Atestat documentar pe Mures inca din perioada daco-romana, plutaritul a ramas doar in amintirea satenilor din localitatile de pe mai multe rauri, precum Bistrita, Mures, Olt, Siret, Moldova, Prut, Somes, pe Crisuri, Arges, etc si a devenit o atractie turistica pentru cei care ajung in zona. In fiecare an, pe 15 august, plutasii din Ciocanesti cu sprijinul organizatorilor Festivalului Pastravului readuc in atentia turistilor traditia plutaritului. Imbinand iesirea in natura cu aflarea unor obiceiuri vechi, o parte din istoria noastra.
Pe valea Bistritei, de exemplu, finalizarea constructiei barajului de acumulare de la Bicaz a pus capat acestei meserii, tehnologia moderna conducand la disparitia plutaritului, insa nu e dat uitarii, asa cum au facut si tinerii din filmuletul al doilea de mai de jos.
- rubrica meloman -
Info:
http://www.mecanturist.ro/2012/04/07/mestesug-pierdut-plutaritul/
http://limbaromana.org/revista/nostalgia-plutelor/
http://www.formula-as.ro/2012/1020/societate-37/plutasii-de-pe-mures-15086
Şi uite-aşa m-ai trimis cu gândul la alte meserii uitate ori practicate sporadic prin câte un colţ de sat uitat de lume. Sacagii s-au dus de multă vreme, lustrangii au cam dispărut şi ei, flaşnetarii apar rareori prin câte un bâlci, cismarii de modă veche sunt deja rarităţi iar coşarii au pierdut şi ei teren de când cu centralele termice. Eheii, îmi aduc aminte de fierarul din satul bunicilor, avea fierărie cu forjă din aia pe foale, la el se adunau bărbaţii când doreau să "vorbească" o cinzeacă de ţuică. Şi câte alte meserii s-au dus odată cu modernizarea, câte istorii, câte poveşti... .
RăspundețiȘtergereSă fie o zi cu spor în cele bune la voi, Mihaela!
De cand am dat de filmuletul tinerilor mi-a starnit curiozitatea sa citesc mai mult in acea zi despre subiect, mi-am salvat pentru a publica la timpul potrivit. Multe meserii au fost date uitarii si ne miram cand mai vedem ici colo oameni care incearca sa mentina daca sa nu readuca, pentru ca sunt putini doritori care sa duca mai departe, o traditie in fapt.
ȘtergereGand bun si spor in toate!
multumim de postare, draga Miha!
RăspundețiȘtergereCeva nou pe blog, despre ceva vechi, mi-a facut placere.
ȘtergereFrumos articol. Din pacate multe obiceiuri se pierd datorita progresului tehnologic.
RăspundețiȘtergereMultumesc si bine ai venit pe blog. :)
ȘtergereFoarte frumos, pacat ca incet incet se pierd traditiile
RăspundețiȘtergerelovely ship! I hope that this tradition of ship making will continue.
RăspundețiȘtergere