Treceți la conținutul principal

Vechi traditii, ocupatii actuale

navigarea pe Dunare si raurile din Romania

Atestat documentar pe Mures inca din perioada daco-romana, plutaritul a ramas doar in amintirea satenilor din localitatile de pe mai multe rauri, precum Bistrita, Mures, Olt, Siret, Moldova, Prut, Somes, pe Crisuri, Arges, etc si a devenit o atractie turistica pentru cei care ajung in zona. In fiecare an, pe 15 august, plutasii din Ciocanesti cu sprijinul organizatorilor Festivalului Pastravului readuc in atentia turistilor traditia plutaritului. Imbinand iesirea in natura cu aflarea unor obiceiuri vechi, o parte din istoria noastra.

Pe valea Bistritei, de exemplu, finalizarea constructiei barajului de acumulare de la Bicaz a pus capat acestei meserii, tehnologia moderna conducand la disparitia plutaritului, insa nu e dat uitarii, asa cum au facut si tinerii din filmuletul al doilea de mai de jos.

 



Info:
http://www.mecanturist.ro/2012/04/07/mestesug-pierdut-plutaritul/
http://limbaromana.org/revista/nostalgia-plutelor/
http://www.formula-as.ro/2012/1020/societate-37/plutasii-de-pe-mures-15086

Comentarii

  1. Şi uite-aşa m-ai trimis cu gândul la alte meserii uitate ori practicate sporadic prin câte un colţ de sat uitat de lume. Sacagii s-au dus de multă vreme, lustrangii au cam dispărut şi ei, flaşnetarii apar rareori prin câte un bâlci, cismarii de modă veche sunt deja rarităţi iar coşarii au pierdut şi ei teren de când cu centralele termice. Eheii, îmi aduc aminte de fierarul din satul bunicilor, avea fierărie cu forjă din aia pe foale, la el se adunau bărbaţii când doreau să "vorbească" o cinzeacă de ţuică. Şi câte alte meserii s-au dus odată cu modernizarea, câte istorii, câte poveşti... .
    Să fie o zi cu spor în cele bune la voi, Mihaela!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De cand am dat de filmuletul tinerilor mi-a starnit curiozitatea sa citesc mai mult in acea zi despre subiect, mi-am salvat pentru a publica la timpul potrivit. Multe meserii au fost date uitarii si ne miram cand mai vedem ici colo oameni care incearca sa mentina daca sa nu readuca, pentru ca sunt putini doritori care sa duca mai departe, o traditie in fapt.
      Gand bun si spor in toate!

      Ștergere
  2. Frumos articol. Din pacate multe obiceiuri se pierd datorita progresului tehnologic.

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte frumos, pacat ca incet incet se pierd traditiile

    RăspundețiȘtergere
  4. lovely ship! I hope that this tradition of ship making will continue.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Thank you for your visit and sharing your thoughts. xoxo

Orice parere cu bun simt este binevenita!

1001cosmetice

1001cosmetice.ro%20

Postări populare de pe acest blog

[Outfit] Crossing

Traversarea unei strazi, parcurgerea vietii, intersectarea cu alti oameni, trecerea de la un anotimp la altul, toate au in comun timpul si trecerea lui. Asta e subiectul de astazi.

[Outfits] Rochia mea preferata verde din chiffon

Sunt pline site-urile chinezesti cu acest model de rochie, m-am indragostit iremediabil de cand am vazut-o intr-un wishlist pe blogul deesboudoir . De atunci aproape la fiecare colaborare am cautat-o sperand sa dau peste una cu dimensiuni potrivite pentru mine si dorinta mi s-a indeplinit dupa ce Cichic mi-a propus sa aleg dintr-o lista prestabilita articole pentru review. Eram sa-i refuz pe motiv ca nu-mi gasisem pe gustul dar si marimea mea, insa mai apoi mi-am zis sa caut alte produse care sa nu aiba valoare mai mare fata de cele din lista si asa am dat peste ea.

Life lately

Concursul avand ca premiu un primer de fata s-a incheiat, am ales castigatoarea asa ca puteti vedea cine este. Felicitari! Si nu este o pacaleala. :) E tude H ouse primer winner has been notified, congrats! Cum s-au adunat multe poze si am sarit peste postarea saptamanala, va arat si cateva feluri de mancare gatite pe parcursul a doua saptamani, chiar mai bine. 1. kind of Nettle Risotto with lot of vegetables      //     2. sauteed vegetables      //      3. snack 4. Bean soup, flavored with thyme and lovage, named Borș . <= Click on the name to learn about it. Nu am tinut cont ca pe traseul Culmea Pricopanului, din muntii Macin, nu prea este vegetatie incat sa gasim berechet urzici, asa ca doua sacose mari nu au fost umplute si am oferit una pentru a strange cateva si cumnata mea fix la inceputul traseului. M-am urzicat nitel dar pentru doua portii de mancarica cu urzici a meritat.