand: frumos mesaj! Miscare, miscare si natura :)

    Imi place sa vad ca ati ales haine practice. Datorita alor mei si eu am o gramada de haine specific pentru munte si ma enerveaza cand sunt in varful muntelui si vad fete cu sandale din noul trend.. :))
    Ultima poza e de vis! :)

    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  21. off...de-as mai avea si cu cine sa ma duc, acuma m-as porni :-<

    RăspundețiȘtergere
  22. btw, imi poate zice si mie cineva SI alte bloguri de fashion/style/travel din Galati? va rog frumos

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Zadin e din Braila, din sfera fashion, mai gasesti si pe blogul lui Gabriel Ursan o lista de bloguri din Galati. :)

      Ștergere
  23. Sunt total de acord cu toate sfaturile tale și recunosc că deși merg destul de des la munte, nu am mai fost de ceva timp într-o drumeție. Abia așteapt să mai crească juniorul și să plecăm cu toții pe munte.
    Felicitări pentru noua achiziție foto. Ai să veză că e cea mai bună pe care puteai să o faci vreodată.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Achizitia foto e mai veche, insa azi ne-am luat un nou aparat. :D
      xo

      Ștergere
  24. Superb articol :) Imi plac sfaturile mult :) eu o singura data am fost pe munte si mi-a placut :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa urc pe munti imi place mai mult decat sa alerg, parca trezeste copilul din mine :)

      Ștergere
  25. Hello my dear! I think you know that I love it to hike! And I agree to the tips you mention here because with the right equipment hiking makes indeed more fun :) And you look even good in your hiking outfit, I'm wondering if there are any clothing on this world in which you don't look beautiful <3

    Hope you had an enjoying and healthy week so far!

    Kisses from Bavaria/Germany, Rena

    www.dressedwithsoul.blogspot.de

    RăspundețiȘtergere
  26. Mai am inca multe de invatat despre urcatul pe munte, dar sa citesc articolul tau a fost un prim pas in directia buna :) :*

    http://www.asparklyhanger.blogspot.ro/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Invat si eu din mers si impartasesc, nu merit eu tot creditul xo

      Ștergere
  27. Am fost la cascada Urlatoarea de doua ori, dar traseul nu mi s-a parut dificil, prima data am fost cand aveam 10 ani. Nu ma omor cu urcatul pe munte, sunt panicoasa si imi trebuie ghid experimentat. Nici rucsac nu im i place sa car, deh, cam comoda!
    Tu ai scris un super articol insa, pupici!

    RăspundețiȘtergere
  28. nice photos!!

    http://emiliasalentoeffettomoda.altervista.org/marzo-pazzerello-esce-sole/
    grazie
    Mari

    RăspundețiȘtergere
  29. Nice post, dear!

    Marina
    http://www.maridress.blogspot.it/

    RăspundețiȘtergere
  30. In vacanta de primavara plec si eu la munte si sper sa-mi foloseasca toate sfaturile tale. Adica sper sa am ocazia sa urc, sa explorez, sa fotografiez. Mi-ar fi foarte util inca un obiectiv (cel pentru wildlife).
    Cu ce ai editat ultima fotografie, e absolut uimitoare! :)
    Un weekend cat mai reusit, draga Mihaela. :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E un efect de pe pixlr.com, aici imi editez eu pozele: luminozitate, putin contrast, unele efecte, etichete, etc. Multumesc. xo

      Ștergere
  31. Wow, this looks like fun! I love nature and this is such beautiful scenery!

    RăspundețiȘtergere
  32. Wellllllll Miha se pare ca ai avut o vacanata minunata. Sincer te invidiez pentru aer proaspat si deliciile naturii care le-ai savurat. Sper anul asta sa ajung si eu aerla munte. Pozele sunt super si sunt sigura ca ti-a prins bine atat miscarea cat si aerul curat. Multumim de sfaturi!:)

    RăspundețiȘtergere
  33. Thanks a lot for your lovely comment my dear friend! I hope you had a happy weekend <3

    Kisses from Bavaria/Germany, Rena

    www.dressedwithsoul.blogspot.de

    RăspundețiȘtergere
  34. Great photos, looks like a lot of fun!!!

    www.plogstyle.com

    RăspundețiȘtergere
  35. Pozele sunt superbe, iar ehipamentul tau este foarte frumos!
    O super postare cu o gramada de sfaturi, cand o sa plec pe munte o sa mai recitesc ce-ai scris, e de un real ajutor!
    Te pup!

    www.piecesofsoul.com

    RăspundețiȘtergere
  36. have a great week

    http://emiliasalentoeffettomoda.altervista.org/the-refill-jacket-must-have/
    grazie
    Mari

    RăspundețiȘtergere
  37. Good tips on the layering techniques... and I like that last image most! The rocks look so gigantic in it! :)

    Follow the Royal Peach

    RăspundețiȘtergere
  38. Ce mult imi place mie in natura! Ultima iesire la multe am purtat adidasi pentru ca la penultima mi-am ars un bocanc la focul de tabara. Ii pusesem la uscat :|. Oricum, e foarte important echipamentul. Nu tot timpul ma echipez ca la carte, avand in vedere ca de multe ori luam decizii spontan sa plecam udeva, iar eu cum am trei "case", lucrurile imi sunt impartite.Dar am cam cumparat de toate inainte de o saptamana la Padis cu cortul.

    Frumoase poze!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pornim de la bocanci, iar daca nu e sezon ploios sunt suficienti :) xo

      Ștergere
  39. very nice pictures
    and great tips darling
    I posted a new article, I'd love to know your opinion
    would you like to pass from my blog?
    fashion blogger pamela soluri
    kiss

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Thank you for your visit and sharing your thoughts. xoxo

Orice parere cu bun simt este binevenita!

1001cosmetice

1001cosmetice.ro%20

Postări populare de pe acest blog

Nude dress... leave the stress, start the party, be the best!

[Aboutwomenandnotonly] Chicnova Giveaway

Thanks to the Chicnova store today I am announcing a new giveaway for all my readers and followers. One winner will get 30$ to spend his fav items. You can see two up to 30$ selections . 

[Outfits] Before snowing

Multi se fereau, altii o incantau... si a venit asa zapada. Ieri seara ningea ca in povesti, sarbatorile au trecut, am zambit cu ochii de copil de altadata si am fugit ca ursul in barlog sub paturica. Am lasat pe alta data sa fac poze straielor iernii si am zis ca mai bine ma ocup de editat pe ale mele.