Treceți la conținutul principal

Alba Iulia | Outfit one day city tour


Alba Iulia, in romana veche Balgrad, este municipiul de resedinta al judetului Alba, in antichitate pe locul actualei cetati s-a aflat castrul roman Apulum. 
De pe Transalpina in loc sa o tinem tot inainte spre Sebes, Alba Iulia, ne-am trezit ca am facut stanga spre Petrosani, Hateg, si am ocolit, inutil, dusi am fost. Inca un motiv sa revenim pe Transalpina. Drumul spre Petrosani este in lucru, nesemnalizat pe acest sens, ne-am trezit ca pe luna, ce cratere! Cu ocazia asta am vazut indicatoare pentru alte obiective la care dorim sa venim, precum Castelul Corvinilor.
In ziua aceea am cautat cazare, epuizasem lista de contacte, ajunsesem in oras fara a sti unde vom dormi. Dupa ce am gasit Vila Elisabeta - obositoare misiune -, la o distanta de 1,5 km fata de cetate, am rezervat pentru Sibiu si apoi pentru Sighisoara. Am lasat toate neajunsurile la dus, am ciocnit paharele cu vin rosu si ne-am bucurat de toate celelalte bune. Buna supa crema de ciuperci! Super fain interiorul! Ne-am odihnit si abia asteptam a doua zi sa o luam la picior prin cetate!
Dupa ce am gasit un loc de parcare, pe langa Catedrala Ortodoxa, am traversat straduta pe partea opusa si ne-am lasat pasii sa ne tot duca. Am trecut pe langa biblioteca Batthyaneum, Universitatea ”1 Decembrie 1918” si am revenit inspre biserica. Avand timp suficient am vizitat Muzeul Principia, am urmarit un filmulet, am admirat colectiile de bijuterii din argint lucrate manual ale Victoriei Geutskens.

Am ajuns la Cetatea Alba Carolina pe la 10, inainte de schimbarea Garzilor de la Poarta a III-a, adica inainte de ora 12. Dupa spectacol puteti sa admirati fortificatiile din zona sau chiar sa urmati Traseul celor Trei Fortificatii, unde veti vedea Poarta Monetariei Principatului Transilvaniei, Poarta de Sud a Castrului Roman, Tabara Militara, Platforma de artilerie si locul de belvedere. celula in care a stat Horea inainte sa fie executat si temnita (despre care puteti afla mai multe din Traseul Eroilor Neamului Romanesc), Sala Unirii impreuna cu Muzeul Unirii. Cladirea a fost construita in secolul XIX si a fost folosita drept cazina de catre armata austro-ungara. In interior sunt exponate din perioada Marii Uniri. Catedrala Ortodoxa, mai ales ca aici au fost incoronati Maria si Ferdinand ca Regi ai Romaniei Mari. De neuitat si Catedrala Romano-Catolica!

Cetatea Alba Carolina a fost costruita in forma de stea cu sapte bastioane, de tip Vauban, inconjurata de doua randuri de santuri de aparare. Constructia a durat 23 de ani. In constructia cetatii putem vedea multe elemente de fortificare: 7 bastioane, raveline, clesti, contragarda etc. Sunt atatea detalii incat bateria aparatului consumata ar fi o mare problema. Am pus telefonul la treaba si din cand in cand ne mai incercam norocul cu aparatul cu inca si inca o poza. Pana la ora 16 si putin peste am fost norocosi sa strangem un folder frumusel cu amintiri. O parte vi le impartasesc. De aici, plecaram spre Sibiu.  

Cateva obiective de mentionat ce avem in vedere, in imprejurimi: la iesire din Sebes spre Daia Romana - Rapa Rosie, Valea Frumoasei din Sebes in sud, in nord Pestera Huda lui Papara in satul Sub Piatra sau mai aproape din Teius Cheile Rametului. Sa nu uitam Lacul Oasa, Varful Sureanu si iezerul Sureanu, Luncile Prigoanei, Poarta Raiului si Varfu lui Patru. Oricat de mult imi place sa ma plimb prin orase tot prin padure, pe poteci de munte ajung in cele din urma... vorba lui Stoenica, "poteci spre inima ta"!


In interiorul cetatii au fost amplasate 31 de statui si monumente noi.
















Ciorba de fasole cu afumatura...



xoxo

*postare programata

Comentarii

  1. Foarte frumoasa plimbare, n-am fost niciodata pe acolo, multumesc pentru informatii ! O zi frumoasa !

    RăspundețiȘtergere
  2. ce poze frumoase ai! si outfit-ul simpatic :).

    n-am mai fost la alba de trei ani si tot zic ca ma intorc...

    sa nu ratezi castelul huniazilor, merita!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Alina! :)
      Cine stie cand va fi... cu totii speram cat mai curand.

      Ștergere
  3. Iubesc din tot sufletul si din toata inma aceasta cetate!
    Imi place mult si outfitul pe care l-ai purtat. :D
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult, si nasii ne-au recomandat-o cu caldura! :)
      pupici

      Ștergere
  4. Vai cat am ras la prima poza! Deci va faceati selfie-uri? :))
    Ce frumoasa esti, iti sta tare bine in portocaliu.
    Cred ca de vreo doi ani am fost ultima data in Alba. Au aranjat foarte frumos pe acolo. Te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Unde mi-am gasit inspiratia?! ;))
      Un cardigan pe care l-am purtat intensiv, singurul de vara si as vrea sa mai gasesc unul ca el. E minunat si ca pata de culoare, ma protejeaza si de soare. :)
      pupici

      Ștergere
  5. Super tinuta, casual, exact pe gustul meu. Ma bucur sa te revad in aceasta postura de model :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ocupa putin loc in bagaj, e vaporoasa si nu are nevoie de accesorii. Multumesc! :)

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Thank you for your visit and sharing your thoughts. xoxo

Orice parere cu bun simt este binevenita!

1001cosmetice

1001cosmetice.ro%20

Postări populare de pe acest blog

Din lumea necuvantatoarelor

     De-a lungul timpului am avut in grija doar pisici si pesti. Pestii mi s-au parut cei mai sensibili, daca mediul in care traiesc nu este unul echilibrat apar boli, devin apatici. Alimentatia este foarte importanta si am mai scris despre asta , este importanta indiferent ca vorbim de oameni sau de animale, iar astazi va invit sa cititi povestea Oanei si animalutelor ei pe care am rugat-o sa ne impartaseasca din experienta sa cu cititorii blogului.  Toto, Oachi Mara si Porto        Ei bine, am animăluțe de când mă știu, mai exact de pe la 4 ani și îmi petreceam timpul î n casa cu curte a bunicilor mei din Galați. Încă de pe atunci (când nu exista mâncarea granule sau umedă specială pentru animale) existau formule sănătoase de hrană gătită pentru câini și pisici, care culmea trăiau sănătoși ani mulți, cățeii chiar până la 20-21 de ani. Un singur lucru mi-a spus atunci bunicul, v ă z â ndu-m ă că dau bomboane cățeilor din curte: Nu dulciuri! Niciodată! Sunt otravă

Jocuri pentru copiii din noi

Bine v-am regasit! Cel mai usor comunicam, ne apropiem, mai ales de copii, prin joc. Gustul pentru joc de mic se formeaza, si pentru citit, si pentru cultura, agricultura. [hihi] Eh, s-ar fi putut citi mai mult daca parintii ne deschideau pofta, cine stie. Cartile din biblioteca noastra stateau dincolo de geamuri, in sufrageria-sanctuar, iar mamei nu-i placea sa lasam urme, isi imagina ca doar rasfoim in cautare de imagini colorate. Pe deoparte asa si era, pe de alta imi pastram o carte sub perna si o citeam cand prindeam un moment de liniste. Nu pot citi cand e galagie, cu muzica, nici macar una pe care sa o aud eu, in casti. Trebuie sa aud vocea povestitorului, uneori ma trezeam ca obosesc, dar nu-mi erau ochii, ci pentru ca nu mai eram curiosul ci domnita care alerga prin padure. Ma amuza copios transformarea asta, iar cartile care imi dadeau acea stare le mai citeam inca o data. Unele carti imi place sa le citesc cu voce tare, imi place si sa-i citesc cuiva... Ei, dar pana sa

Pestera si manastirea Polovragi