Treceți la conținutul principal

[Cu lumea'n cap] Pietrele Doamnei din situl Rarau-Giumalau


,, ... cand veti coti spre apus, catre tinuturile paduroase ce se ridica in zare, catre patria de demult a bourilor, atunci, pe masura ce va veti afunda intr-o lume de legenda si de miresme foarte tari ale trecutului, muntele acesta se va ridica tot mai sus iar numele lui il veti auzi tot mai des... Soarele rasare sau apune pe Rarau, norii se aduna sau se imprastie pe Rarau, Moldova si Bistrita curg de o parte si de cealalta a Raraului, turmele urca sau coboara de pe Rarau." - Geo Bogza
Toate povestile legate de Pietrele Doamnei au un punct comun, acela al unei comori, cea ingropata de domnita Elena a lui Petru Rares, domnitorul Moldovei, pentru a o proteja in fata atacurilor turcilor.
Muntii Rarau-Giumalau fac parte din Muntii Bucovinei, situati in nordul Carpatilor Orientali, in bazinele hidrografice superioare ale Moldovei si Bistritei.
Masivul Rarau adaposteste in partea nordica una din cele mai interesante forme geologice din lantul Carpatilor Orientali, cunoscuta sub numele de Pietrele Doamnei. Peisajul zonei este unul natural, care in mare masura si-a pastrat salbaticia, este relativ izolat, putin locuit, fapt ce a permis pastrarea biodiversitatii.
Pietrele Doamnei sunt din calcare recifale cretacice, ca de altfel si cele in care se afla Pestera Liliecilor, ambele fac parte din situl Rarau-Giumalau. Ca inaltime Pietrele Doamnei ating altitudinea de 1.647 metri iar varful cel mai înalt al masivului are 1.651 metri.


Plecand din Sadova si apropiindu-ne de Pojorata, am admirat peisajul si unul dintre cele mai importante drumuri turistice din muntii Moldovei: Transraraul, proaspat refacut, unde se circula cu viteza maxima de 30 de km/h. Cai de acces spre Pietrele Doamnei sunt mai multe si nu aveti cum va pierde.

Am oprit de cateva ori pe drum pentru peisaj si poze. 
Am ajuns la cabana, am parcat masina cu greu, pentru ca era foarte aglomerat coborand cu mult mai jos de ea. Era amuzant cum in ce hal isi puteau unii sa-si lese masina doar de dragul de a nu merge prea mult pe jos. Revenind la cabana, de acolo am pornit spre Pietrele Doamnei, urmarind indicatorul cruce albastra.
Deschis turistilor fara taxa de vizitare.

Inedit: ninsoare cazuta pe timp de vara, in zilele de 21–22 Iunie 1910.
Campanula carpathica - clopoteii.



Gasim aici calcare masive cu incrustatii de corali, amoniti si alge marine,
elemente care formau vechi recifuri ce au crescut in marea cretacica,
acum 140 milioane de ani - vezi si in colaj.

Ion Nemes a descoperit doua specii noi de fluturi mici:
Cnephasia articolana si Chlorochysta cotrata.
Trebuie sa aveti incaltaminte buna, traseul este destul de dificil
parcurgand zone foarte stancoase si periculoase.

Dupa circa 30 minute am ajuns la baza Pietrelor Doamnei, ne-am continuat traseul inconjurandu-le si incercand sa ajungem cat mai sus. Am reusit sa escaladam mare parte din stanci, dar nu sus de tot pentru ca ne-ar fi trebuit echipament special pentru asta. Traseul nostru a fost unul circular, timpul a fost cam de doua ore, dar cu dese opriri pentru a admira privelistea si a face poze. Pe alocuri am simtit nevoia sa marim pasul din cauza grupurilor care veneau sa-si etaleze printre altele poseta, burta de bere, nevasta, euro-ii (100 de euro dorea "Gigel" ca sa apara in poza noastra, sigur era pe lista noastra de  "obiective"). Cel putin mi-a placut cooperarea si intrajutorarea la coborare, incet invata si ei.





Dupa coborare am urcat pe o coasta - vezi prima poza - unde am zabovit putin pentru o gustare, dar sa ne si tragem sufletul dupa o incercare de ocolire a unor vite, in care boul era cu ochii pe noi. Am vorbit cu cei de'acasa si apoi ne-am despartit pentru ca o parte din grup sa ajunga pe varful Rarau in timp ce ceilalti cu o masina sa se indrepte catre parcare. Cati scaieti am mai strans pe panta aia, dar am si admirat plantele pline de polen si insectele cum se scaldau in ele. Colegii cu obiectivele potrivite au facut niste poze concludente.

Privelistea spre alte culmi in mare parte a fost obturata de plapuma deasa de nori pe varful Rarau, ne-am bucurat ca nu ne-au vizitat cainii de la stana din imprejurimi, dar si ca jandarmii au venit la apel pentru a scutura pe cativa care au confundat muntele cu curtea casei lor unde isi fac gratarul si muzica este la maxim.

De la parcarea de la cabana urmind spre vest o poteca printre brazi, ajungem si la stanca Piatra Soimului, unde se afla un loc amenajat cu banci si imprejmuire metalica, o belvedere asupra Giumalaului si Vaii Moldovei. Un traseu foarte scurt, am zabovit foarte putin fiind impinsi de foame inapoi in Sadova. Ultima zi cu care am incheiat vacanta noastra din august. A doua zi a fost mancata de timpul necesar intoarcerii acasa, ca ne-am oprit prin unele locuri veti citi mai multe intr-o alta postare.


 Pentru informare:



Din imprejurimi:





Posibil ca aceasta melodie: Canta cucu-n Bucovina cantata de Grigore Lese sa o mai fi ales pentru rubrica meloman pentru o zi. Zilele acestea am ascultat mai multa muzica populara.
xoxo

Comentarii

  1. Ce frumos trebuie sa fi fost! Nu prea am luat ka pas alti munti in afara de Bucegi si Parang, insa i am zarit in trecere, cu masina :) si la Dorna am ur cat cu telescaunul :D
    Mi-au placut mult informatiile, mi am adus aminte de numele muntilor, pe care le stiam pe derost inainte de BAC.
    Mi a mers direct la suflet postarea ta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur tare mult ca ti-a placut postarea aceasta. In afara de Bucegi, putin in Vrancei pe langa Marasesti si undeva prin subcarpatii Meridionali, adica mai sus de Valcea, nu am fost, asa ca 2014 a fost nu doar un an plin cu trasee montane dar si locuri noi, abia acum descoperim si vedem tara asta minunata.
      pupici
      Au apus vremurile cand stiam geografie, memoria m-a lasat grav.

      Ștergere
  2. What an adventure you took amazing pictures it must had been so peaceful.

    RăspundețiȘtergere
  3. superb traseu, minunate fotografii! Tare dor imi este si mie de o drumetie pe carari de munte... Vara nu mai e departe :))))) Deocamdata vom pleca joi pentru cateva zile la munte, sa schiem, sa ne dam cu saniuta si poate ca vom face si o drumetie pe carari de munte, cu spali de zapada :))
    O saptamâna minunata sa ai, Mihaela draga! xoxo

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa ma mai incalzesc si eu cu pozele, noul val de frig ma zgribuleste, la propriu si la figurat. Sa aveti timp frumos si voie buna, stiu ca voi nu stati locului nici iarna. :)
      Zi frumoasa, draga Carmen, multumesc de vizita! pupici

      Ștergere
  4. Looks like a fun trip!

    Check out my new post Here!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. superb peisajul, un alt loc de vizitat trecut pe lista desi cam departe de casa...:(

    RăspundețiȘtergere
  6. Foarte frumos articolul tau!

    Rubrica melomanilor nu mai prezinta interes si deaceea am renuntat la tabel!
    Multe salutari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacate nu am putut participa de fiecare data, de cele mai multe ori in ziua respectiva nu postasem, imi este tare draga si chiar si asa eu voi continua ca martea sa fie cu muzica.
      Iti multumesc atat pentru apreciere cat si rubrica.
      Calde salutari!

      Ștergere
  7. Lovely post, looks like a fun adventure!
    Would you like us to keep in touch by following eachother on GFC?
    xo from Italy,
    Sonia Verardo
    http://www.trenchcollection.com/

    RăspundețiȘtergere
  8. Răspunsuri
    1. Of Mona, cat de mult ai putut transmite doar prin cateva cuvinte!

      Ștergere
  9. De vis, de basm, extraordinara e tara noastra!
    Am adugat pe lista inca o locatie magica.
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  10. This place looks truly divine! The first picture is the one that really cought my eye, jus amazing! xoxo

    www.5foot7andbambieyes.blogspot.com

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Was difficult to chose just few photos to present the place and making an article telling in few words the beauty, the feelings. Thank you, Ivana! xoxo

      Ștergere
  11. Ce dor mi s-a făcut de munte! Îmi plac foarte mult postările tale călătoare, mă mai plimb și eu, măcar virtual prin munți. Că prea mi-e dor! Chiar ți s-au oferit 100 de euro pentru o poză?! :D vai ce ocazie ai ratat... În curând poveștile din drumeții vor fi înlocuite cu aventuri cu cocalari :(.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stii cat de mult ma bucur sa stiu ca cineva se delecteaza privind/citind postarile mele, iti multumesc ca mi-ai scris! Faceam mai multi din grup poze in timpul ala si a tinut sa precizeze ca doar pe bani vrea el sa apara in poze. Eu sper sa vad doar turisti civilizati, daca nu doar iubitori de munte/natura, iar daca nu putem si fara cei mentionati de tine macar sa fie cineva care sa-i amendeze pentru nelegiuri. Munca in folosul comunitatii, pe langa amenda, tare mult mi-ar placea sa se impamanteneasca aceasta practica.

      Ștergere
  12. Mi-ai facut un dor de munte Mihaela! Abia astept sa vina vara si sa descoperim locuri noi si peisaje de poveste ! Imi plac mult pozele ,sunt foarte frumoase! Te pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru gand si vizita, pana atunci eu una ma antrenez, nu vreau sa ma prinda primavara anchilozata de la atata stat. Te pup!

      Ștergere
  13. This place looks beautiful!! :)

    http://floralsandsmiles.blogspot.ca/
    twitter.com/floralandsmiles

    RăspundețiȘtergere
  14. Ce peisaje deosebite...Doamne, dar ce sportiva esti, ai curaj sa te aventurezi pe acolo.Eu nu as avea.Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e greu absolut deloc daca poti face un minim de efort si nu suferi de vreo ceva. Natura ne ajuta, nu sunt instalate lanturi, nu e nevoie, radacinile copacinilor, trepte naturale. Doar grija pe unde calci, incaltaminte comoda, stabila, sa nu simti stanca in talpa si placerea de a te catara sunt importante.
      Solicitant e pe Cheile Galbenei.
      Multumesc Ella.
      Pupici

      Ștergere
  15. ah ce-mi place articolul, imi faci pofta de munte!Imi etse foarte greu sa ajung in aceea parte (nu am masina personala, nu am carnet si nici prieteni care sa aiba) asa ca acest articol a mers la inimioara :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tu nu mergeai cu grupuri de la diverse cluburi? Masina este o problema, asa-i, se intampla des ca nici parteneri de drum sa gasesti dar locuri in masina da, nepotriviri de program, concedii, preferinte diferite. Multumesc pentru comentariu, Aby, pup!

      Ștergere
  16. Fabulous post!

    SSSx
    www.stylestreetstalker.com

    RăspundețiȘtergere
  17. Stunning landscape, sweetie! Thanks for the tour! I feel like booking a flight right now :D

    RăspundețiȘtergere
  18. Hi Mihaela! I always enjoy your hiking adventures as you display such stunning places like this. Looks fantastic, you live in such a wonderful country. Is like I can smell a clean air just through the pics, plus you made me miss the summer and the summer mountain. Many kisses dear xo

    RăspundețiȘtergere
  19. great blog, very inspiring
    lets follow eachother! just let me know and I will follow back :)

    - www.angelaah91.blogspot.nl

    RăspundețiȘtergere
  20. wow! ce peisaje frumoase, parca am simtit aerul curat :).

    RăspundețiȘtergere
  21. Looks like you're having fun hiking! I love hiking too, now it is too cold for me to do it but it's great and healthy activity. I just love being in the nature and outdoors, it always makes me feel inspired and more alive.

    Wonderful photographs...the forest is so green and just fantastic...beautiful views!

    http://modaodaradosti.blogspot.com/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. With these photos from the last year I dream about it and hope spring and nice weather will come soon. Thank you.

      Ștergere
    2. yes, I assumed the photos are from last spring or summer because right now I imagine those mountains are covered with the snow. Today I went hiking a bit, only to one small hill that is 20 minutes walk from my house, but it was enough to make me feel relaxed!

      Ștergere
  22. nu am fost acolo, notez locurile! mercic!!

    RăspundețiȘtergere
  23. Ce peisaje frumoase! Esti foarte norocoasa ca vezi asa de multe locuri din minunata noastra tara, eu deocamdata nu am reusit. But never say never :)
    Xoxo

    http://flashforwards.blogspot.de/2015/02/grey-stories.html

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa speram ca si anul asta va fi cu calatorii si pace, abia am inceput, asa si la tine, daca iti doresti. xo

      Ștergere
  24. What a beautiful photos
    Follow me on


    http://instagram.com/ladyfur?ref=badge

    http://www.welovefur.com

    RăspundețiȘtergere
  25. Thank you for sharing these amazing landscapes Mihaela!
    Baci,
    Coco et La vie en rose - Valeria Arizzi

    RăspundețiȘtergere
  26. O singură dată am poposit prin aceste locuri - aproape că nu îmi mai aduc aminte când...
    Dar îmi amintesc drumul de atunci până la cabană, plin de gropşoare.
    Şi noi ne-am plimbat pe sus, atât cât am avut poftă; am făcut fotografii muuulte şi abia ne-am desprins din acea zonă!
    Mi-ai retrezit amintirile şi poate anul ăsta luăm şi noi Transrarăul la... descoperit!
    Ioana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Abia astept sa-ti citesc povestile, asa ce-mi place cum scrii. :)

      Ștergere
  27. Beautiful post !! pretty pictures ... I also love nature and the simple things ... kisses

    RăspundețiȘtergere
  28. NICE POST DEAR
    i am following your blog with gfc, please follow back. http://melodyjacob1.blogspot.com/
    thank you

    RăspundețiȘtergere
  29. Fabulous pics <3 <3 Love the scenic beauty!!

    http://www.rakhshanda-chamberofbeauty.com/

    RăspundețiȘtergere
  30. Oh, dear Mihaela, the view there must be a dream! And you deserved it really to have this view after the challenging and obviously not so easy hike to the top. And congratulations: you are even really stylish when you are hiking. Thanks a lot for this post, I'm really looking forward to the hiking tours we will do in the summer here in Bavaria also I learned thanks to you that in your country hiking obviously is also totally amazing and wonderful <3 Hope you are well my dear friend and you had a good February so far!
    xoxo
    www.dressedwithsoul.com

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Thank you for your concern and your thoughts, even Romania is full of beautiful places and I just started to see each one, I would like to see Bavaria too, every mountain has its charm.
      Best regards and many kisses.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Thank you for your visit and sharing your thoughts. xoxo

Orice parere cu bun simt este binevenita!

1001cosmetice

1001cosmetice.ro%20

Postări populare de pe acest blog

Din lumea necuvantatoarelor

     De-a lungul timpului am avut in grija doar pisici si pesti. Pestii mi s-au parut cei mai sensibili, daca mediul in care traiesc nu este unul echilibrat apar boli, devin apatici. Alimentatia este foarte importanta si am mai scris despre asta , este importanta indiferent ca vorbim de oameni sau de animale, iar astazi va invit sa cititi povestea Oanei si animalutelor ei pe care am rugat-o sa ne impartaseasca din experienta sa cu cititorii blogului.  Toto, Oachi Mara si Porto        Ei bine, am animăluțe de când mă știu, mai exact de pe la 4 ani și îmi petreceam timpul î n casa cu curte a bunicilor mei din Galați. Încă de pe atunci (când nu exista mâncarea granule sau umedă specială pentru animale) existau formule sănătoase de hrană gătită pentru câini și pisici, care culmea trăiau sănătoși ani mulți, cățeii chiar până la 20-21 de ani. Un singur lucru mi-a spus atunci bunicul, v ă z â ndu-m ă că dau bomboane cățeilor din curte: Nu dulciuri! Niciodată! Sunt otravă

Thank you Michael Bolton for a great show!

2013 mi-a adus multe lucruri bune, pe cele rele vreau sa le dau uitarii, iar la un sfarsit de an exceptional nici nu mi-am imaginat de asemenea amploare. Vazusem cu cel putin o luna inainte ca va participa la Revelionul din aer liber Michael Bolton in Galati cu sprijinul primariei. Mi-am zis ca e o farsa. Nu stabilisem nimic pentru Revelion, voiam doar sa fiu cu sotul meu, sa dansam, sa am parte de liniste... si am avut! Am fost atat de... incat nu am cuvinte, completati voi! Poate pentru ca sunt racita si am dureri crunte de cap, poate ca acea senzatie nici nu poate fi descrisa in cuvinte. Am dansat, am aplaudat, am ovationat. Sufletul meu a fost hranit! Atat pot spune!

Basca, papion si paiete

In Londra am purtat buline, ieri am scos fusta la pozat, iarna stiti ca nu renunt la culori asa ca iata inca o tinuta in stilul meu caracteristic.  Fusesem anuntata ca vom avea parte de soare, mai cald teoretic, practic puteam raci cu propriile maini o sticla de bere insa nu imi era frig incat sa dau bir cu fugitii. Ne-am si distrat. O helanca gri din lana cu fusta conica verde din paiete insir pe pat, ma gandesc la jacheta neagra din imitatie de piele insa blazerul reiat il gasesc mai potrivit, urmeaza papionul, basca si in final geanta si cizmele. Gavroche style, glamour. Eu m-as prezenta asa la birou. Machiajul ochilor mi-a luat timp cel mai mult.