Treceți la conținutul principal

Mancam, dar cat de mult ne hranim?



Inainte de a ne gandi ce vitamine contine si cat de bine sau rau ne fac alimentele pe care le punem in farfurie, mancam cu ochii, cu nasul, din pofta ce ne-o genereaza cele auzite.

Stim in mare ce e bine, de ce trebuie sa ne ferim, care alimente putem sa le consumam cu moderatie, insa nu stiu cati dintre noi se gandesc atunci cand gatesc pentru cateva zile sau doar pentru masa pe care urmeaza sa o manance la "aportul de sanatate". Teoria ca teoria, dar practica ne omoara, se aplica si in acest segment al vietii.



Cum combinam corect alimentele conteaza foarte mult, de la senzatia imediata de dupa masa... "ma simt balonat, intotdeauna mi se intampla de la mere", "eu ma balonez si de la apa", "imi vine sa dorm", daca nu vi se aplica cu siguranta le-ati auzit de la altii. Au trecut 30 de ani inca lucrez la un mod de viata sanatos, sa ma debarasez de obiceiurile nesanatoase si in acelasi timp sa nu le simt ca pe o corvoada. Evit sa beau apa dupa masa sau in timpul mesei, daca se intampla sa-mi fie sete beau un ceai sau putin vin. Uneori uit sa beau paharul cu apa cu +30 de minute inainte de masa si ma infig rapid in mancare. Fructul de cele mai multe ori il mananc inaintea  mesei dupa apa.

Unii isi imagineaza ca mananc numai ierburi, altii ca nu mananc suficienta carne si ar trebui sa nu-mi lipseasca din alimentatia zilnica, mai ales cand, zic ei, "pretind sa ma ingras". Nu spun ca mananc foarte sanatos, dar nici nu impartasesc sugestiile lor pentru ca de'a lungul timpului am observat ca organismul meu nu tolereaza excesul de carne si ma simt bine in combinatia legume-oua-lactate cu carne de cateva ori pe saptamana.

Nu stiu cat de mult va va placea articolul de astazi, mie mi se pare o introspectie bine venita notata pentru viitor, sa aflu unde gresesc si poate si voua va va fi de folos.
Combinand ideea de Instapic, dorinta de a ma ingrasa si subiectul de astazi cat de mult ne hranim, va arat poze cu ce am mancat in unele zile si facand o analiza pe farfurie:
Lapte cu orez, scortisoasa si putina coaja de portocala, un croissant cu unt si dulceata de afine, plus o mana de nuci pentru amandoi, la micul dejun de duminica. In mare e satios si hranitor, insa nu o combinatie ideala. Numai de la nuci am contribuit cu B1 si B8, Magneziu, Calciu, Fosfor si multi alti nutrieti. Un medicament pentru trup si suflet.

Omleta din 4 oua cu dovlecei si jumari, garnitura: morcov ras, un castravete murat suvitat, jumatate de gogosar la otet, sos de rosii si patrunjel proaspat tocat. Portia este pentru amandoi, daca as fi eliminat sosul si jumarile ar fi fost o combinatie nu numai gustoasa ci si benefica. Jumarile si sosul contin protein ce ingreuneaza digestia.


Pizza cu legume, cascaval, branza si blat de casa si vin sec. Aici poate o sa va surprind insa combinatia este permisa, nu doar gustoasa si satioasa. Nu am intampinat nici un disconfort, iar vinul se stie ca ajuta in plus la digestie. Pentru cei care au probleme cu colonul este indicat sa se evite totusi consumul dupa ora 16.
Ideala sau nu combinatia de sana/iaurt/kefir cu muesli la masa de dimineata, mie imi face bine si cu un consum moderat de apa si alte lichide ies bucuroasa din baie. E satios, imi da energie!


O gustare nesanatoasa, dar tare savuroasa: gogosile! Atat simple, cu branza si cu dulceata de afine. Un plus ca nu folosesc uleiul la prajit in repetate randuri, altul pentru ca nu le mai pudrez cu zahar si nici in compozitia aluatului nu am pus. Prajeala in schimb un mare minus, mai ales pentru o fiere lenesa.


Paine de casa cu faina alba, framantata cu seminte: in, floarea soarelui, mac si susan. Cand vreau sa fac mai multe dintr-un aluat, pun separat pe cel simplu iar pentru paine adaug seminte si framant iar pana se distribuie cat mai bine. In prima poza am taiat aluatul pentru a vedea cum s-au imprastiat semintele. Am invatat sa o crestez pentru a creste cu usurinta, mit sau nu asa m-am obisnuit. Este bine ca nu contine E-uri si alte nebunii, va fi si mai bine cand voi cumpara faina integrala.
Cand am pus-o la tava, mi-a mai ramas aluat si am facut repede cateva turte si am mancat cu ciorba de legume. Bun, gustos si hranitor. Painea ca sa fie si mai pufoasa si sa se rupa suvite o mai las la crescut in tava inainte de coacere.
Carnita cu sos din legume: carnea este de porc si a fost marinata, sosul din legume l-am facut din rosii, suc de rosii, ardei - diverse soiuri - congelat, cu putin usturoi si foi de dafin. Garnitura, am avut piure de conopida, un inlocuitor al piureului de cartofi. O combinatie relativ ok.


 Cateva concluzii in ceea ce ma priveste:
- nu consum multa paine la o masa, insa sunt zile cand consum prea multe fainoase intr-o singura zi si asta imi afecteaza tranzitul, colonul si revine constipatia.

- in stransa legatura cu ceea ce am scris mai sus, consumul de apa a minim 1.5 litri este imperios, am avut probleme si cand am consumat la micul dejun muesli, iar in restul zilei mancare fara paine: ciorba, zacusca cu ton - exemple ce-mi vin in minte. A durat pana s-a reglat tranzitul... scaunul.

- mananc cartofi prajiti o data pe luna, gogosi mult mai rar, oua prajite cam de doua ori pe luna si exemplele ar putea continua... (vi se pare cunoscut, nu?), insa ce ne facem cand intr-o zi mancam mai multe alimente pregatite astfel, chinuim organismal si vreau sa reduc portia de prajeala indiferent cu ce este ea la luna, cel mai des o data pe saptamana. Sa fie cu garniture cruda sau preparata termic dferit. Asadar adio carnati prajiti cu oua prajite la o singura masa sau cartofi prajiti la pranz si seara inele de ceapa. Prea mult... rau.

- sa cumpar cat mai multe/diverse legume, dar sa si folosesc la mancare cat mai multe, iar daca preparatul risca sa devina un ghiveci sa fac in asa fel incat celelalte mese ale zilei sa contina pe restul.

- cand mancarea ajunge in stomac, sucul gastric isi ajusteaza acidiatea si enzimele pentru digestie insa combinand gresit si consumand alimente care se digera intr-un timp diferit, unele alimente putrezesc si de aici curg problemele: dureri, crampe, balonari, etc.

- "ascult corpul" insa nu intotdeauna il si auzim, altfel cum se explica faptul ca nu ne este sete si daca ne serveste cineva un pahar cu apa si bem o gura, ne dam seama ca totusi ne-a fost sete cand am lasat paharul gol pornind de a ideea de a lua doar o inghititura. Creierul nu mai primeste/trimite semnalele corect. Ca atunci cand am sarit peste o masa lucrand la o postare sau eram plecata si nu aveam notiunea timpului si nu am simtit ca imi este foame, abia cand am inceput sa am ameteli si sa ma simt slabita mi-am dat seama.


Pentru ca stiu ca sunt pareri impartite nu va voi mai adresa intrebari, insusi articolul ridica o intrebare, dar mi-ar placea sa scrieti parerea voastra despre subiect.
Surse pentru acest articol: 12.

xoxo

Comentarii

  1. Hi Mihaela, would love to read your post but the translator doesnt work so I didnt get it! Btw, I think is important to have a balanced diet, eat healthy and stay active. Your food images made me also very hungry!:) Kisses dear, have a great week! xo

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. I spoke about what you said: balanced diet, eat healthy, especially how to combine food, because even two aliments are good together, may cause problems: bloating, loss of vitamins due to the reaction between food.
      Thank you! xoxo

      Ștergere
  2. Mihule, acesta e articol la care ai muncit foarte mult si caruia i se cuvine respectul de a fi citit in mod constiincios! Dat fiind ca sunt in graba, te salut doar si-ti promit ca revin!

    Te pup, draga mea!
    Ilda
    Lavender Thoughts

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc draga mea, am incercat sa nu ma lungesc foarte mult cu articolul si sa se inteleaga ceea ce am vrut sa transmit. E un subiect vast si voi mai reveni asupra lui oricum prin alte postari. Te pup si spor in toate, timpul oricum zboara. xo

      Ștergere
    2. Am revenit, cum am promis!

      Eu sunt o pofticioasa din fire si o gurmanda prin alianta (asta face trimite la Alex, ca sa nu spun "din cauza" sau "datorita" lui...). Mi-a ramas gandul la acea paine cu seminte! Tu dai dovada de multa creativitate si cand gatesti - sunt atat de colorate preparatele tale ca apetitul e trezit instantaneu!

      Chiar mi-a placut si mi-a oferit tema de reflectie articolul tau! Te felicit pentru el! E scris pentru a fi citit, asta e clar - chiar poate ajuta, influenta in mod pozitiv! Eu am mai reglat problema cu consumul de apa/de lichide; o am de rezolvat pe aceea a consumului de dulciuri (dar nu sunt dispusa sa o rezolv, atat de mare e slabiciunea sau lipsa de vointa)...

      Mai asteptam astfel de articole! Multa sanatate, draga mea!
      Pupicei!

      Ilda
      Lavender Thoughts

      Ștergere
  3. Imi plac articolele despre alimentatie sanatoasa, si imi place de tine, ca in tot acest iures al vietii cotidiene mai ai timp si rabdare sa faci lucruri migaloase cu manuta ta - gen zarzavat si paine de casa:) (noi lucram de dimineata pana seara, asa ca ne bazam pe mama soacra cand vine vorba de treburi asa de elaborate).
    Si noi evitam prajelile, si desigur, nu refolosim uleiul in care am prajit. O sticla de ulei ne ajunge 2-3 luni :) Am observat ca ne plac mai mult alimentele coapte, fripte pe grill, sau gatite la Dry Cooker, cu o lingura de ulei.
    De paine nu ma pot desparti insa - nu mananc mai mult de 2 felii, dar le mananc... sunt multe mancaruri pe care nu le pot manca fara paine, simt ca mi se face greata de la ele.
    Dulciuri fac rar, prefer fructele si inghetata (stiu, stiu, e rea dar bunaaaaa). Uneori mai fac clatite sau branzoaice la cuptor (mi se par mai bune decat cele prajite).
    In timp inveti sa-ti asculti si organismul, nu numai papilele gustative, care cauta strict asocieri gustoase, nu se gandesc la sanatatea organismului. Fierea mea bolnava m-a pus "la punct" cu multe obiceiuri alimentare proaste pe care le-am avut de-a lungul timpului...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Prin munca mea vreau sa aduc calitate vietii, chiar vorbeam cu sotul meu ca e bine sa punem la congelator rosii care au fost scaldate in soare si pline de nutrienti decat rosii care se gasesc la ora actuala in comert... si nu pot fi comparate in nici un fel. Asta ca exemplu.
      Si eu mananc putina paine la o masa, imi tai doua felii si ajung sa mananc doar una, poate si inca jumatate. Ideea e ca musc foarte putin si asa imi ajunge pentru toata farfuria cu mancare. Cand am fost racita am avut si o perioada cand stateam si cate jumatate de ora in baie chit ca toata ziua mancam doar supa/ciorba goala, mancare fara paine, fructe, evitam bananele-preferatele mele si reuseam aproape 1.5 - 2 litri de apa, plus cate 2-3 cani de apa. Citisem ca paracetamolul are ca effect secundar constipatia.
      Dulciuri nu fac des, insa mai si cumpar, daca ciocolata neagra e benefica, mai mananc si alte bazaconii bogate in zahar. Cantitativ nu mult.

      Apropo de fiere o cunostinta pana nu demult spunea si o si vedeam "oh eu mananc de sparg si nu ma doare nimic", a ajuns sa aiba crize de fiere si se intreba dar oare de la ce. Nu tinea cont de ora, combinatii, celulita, ea dorea sa se ingrase cu orice chip. Acum nu mai face excese pentru ca nu mai poate. Pe unii nu ii intereseaza, nu cred in ceea ce vorbim noi aici si intotdeauna va fi de vina "marul de balonare" nu persoana care se incapataneaza sa-l manance la un interval de timp nepotrivit.

      Ștergere
  4. Cate bunatati... mi-ai facut pofta de turte :) trebuie sa scot la imprimanta imaginea si sa o lipesc pe frigider!Noi avem voie sa mancam orice,numai ca nu stim sa le combinam, dar trebuie sa invatam! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu conteaza ca esti sanatos sau bolnav, un om care nu se hraneste cum trebuie ajunge sa se imbolnaveasca Sandita. Cantitatea, calitatea, modul de gatire si de combinare sunt aspecte foarte importante, alimentele luate direct din natura toate sunt bune, conteaza ce facem cu ele.
      Clar invatam, cercetam, aseara m-am uitat pe un filmulet cu un doctor care vorbea despre lactate si calciu. Exemplul pe care l-a dat el despre micul lui dejun m-a pus pe ganduri, insa ceea ce a spus pe subiect am inteles si am invatat cateva noi chestii.
      http://vimeo.com/23920268

      Ștergere
  5. eu am un stil de viata format, mediteraneean aproape, dar mai scap fraiele, sunt gurmanda :), la mancaruri gatite in special...nu sucuri sau cipsuri, chestii de-astea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bucataria fiecarei tari are hibe, stilul mediteraneean imi place foarte mult si il combin cu altele, buba e combinatia dintre alimente pe langa modul de preparare. La aniversari nu cumpar sucuri din comert pentru musafirii care nu beau cu acid, fac in casa limonada sau suc proaspat stors de fructe cu putin inainte sa soseasca.

      Ștergere
  6. Foarte fain articolul! Eu am devenit mai preocupata de alimentatie de vreo 3 ani si de-alungul lor am schimbat foarte multe: mananc aproape in exclusivitate alimente-legume-fructe bio, mananc foarte putina carne...am perioade in care nu mananc decat peste; aproape in fiecare dimineata beau vreo 500ml de ceai din ghimbir, turmeric si lamaie, incerc sa reduc dulciurile (desi mi-e tare greu, recunosc), nu consum lactate decat rar si atunci optez pt iaurt bio, beau doar apa sau sucuri facute in casa, mananc legumele si fructele intotdeauna inainte de masa, mananc multe supe de legume si incerc sa combin tot ce mananc ca la carte (cartea lui Mencinicopschi in principal) si ar mai fi multe, dar sa spunem ca astea sunt principalele puncte ...si mai vreau sa adaug ca atunci cand consumi migdale (si alti samburi) e bine sa le inmoi cateva ore in apa (eu le tin vreo 24h)-dar probabil ca stii deja chestia asta, asa ca nu intru in detalii

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am inmuiat niciodata samburii in apa, am mai citit dar nu si de ce se face acest lucru, e bine ca ai scris asa vad si celelalte persoane care poate nu stiu inca.
      De o luna, cred, am redus portia de lapte si consum mai mult iaurt/sana/kefir. Cartea lui M. am rasfoit-o si eu virtual si ma asteptam la mai multe sfaturi aplicate.

      Ștergere
    2. Uite aici o explicatie mai pe larg in ceea ce priveste importanta inmuierii samburilor: http://marawvegan.ro/hidratarea-inmuierea-nucilor-semintelor-si-a-fructelor-uscate/
      Migdalele sunt mult mai gustoase inmuiate :)

      Ștergere
  7. Eu imi doresc sa slabesc, si este o provocare mare pt mine. Am tinut diete stricte care au functionat o perioada sau deloc. Acum incerc sa-mi schimb stilul de viata, sa am o alimentatie sanatoasa si sa slabesc incet si sigur. Am ajuns la concluzia ca nu pot altfel. Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Incet si sigur, facand in special sport si mancand sanatos este cea mai inteleapta decizie, iti doresc perseverenta, rabdare cu tine insati, psihicul jjoaca si el rolul sau. Te pup!

      Ștergere
  8. Great concept to have knowledge of the we consume love it.
    http://tifi11.blogspot.com

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. It's enough to want to learn and to apply. For me is just the beginning.

      Ștergere
  9. eu beau apa dimineata pe stomac gol, ma simt foarte bine. cu alimentele stiu f bine cum sta treaba, dar desigur, mai scap si eu in combinatii nefericite.puppppppppp

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stiu ca bei apa pe stomacul gol, un obicei pe care si eu il am, la fel procedez si inainte de culcare. Pup

      Ștergere
  10. Such delicious food. I also love the quotes. :)
    I´d be glad if you enter on my Giveaway

    RăspundețiȘtergere
  11. Imi place articolul, Mihaela :) Fiecare trebuie sa fie atent la alimentatie, sa isi cunoasca propriul corp, sa nu manance pe font emotional...Alimentatia este f importanta pentru calitatea vietii, te pup!

    RăspundețiȘtergere
  12. Este foarte util articolul tau.
    Si pritenul meu are aceeasi problema, incercam sa mancam cat mai santos dar uneori ne mai permit si cate o "extravaganta".
    Cel mai mult avem de lucrat la capitolul hidratare...Este foarte greu sa te autoeduci sa consumi multe lichide. Foarte greu...:)
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  13. poza cu gogosile m-a terminat...

    nici eu nu mananc paine,decat in sendvisuri sau ceva similar.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi place atat de mult gustul painii proaspete incat as manca pe saturate, dar ma abtin pentru binele meu. :D

      Ștergere
  14. These dishes all look so great, Im starting to feel peckish! No problem sweetie, we all get so busy sometimes. Hope you have a great and productive week ahead hun!

    RăspundețiȘtergere
  15. Eu incerc cat de cat sa mananc multe fructe si legume... chiar daca imi fac de exemplu paste, prefer sa mananc o portie de 80 g si sa adaug o salata verde cu radicchio sau o salata de rosii cu rucola. Comit ceva pacate culinare, pentru ca imi place pizza pe care o mananc o data pe saptamana....imi place si o bere langa :(((( la paste beau cate un pahar de vin... ma rog, alcoolul ar cam trebui evitat, dar cred ca un pahar nu ma omoara.
    Eu am probleme cu tranzitul intestinal, dar este vital pentru mine micul dejun. Daca ma tin de dieta mea de luni pana vineri, nu am probleme...in ce consta: un iaurt natural mic cu muesli, doua lingurite de tarate sau prune uscate...un kiwi copt si un pahar de fresh dintr-o portocala si un grapefruit...sau doar portocala, depinde ce gasesc la supermarket.
    Cartofii prajiti imi plac foarte mult dar ii mananc de vreo 3-4 ori pe an. Ouale ochiuri le fac pe teflon sau ceramica cu o picatura de ulei...
    Din pacate nu prea respect regulile de a nu bea apa in timpul mesei...
    Carnea prefer sa o combin cu salata sau legume fierte si nu cu cartofi...cu toate ca imi place mult atat piureul, cat si cartofii la cuptor cu mult rozmarin.
    Eu zic ca este ok sa mancam din toate...important este sa mancam cu limite si sa ne axam pe alimentele mai sanatoase.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vinul mai ales daca e curat e aliment-medicament, aduc de la bunica de la tara, dar mai beau si eu cumparat sau la restaurant un pahar. Pizza vegetariana sa stii ca e ok, atunci cand contine si carne devine mai greoaie.

      Ștergere
  16. sincer, mi-a placut foarte mult postarea ta, si cred ca este binevenita. toti ne minunam de ce ne ingrasam, de ce avem probleme cu stomacul, de ce suntem balonati, etc. daca ne-am uita in farfurii, am gasi raspunsul. eu, recunosc, am o problema cu mancatul seara. ceea ce bine nu face, in niciun caz, pentru ca nu am timp sa diger mancarea pana sa adorm, si astfel ma trezesc dimineata cu un sentiment groaznic. prajelile am incercat sa le mai reduc, folosesc gratarul, chiar daca mananc putina carne de porc, evit grasimea (nu-mi place deloc, sau cum am mai vazut la unii, sa mai pun grasime suplimentara pe langa carnea tocata pentru chiftele. aoleu...ma da peste cap). uleiul, sunt asa de mandra de mine, am aceeasi sticla de 1l de vreo 2 luni. deci, carevasazica, nu am mai consumat atat de mult. si nici nu intentionez. un alt rau pe care mi-l fac singura...consumul de zahar. dulciuri, cat cuprinde. deci as fi in stare sa nu mananc mancare, si sa mananc dulce...sunt dependenta, o recunosc :(( dar, m-am hotarat, o data ce da caldura, clar ma apuc de sport. si-mi echilibrez dieta. mai putin zahar. mai putina mancare seara. mai multe fructe si muuult mai multe legume!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi multumesc Gabriela. Asa-i ca dimineata iti vine sa nu mai mananci cand ne aglomeram seara si nu am mancat suficient peste zi. Trebuie sa spargem cercurile vicioase. Daca nu fac deloc miscare sotul cand vine acasa imi readuce aminte si sta langa mine pana cand fac macar putin. :D

      Ștergere
  17. Buna ! :)

    Cand vine vorba de carne, singura pe care o mai accept in alimentatia mea este cea de peste. Acum, trebuie sa avem grija si ce cumparam si bineinteles de unde cumparam. Eu de exemplu, acum doua saptamani, am gasit o larva in punga cu peste congelat.
    Painea. Secara, cu seminte, lipii. Foarte rar mananc paine alba, iar atunci prefer sa fie cat mai prajita pentru a evita balonarea, mai ales cand este asociata cu proteina animala.(oua, branza)
    Uite, daca vrei sa faci paine in casa, mai poti incerca sa combini faina alba, cu cea de secara. Daca ai fulgi de secara pentru iaurtul de dimineata, ii poti macina si astfel obtii o faina sanatoasa. (eu fac si clatite cu secara) :)
    Vreme indelungata am avut probleme cu indigestia. De curand am invatat sa imi ascult cu adevarat corpul si sa fac o schimbare. Intolerantele alimentare nu trebuie nici ele neglijate. Printre cele mai cunoscute sunt: intoleranta la lactoza, gluten. Cat priveste corpul meu, am descoperit si la usturoi, oua, castravete, conopida,varza.
    Este bine sa ne incepem ziua cu un pahar mare cu apa. Ne deshidratam pe timpul noptii si normal este sa-i oferim "lichidul magic". :)
    Apoi este binevenit un suc natural de portocale, stors in casa, cu putina miere sau un suc de mere, natural, scos de la rece. Corpul meu simte nevoia sa se hidrateze cat mai bine la primele ore, de aceea incerc pe cat posibil sa vin cu idei sanatoase.
    Evit prajelile, mai mult calesc in ulei si apa daca este neaparat nevoie. Am descoperit multe retete pe care le stiam din categoria "neaparat prajit" si am descoperit mult mai gustoasa varianta "light".
    Ideal este sa introducem in alimentatia noastra cat mai multe uleiuri sanatoase, condimente, noi arome. Mancarea sa fie cat mai putin procesata termic, insa sa nu cadem in cealalta extrema (crudivorismul).
    Sare, cu masura. Zahar, spre deloc... sau variantele ce nu includ pe cel alb, rafinat.
    Echilibrul este cheia. Nici prea mult, nici prea putin. Totul cu masura ! :)




    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Laura mi-ai dat un pont bun cu macinarea fulgilor. Eu de cand respect faza cu apa si fructele consumate inainte de masa m-am balonat din ce in ce mai putin, mai sunt exceptii de la mazare si fasole, cu usturoiul e din cauza fierii si mananc doar cate putin si e ok.
      La faza cu sucurile, sunt bune insa sa nu facem excese pentru ca ma bine e sa mancam fructul intreg cu tot cu fibre si multi spun ca trebuie sa il diluam. Eu nu pun miere in cel de portocale, doar daca fac limonada.
      Prajitul se poate schimba in copt la cuptor, foarte bine ai spus, iti multumesc pentru comentariul amplu. <3

      Ștergere
  18. Interesant si util articol. In timp am invatat sa-mi ascult organismul si simt cand ceva nu-i pica bine si incerc sa evit, dar daca imi place prea mult ca sa mai tin cont de niste crampe, nu am ce face nu renunt, de exemplu la varza murata. Mi-a placut articolul pentru ca sanatatea vine din interior si daca nu avem grija ce si cum mancam si nu ne ascultam organismul cand nu-i place ceva si in exterior se vede ;)

    RăspundețiȘtergere
  19. Eu sunt adepta "din toate cate putin" si nu imi place sa fiu la extreme, numai legume si fructe, numai bio, numai eco. Eu mananc absolut de toate, mai scap cate un exces pe ici, pe colo, dar in general incerc sa aduc in alimentatie produse de pe urma carora sanatatea are de castigat. Nu totdeauna imi iese, dar comparativ cu anii trecuti, in ultima perioada am ales mult mai in detaliu ceea ce s-a gasit pe rafturi in magazine, iar unde sunt lipsuri intervin vitaminele "la cutie", nu am nimic impotriva vitaminelor ca produs farmaceutic, atata timp cat ma asigur ca macar jumatate din necesarul zilnic provine din alimentatia in sine. Pe de alta parte, mananc cu drag si spor un Big Mac, o data la cateva luni si nu-mi refuz nici cateva bucatele de ciocolata, cata vreme fac si putina miscare. Am avut anul trecut cateva perioade in care aproape o data pe luna faceam o indigestie de imi venea sa chem salvarea, dar n-am reusit sa imi dau seama ce anume o provoca, iar analizele imi iesisera ok. In ultimul timp nu am mai avut probleme, so me happy! Din cate vad, mananci numai bunatati!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La faza cu salvarea ai verificat poate ai fierea lenesa si ai avut o criza biliara?
      Mananc de toate, dar cantitatile de alimente difera de la una la alta si important e modul de preparare. Nu putem spune de beneficii la niste cartofi prajiti fata de cei fierti sau copti cu mult patrunjel sau marar deasupra, avem aceeasi legume dar preparata in doua moduri si unul e gresit.

      Ștergere
  20. Eu,din pacate,nu-s cel mai bun exemplu atunci cand vine vorba despre o alimentatie echilibrata.Mananc tot ce-mi place,in cele mai nesanatoase si ciudate combinatii...De la dulciuri nu ma pot abtine,orice ar fi! :)

    RăspundețiȘtergere
  21. Totally agree Mihaela.... it's important to have knoledge of the food that we consume!!!!
    Have a great start of the week darling!!!!!!
    Kisses

    RăspundețiȘtergere
  22. Yummy!!!! I love this post Mihaela!! It's so interesting and useful!
    Kisses
    The Indian Savage Diary

    RăspundețiȘtergere
  23. Postarea ta este geniala, iar intrebarea este usturatoare. Intradevar din macrea cat este efectiv hrana. Multumim de sfaturi.Sincer vorbin intrebarea si modul asta de viata le-am adaptat acum ceva timp. Cand am decis ca vreau sa arat bine si la 50 de ani fara machiaj... :))) Sunt putin aberanta stiu, dar mancarea echilibrata si portul sunt sigura ca ajuta. Este interesanta rau poatarea ta si sunt sigura ca si ajuta cititorii. Multumim de sfaturi Miha.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu as vrea sa imbatranesc frumos, imi fac griji nu numai pentru ziua de maine, iti multumesc pentru aprecieri.

      Ștergere
  24. Un subiect foarte interesant, pe mine ma preocupa din ce in ce mai mult in ultima vreme. Scopul meu este sa mananc sanatos, nu tin dieta pentru a-mi modifica masa.
    Ar fi multe de spus legate de acest subiect, dar incerc sa rezum. E important sa avem 3 mese principale + 2gustari; chiar daca nu respectam intocmai aceste cifre, nu sa nu asteptam pana ne razbeste foamea si sa incercam sa avem un orar al alimentatiei. Si eu vreau sa consum mai multe legume, sa le mananc ca gustari in locul dulciurilor/produselor sarate. Sa consum cereale, iaurt, seminte crude, salate(in sezon), branza slaba(nu telemea si cascaval cum obisnuiesc). Sa prepar cat mai multe alimente in casa(paine, pate de ficat, icre, dulciuri). Ciocolata pe care obisnuiesc sa o consum sa fie inlocuita cu una cu procent mare de cacao; mai putine prajeli, mai multe alimente consumate crude, la cuptor, gratar, la aburi.
    Cum prepari carnea de porc marinata?
    Sa mai faci postari despre alimentatie corecta, te rog.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ruxandra pate de ficat am zis de foarte multe ori ca fac, am salvat retete, dar nu am si reusit sa ma mobilizez gata acum ma duc sa cumpar ce-mi lipseste si sa ma pun pe treaba.
      Sunt oameni cu diverse boli care sunt nevoiti sa manance mai multe mese pe zi in cantitati foarte mici decat cele standard. Voi mai scrie despre acest subiect, ma bucur ca prezinta interes si pentru voi.
      Cat despre marinarea carnii am mai scris, pe cea de porc de exemplu am marinat-o dupa ce am transat porcul adus de la o ferma. Aproape tot muschiul l-am pus la marinat astfel:
      Am presarat sare peste toata carnea spalata si uscata, am pisat usturoi, stors multe lamai si am frecat cu acestea. Avand pungile pregatite am impartit bucatile mari de carne si le-am condimentat din belsug in mod diferit; pe unele am pus cimbru, boia dulce, chili, chimen, boabe de mustar, pe altele rozmarin, piper alb, pe altele rozmarin, oregano, salvie, ienibahar si ce mi-a mai venit la mana... am strans bine pungile, le-am bagat in altele cu fermoar si le-am dat in balcon cat a fost foarte frig, apoi le-am scurs de zeama, am curatat fara apa excesul de condimente si bagate in congelator.
      De aici scot si gatesc carnea aromata. Daca mai ai alte intrebari, iti raspund cu drag.
      Multumesc. :)

      Ștergere
    2. Multumesc frumos ca mi-ai amintit de raspunsul tau, sigur as fi uitat sa verific. Si multumesc pentru raspunsul in sine.
      Pare o metoda f buna, credeam ca o marinezi chiar inainte de prepare. Va trebui sa adaptez un pic, logodnicul meu are probleme de sanatate ce-i impun sa manance fara sare.
      Pentru pate-ul de ficat am folosit aceasta reteta, doar am mai adaptat cantitatile: http://www.lauraadamache.ro/2012/11/pate-de-ficat-de-pui.html#_

      Ștergere
    3. Fiind o cantitate de zeci de kilograme de carne... jumatate de porc, nu ai cum sa o pastrezi proaspata sau sa o gatesti imediat, trebuia sa o congelez, dar cum inca nu aveam spatiul necesar, am frecat mai intai carnea cu sare(conservant natural).

      Cand fac gratar, carne inabusita - proaspata sau congelata - frigarui chiar si exclusiv vegetale marinez cu jumatate de ora/cateva ore inainte de gatit/mancat si nu mai pun sare in compozitie.
      Multumesc pentru link.

      Ștergere
  25. Great post, dear! Kiss
    Marina
    http://www.maridress.blogspot.it/
    https://www.facebook.com/maridressfashionblog
    http://www.bloglovin.com/maridress
    https://twitter.com/maridressblog

    RăspundețiȘtergere
  26. lovely post♥ healthy lifestyle is so important!:) kisses!

    www.Lorietta.cz

    RăspundețiȘtergere
  27. Delicious food!! Great pics, my dar!
    xx

    RăspundețiȘtergere
  28. very very nice my dear! I love it!!!:)

    www.borsadimarypoppins.com

    RăspundețiȘtergere
  29. Un articol extrem de util! L-am citit si am facut comparatie cu ceea ce consum eu.
    Am si eu momente cand combin cartofi prajiti cu ochiuri si stiu ca ii fac rau stomacului. Incerc pe cat posibil ca portia sa fie mica si sa o consum extrem de moderat.
    Alte prajeli combinate nu cred ca consum. De fapt, in afara de cartofi si ochiuri nu ma prea impac cu prajelile.
    Paine alba consum multa. Am incercat sa o inlocuiesc cu cea neagra sau cu cea neagra cu tot felul de cereale dar nu o simt la fel de satioasa.
    Referitor la nr de mese pe zi aici, dupa o experienta urata o o gastrita (motiv pt care doresc sa consum cat se poate de rar prajeli) am hotarat ca nu las sa treaca ziua fara 3 mese si 2 gusturi. Si mesele sa fie cam la aceleasi ore.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa nu uitam ca fish fingers, Gordon bleu, rondele de ceapa pane, tot ceea ce inseamna pane, iarasi nu e sanatos, nu doar ca se prajesc dar si din cauza combinatiei: faina, carne, oua... si imi plac atat de mult... :D
      Eu intotdeauna m-am saturat mai repede cu paine neagra decat cu asta alba, de cea din urma nu ma mai saturam.
      Ceai de sunatoare pentru gastrita, dar chiar si daca ti-a trecut e bine sa bei din cand in cand un ceai din acesta. xo

      Ștergere
  30. Cred ca din ce in ce mai multi romani sunt preocupati de mancarea sanatoasa. De curand am citit ceva care m-a pus pe ganduri, o cunoscuta vegetariana, Narcisa Suciu, a anuntat public ca s-a apucat sa manance din nou carne. Povestea ca ii cazuse mult par...
    Mie mancarea imi face rau, din pacate. Imi ia energia. Semintele de canepa de care tocmai am citit imi fac o pofta de mancare teribila, dar orice as gusta ma darama pur si simplu. E foarte aiurea, cred ca sunt bolnava, nu e firesc ca un organism sa reactioneze astfel.. Trebuie sa mananc extrem de putin, legume, fructe, peste(prefer somonul la gratar), pui si lactate(branza de vaci si iaurturi) si cam atat. In niciun caz nu pot manca trei mese pe zi si doua gustari. E mult prea mult. Cu cat mananc mai putin cu atat sunt mai energica. Cand nu mananc nimic am o pofta nebuna de viata. Pana cand foamea ma rapune si trebuie sa aplez la diferite alimente. Dar gatesc totul la aburi(uneori gratar) si mananc extrem de putin. Prajeli deloc, dulciuri rar de tot, fast food la fel. Painea imi face cel mai rau.
    Incerc sa nu combin alimentele. Doar uneori legume cu carne de pui sau peste. E complicat si costisitor totodata.
    Pentru mine e un subiect extrem de delicat. Pentru ca mie imi place sa mananc si nu prea am voie(adica nu imi face deloc bine). Eu ador fast-foodul, prajelile, dulciurile , eu nu am facut niciodata mofturi la mancare. Aici e marea problema.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E tare ciudat ceea ce ti se intampla, stiu ca se consuma energie atunci cand mancam dar la tine este prea... extrem, ca sa spun asa... pentru ca trebuie sa te si alimentezi. Vezi un nutritionist, endocrinolog si alti specialisti si descopera cauza si calea in asa fel incat sa poti manca sa aduci corpului hrana de care ai nevoie, indiferent ca e mult sau putin, dar sa nu ai dezechilibre interne. Pup!

      Ștergere
  31. Mai demult am vrut tare sa slabesc..si-am slabit..9 kg... mancand putin... legume multe, cat mai sanatos.. calculand mereu cate grame de aia si de-aia... dar eram nefericita... si prea slaba...
    La un moment dat am inceput sa mananc mai mult, mai normal .. am pus cateva kg si-am ajuns unde sunt acum... as slabi si acum 2-3 kg.. dar sunt pe principiul: cat mai sanatos. Cat mai sanatos mai mereu.
    Imi place sa mananc muulte legume.. mananc oua, lactate...la fel ca tine, putina carne.. dar problema mea e ciocolata sau prajitura. Imi plac prea mult sia-m hotarat ca prefer sa am 3 kg in plus, dar sa le mananc cand vreau :) Principiul e moderatia... incerc sa mananc putin pe zi, pentru ca stiu ca nu-mi sunt bune.
    Nu mai calculez si nu mai analizez atat de atent ce mananc, dar ma bazez pe cartile de nutritie citite pe vremea cand eram obsedata de asta si asa stiu sa-mi formez meniuri sanatoase.
    Ma simt bine asa.. :)

    Imi place cum gandesti, si ma bucur sa vad cat de multe detalii cunosti despre nutritie si ce mananci. Eu zic ca e foarte important sa fim atenti la asta.
    Si sincer..se si vede pe tine ca esti atenta! Arati tanara si esti in forma! :)

    Te pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Andra starea psihica conteaza foarte mult, pe langa combinatii, alimente sa facem in asa fel incat sa mancam cu placere, sa traim viata frumos, nu sa o simtim ca pe o corvoada, de aceea nu e rau daca lasam cateva portite pana cand ne vom obisnui sa mancam sanatos. 3 kg in plus nu e capat de tara, daca faci sport te tonifiezi si scapi de ele chiar de mananci la fel. Pup!

      Ștergere
  32. Mihaela, ma bucur enorm ca ai scris despre tema asta. De cand am renuntat la fumat, am trait cu teama ca ma voi ingrasa. Avem antecedente care m-au lasat cu vreo cateva multe kilograme.
    Asa ca am plecat la atac un pic diferit: renuntat la fumat, dieta si sport.
    Dieta nu-i de tip reteta, as putea spune doar ca mi-am schimbat complet nutritia. Am avut o perioada in care m-am hranit strict vegetarian, de la Craciun am introdus din nou carnea, rar si din surse sigure, mezelurile sunt exceptii.
    - Oua mananc des(prajite in ulei de palmier sau la cuptor, foc mic),
    -nuci (orice fel, nesarate,neprajite) zilnic,
    -semintele de canepa/in(macinate)/dovleac fac minuni la mine(fie cu putin iaurt, fie cu smantana)
    - fructe spre deloc, in schimb o varietate mare de legume.
    -paine/orez/cartof/zahar/faina/paste deloc
    -peste da!! somon, hering, macrou mai rar si ton
    Pe langa aspectul fizic imbunatatit( nu se slabesc 7 Kilograme pe saptamana, vorbim de o medie de 4 kilograme pe saptamana, asta cred ca variaza de la persoana la persoana), am vazut o imbunatatire considerabila a atitudinii si o reglare hormonala naturala fantastica.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Thank you for your visit and sharing your thoughts. xoxo

Orice parere cu bun simt este binevenita!

1001cosmetice

1001cosmetice.ro%20

Postări populare de pe acest blog

Din lumea necuvantatoarelor

     De-a lungul timpului am avut in grija doar pisici si pesti. Pestii mi s-au parut cei mai sensibili, daca mediul in care traiesc nu este unul echilibrat apar boli, devin apatici. Alimentatia este foarte importanta si am mai scris despre asta , este importanta indiferent ca vorbim de oameni sau de animale, iar astazi va invit sa cititi povestea Oanei si animalutelor ei pe care am rugat-o sa ne impartaseasca din experienta sa cu cititorii blogului.  Toto, Oachi Mara si Porto        Ei bine, am animăluțe de când mă știu, mai exact de pe la 4 ani și îmi petreceam timpul î n casa cu curte a bunicilor mei din Galați. Încă de pe atunci (când nu exista mâncarea granule sau umedă specială pentru animale) existau formule sănătoase de hrană gătită pentru câini și pisici, care culmea trăiau sănătoși ani mulți, cățeii chiar până la 20-21 de ani. Un singur lucru mi-a spus atunci bunicul, v ă z â ndu-m ă că dau bomboane cățeilor din curte: Nu dulciuri! Niciodată! Sunt otravă

Jocuri pentru copiii din noi

Bine v-am regasit! Cel mai usor comunicam, ne apropiem, mai ales de copii, prin joc. Gustul pentru joc de mic se formeaza, si pentru citit, si pentru cultura, agricultura. [hihi] Eh, s-ar fi putut citi mai mult daca parintii ne deschideau pofta, cine stie. Cartile din biblioteca noastra stateau dincolo de geamuri, in sufrageria-sanctuar, iar mamei nu-i placea sa lasam urme, isi imagina ca doar rasfoim in cautare de imagini colorate. Pe deoparte asa si era, pe de alta imi pastram o carte sub perna si o citeam cand prindeam un moment de liniste. Nu pot citi cand e galagie, cu muzica, nici macar una pe care sa o aud eu, in casti. Trebuie sa aud vocea povestitorului, uneori ma trezeam ca obosesc, dar nu-mi erau ochii, ci pentru ca nu mai eram curiosul ci domnita care alerga prin padure. Ma amuza copios transformarea asta, iar cartile care imi dadeau acea stare le mai citeam inca o data. Unele carti imi place sa le citesc cu voce tare, imi place si sa-i citesc cuiva... Ei, dar pana sa

Biertan si Viscri

 "Eu cred ca vesnicia s-a nascut la sat. Aici orice gand e mai incet, si inima-ti zvacneste mai rar, ca si cum nu ti-ar bate in piept, ci adanc în pamant undeva." - Lucian Blaga, Sufletul satului