Treceți la conținutul principal

Paltinis - Varful Cindrel - Paltinis si retur intr-o zi


Muntii Cindrel, numiti si Muntii Candrel, sunt situati in Carpatii Meridionali, au un relief glaciar cu varfuri in zona centrala de peste 2 000 m, cel mai inalt fiind varful cu nume omonim cu o altitudine de 2 244 m. Cuprinde caldari glaciare, dintre care cele mai importante sunt Iezerul Mare, Iezerul Mic, Gropata. Vegetatia este reprezentata de jneapan, afin, smardar. Este „una dintre cele mai importante regiuni pastorale“, pasunile intinse si izvoarele din Cindrel au dus la aparitia a numeroase stani. Daca va rataciti oamenii locului va pot ghida foarte bine.



Punctul de plecare e statiunea Paltinis (cea mai veche statiune montana din tara (1894) si in acelasi timp este si statiunea aflata la cea mai mare altitudine (1442m). ), statia inferioara a telescaunului. Fix pe partea dreapta aveti o harta/panou mare dupa care va puteti ghida, pe noi ne-a ajutat in plus un domn care era in zona. Plecam pe marcaj comun cruce rosie cu punct albastru spre Poiana Gaujoara. Se merge pe drum forestier apoi spre dreapta pana intalnim un parau. Unii se alimenteaza cu apa, altii se opresc doar pentru poze sau motiv bun de odihna.




Au fost momente cand dupa unele pante ma intrebam daca o sa reusesc sa merg pana la capat, incercam sa-mi pastrez o viteza constanta si dupa cateva "hopuri" simteam cum prind tot mai multa forta. Totul a fost gandit foarte bine si am inceput concediul cu cel mai lung traseu.
Padurea e atat de linistita, departe de civilizatie, zgomot, doar pasarele ciripind auzi in fundal. As fi zabovit minute bune intinsa pe iarba daca nu ne grabeam. Pamantul moale imbracat in muschi iti era mai mare dragul sa il calci. Cu cat ne afundam mai mult in padure descopeream tot mai multe ciuperci care mai de care mai mari, mai aratoase. Laurentiu avea grija sa nu ma ating de ele.



Incepem sa urcam usor, pe serpentine largi si pe o poteca lata. Ajungem in Poiana Gaujoara cam dupa o ora si jumatate de mers. Aici punctul albastru se desparte de poteca noastra mergind spre Poiana Muncel. Noi continuam pe cruce rosie urcam ceva mai accentuat pina ajungem in apropierea unei stane. Poiana e neasteptat de lunga. Grupul ce il depasisem mai devreme il asteptaram pentru a fi mai multi in caz de ne ataca cainii. Mai mult am fost latrati de la departare, prea putin bagati in seama.  Pe versanti sunt o gramada de culegatori de afine, turisti si oameni de-ai locului, zona cea mai frecventata de familii.



Ajungem si in Saua Batrana, respiram mai usurati, ba chiar se lasa si cu rasete din cauza zonei mlastinoase unde s-a vazut importanta bocancilor rezistenti la apa. Un pui mic de salamandra imi iesi in cale si atat i-a fost caci toti "paparazzi" au sarit care mai de care sa o prinda mai bine. Putin mai incolo gasim o sageata indicatoare. Urmeaza sa schimbam marcajul, avem de mers pe banda rosie.





Dupa Saua Serbanei am mai urcat si coborat cateva pante iar oboseala deja isi spunea cuvantul, unii doreau sa inainteze, grupul vesel ne depasise cu mult, doi din cinci doreau sa faca cale intoarsa. In plus cuvintele ciobanului de la stana se adeverise si norii de ploaie nu mai ocoleau.




Am facut poza de grup, am mancat rapid ce mai era si cu aparatele la adapost am marit pasul la vale. Am lasat in urma si Iezer si varf si tot, zgomotele din spate ne-au dat imboldul necesar de mai ca ai zice ca am luat-o la fuga. Noi fetele nici ca nu doream sa vedem ce avem pe urme, unii din baieti au scos aparatele... au urmat si pelerinele, am apelat intr-un final si la bete, nu-mi doream decat sa ajung intr-un loc unde sa ma intind. Si statul in sezut era un chin, culmea ca doar picioarele erau suferinde.



Ne-am tinut tare, ne-am depasit limitele si am reusit. Eu l-am simtit benefic, nu am regretat nici o clipa cu toate momentele "de a merge in maini" pentru a mai da ragaz picioarelor. Abia asteptam sa ajungem in camera sa ne relaxam, nu uitasem Sibiul cu toate ca la acel moment sansele erau foarte mici.



Cindrel pentru mine a fost mai mult un exercitiu de rezistenta, pentru frumusetea surprinsa de Ioan si multi alti calatori care au scris despre aceasta zona merita sa revin, insa intr-un ritm mai lent, cu popas in varf, dormit la cort sau in refugiu si savurand fiecare priveliste nu doar cateva afine la ceasul diminetii. Nu neaparat sa ajung in varf cat sa vad cu ochii mei frumusetea iezerelor pe care le-am ratat atat din cauza vremii cat si a oboselii si sa ascult povestile lui Nea Ilie. Stiu de la bunicul cat e de fain...

Informatii utile  

In zona exista trei Centre de Informare Turistica, deschise tot timpul anului (la Saliste, Cisnadie si Rasinari) si doua baze Salvamont (la Paltinis si Cisnadie).
Traseele de drumetie si de cicloturism sunt de dificultate medie, accesibile tot timpul anului: din localitati ale regiunii Marginimea Sibiului si din statiunea Paltinis de unde am plecat noi.
Masivul Cindrel, in intregime, a fost declarat Parc Natural si impreuna cu o parte din Muntii Sureanu si Lotru formeaza SIT „Natura 2000 Frumoasa, pentru harta si delimitarea lui intrati aici.
Cazare:
Vila Edelweiss, 110 lei/noapte daca tin bine minte, mi-a placut. Are o bucatarie complet utilata, poti face si gratar afara sau mananci la restaurantele din zona. Noi o data la Hotel Paltinis si apoi in Sibiu.
6 camere duble. Mai multe detalii gasiti aici. Daca aveti intrebari, va raspund in comentarii.
Traseu
Paltinis - Poiana Gaujoara - Saua Batrana - Saua Serbanei - Iezerele Cindrelului - Vf. Cindrel si retur, timp estimativ 10-12h. 
  
Ca si Ciucasul in iunie, in luna mai, Cindrelul este acoperit cu un covor imens rozaliu de bujori de munte. Vi-l recomand! Pentru mai multe poze puteti vedea pe Facebook.
xoxo

Comentarii

  1. ce peisaje superbe <3
    imi vine sa imi fac bagajele si sa plec din nou in concediu

    RăspundețiȘtergere
  2. Frumos, frumos!
    Stiu cat de solicitante sunt traseele de acest gen si te felicit pentru ambitie!
    Si da... cunosc si sentimentul pe cae il ai inclipa in care nu stii cm sa fugi de furtuna iar consortul se opreste sa traga cateva cadre cu furtuna care vine, vine, vine.... :))))
    Imi place de voi, muntomanilor.
    Astept cu nerabdare si urmatoarele episoade.
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Nu numai ca vine dar iti si "canta asa melodios"... fereasca sfantul de trasnete si fulgere.
      Traiasca gasca si la mai multe! :) Multumesc, puup!

      Ștergere
  3. Superb peisaj! Nu am fost aici, dar mi-ar face placere! :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De la iezerele Cindrelului e si mai spectaculos, Platoul Diavolului si multe alte minunatii pe care vreau sa le vad cu ochii mei. xo

      Ștergere
  4. Minunata excursie! si ce fotografii frumoase!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce poze minunate! Primele 2 parca sunt desprinse din povesti. :D
    Desi nu sunt adepta drumetiilor, mi-a placut foarte mult postarea ta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. V-as mai fi aratat poze cu ciuperci, erau tare multe, cred ca unele erau comestibile, dar cum nu stiam sa le deosebim... Ma bucur ca ti-a placut! :)

      Ștergere
  6. Ultima oara anul trecut am fost in Muntii Apuseni si imi amintesc cat de solicitant a fost pentru noi toti anumite trasee, dar cand am ajuns la locatia pe care doream sa o vedem , nu mai simteam oboseala ci numai bucurie si satisfactie! Foarte frumoase fotografiile!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Abia astept sa am timp sa va scriu dar mai ales sa va arat traseele facute in Apuseni, acelea mi-au placut cel mai mult. Sa mergem 27 de kilometri a fost o satisfactie imensa, am uitat sa precizez in text.
      Multumim!

      Ștergere
  7. Am fost în Păltiniș în vara 89... am puține amintiri legate de acea vacanta, știu ca am cazut într un pârâu cu adidasii noi haha ce m a mai certat maică mea.
    Super fotografii ;)

    RăspundețiȘtergere
  8. Wow, ce locuri frumoase, super, ce curajoasa esti :D

    RăspundețiȘtergere
  9. Cu sufletul la gura am citit, participand afectiv... :) Ai scris frumos. Pozele - de vis!
    Mi-au placut mult postarea si drumetia, Mihule drag!!

    Pupicei si imbratisare!
    Ilda
    Lavender Thoughts

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ai pasit alaturi, pentru mine insami e o deconectare citirea postarilor despre calatorii. Iti multumesc mult pentru vizita draga mea! <3
      Pupici!!

      Ștergere
  10. Cat de frumos, nu pot sa cred - prea frumos!!! si tu parca ai fi cea mai puternica dintre toti :) Asa curajoasa si frumoasa in toate fotografiile :)

    Pupicei muntomacooooooooo!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Spre final nu am mai fost atat de puternica, eram daramata, fiecare pas ma durea, dar dupa ce am ajuns in camera, dus... si m-am intins putin parca am renascut!
      Te pup!

      Ștergere
  11. ce peisaje frumoase!
    Va admir, mie nu cred ca mi-ar rezista piciorusele pentru asa ceva !
    http://milionlineblog.wordpress.com

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vio, facand efort treptat poti reusi daca nu ai probleme mari de sanatate, trebuie doar sa-ti placa ideea. :)

      Ștergere
  12. Foarte frumos, Mihaela! Avem o tara superba, felicitari voua ca aveti curajul sa o luati la pas si sa ii descoperiti peisajele minunate si tie ca ai rezistat! te pup :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt destule persoane care s-ar rezuma doar la poze, prefer un altfel de turism sau chiar un alt stil de viata, tine si de gust. :)
      te pup

      Ștergere
  13. Beautiful photos Mihaela, thx for sharing with us. Looks like you had a great time up there hiking.
    xoxo
    Lenya
    FashionDreams&Lifestyle

    RăspundețiȘtergere
  14. arata foarte frumos!
    nu stiu de ce te plangi, esti in forma. pot sa jur ca in poze ti se vad patratele ;)) eu as vrea sa ajung in zona aia pentru sky iarna asta si, daca imi place sa revin vara pentru un traseu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am avut candva patratele, dar nu abdomenul ma ducea acasa, picioarele mele... pentru o zi e criminal. :))

      Ștergere
  15. cool, great pics :)

    http://sbr-fashion-fashion.blogspot.com/

    RăspundețiȘtergere
  16. Beautiful pictures!!!!

    www.plogstyle.com

    RăspundețiȘtergere
  17. ce peisaje superbe!!! unele poze par ireale, foarte frumoase <3

    RăspundețiȘtergere
  18. Ce poze frumoase! Ai avut parte de niste peisaje care iti taie respiratia :)
    Te invit sa te inscrii la giveaway-ul de pe blogul meu:
    http://flashforwards.blogspot.de/2014/09/giveaway-from-oasap.html

    Te pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mersi Andy! O sa ma uit sa vad despre ce e vorba, multam de invitatie. :)
      pup

      Ștergere
  19. See your photos is like to be there and breathe the fresh air, how gorgeous! Nature is full of beauty and you look so lovely even as hiker!:) Have a great weekend Mihaela, kisses! xo

    RăspundețiȘtergere
  20. N-am mai fost de-o vesnicie intr-o drumetie, insa am avut ocazia, prin intermediul imaginilor de mai sus, sa urc muntele, sa merg prin padure si sa admir ciupercutele. Ce frumoasa e cea rosie! :)
    Parca as fi fost acolo, alaturi de tine, asa m-am simtit. O gura de aer proaspat binevenita! :)

    Weekend minunat, draga Mihaela. :*

    PS
    Ce zambitoare esti in toate pozele. :D Se vede ca-ti place natura, ca te simti bine in mijlocul ei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi place la ea ca e scufundata in vegetatie, erau foarte multe in zona padurii, pe drum, dar mai ales la vale de carare, ca un beculet luminau din intunericul padurii. :)
      Ma bucura mult ceea ce spui!
      Multumesc, asemenea, Nice!
      Chiar si cand am obosit am zambit, multumesc de remarca. pup

      Ștergere
  21. Dear Mihaela, the landscape there is really wonderful and I can imagine you got a lot of positive effects from this tour. Hope your week was good and the weather in your region is as wonderful as here at the moment in Bavaria :)

    Lots of love, Rena

    www.dressedwithsoul.com

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. The weather is really nice in Galati too, thank you very much, hugs and kisses dear Rena!

      Ștergere
  22. Doamne, Mihaela, in ce tinut de poveste ai fost tu :)
    http://claudiaschoice88.blogspot.ro/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Claudia, ma bucur ca am reusit sa surprind frumusetea zonei. Nu e foarte bogata, diversificata, prin comparatie, dar e placut, poate fi contemplativ.

      Ștergere
  23. such a pretty place to visit! beautiful pics!

    Alessia

    THECHILICOOL

    FACEBOOK

    Kiss

    RăspundețiȘtergere
  24. am scris un comentariu zilele trecute aici... vad ca nu a aparut, poate e la spam.
    Spuneam ca fotografiile tale sunt superbe, si seamana perfect cu fotografiile mele de acum doi ani :)))
    http://vis-si-realitate-2.blogspot.de/2012/07/pe-culmi-de-munte-cu-colegii-de-liceu.html
    Tare m-a amuzat ... O singura diferenta am gasit! Voi sunteti mult mai tineri :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc inca o data pentru comentariu, din pacate nu stiu unde a disparut, in spam nu l-am gasit. Am citit cu pofta, ati avut si voi vreme frumoasa, companie placuta si delicatese din multe zone. :)

      Ștergere
  25. Ploaia este cel mai bun "prieten" pe munte. ;)
    Și în Bucegi este un loc numit Șaua Bătrâna...

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Thank you for your visit and sharing your thoughts. xoxo

Orice parere cu bun simt este binevenita!

1001cosmetice

1001cosmetice.ro%20

Postări populare de pe acest blog

Din lumea necuvantatoarelor

     De-a lungul timpului am avut in grija doar pisici si pesti. Pestii mi s-au parut cei mai sensibili, daca mediul in care traiesc nu este unul echilibrat apar boli, devin apatici. Alimentatia este foarte importanta si am mai scris despre asta , este importanta indiferent ca vorbim de oameni sau de animale, iar astazi va invit sa cititi povestea Oanei si animalutelor ei pe care am rugat-o sa ne impartaseasca din experienta sa cu cititorii blogului.  Toto, Oachi Mara si Porto        Ei bine, am animăluțe de când mă știu, mai exact de pe la 4 ani și îmi petreceam timpul î n casa cu curte a bunicilor mei din Galați. Încă de pe atunci (când nu exista mâncarea granule sau umedă specială pentru animale) existau formule sănătoase de hrană gătită pentru câini și pisici, care culmea trăiau sănătoși ani mulți, cățeii chiar până la 20-21 de ani. Un singur lucru mi-a spus atunci bunicul, v ă z â ndu-m ă că dau bomboane cățeilor din curt...

Biertan si Viscri

 "Eu cred ca vesnicia s-a nascut la sat. Aici orice gand e mai incet, si inima-ti zvacneste mai rar, ca si cum nu ti-ar bate in piept, ci adanc în pamant undeva." - Lucian Blaga, Sufletul satului

Pestera si manastirea Polovragi