Treceți la conținutul principal

[Life lately] rata pentru prima oara, alte experiente culinare si dincolo de bucatarie

Incet, incet am incercat tot mai multe alimente interzise (cu histamina), pe rand, cu pauze, cu atentie si la stres, odihna. Vestea precum cineva de la tara vinde rate ne-a facut sa incercam si asta, cu toate ca rata de una singura nu am mai gatit pana atunci. Am zis sa incepem cu doua, mi-au venit curatate, intre timp am cautat retete, notiuni de baza despre rata. O rata cantareste in jur de 2-3 kg, le-am proportionat pe rand si am grupat gandindu-ma la cum va urma sa o prepar, portii pentru varza la cuptor, rasol/supa, tocanita cu ceapa, etcc.

Am pastrat o portie pentru rata pe varza, la care am folosit un piept si o pulpa, vedeti mai jos, am crestat fin pielea, carnea a fost condimentata si tinuta la frigider cateva ore inainte de gatire. Cand se baga la cuptor nu se pune cu cuptorul incins pentru ca grasimea din piele sa se elibereze treptat. Chiar daca in mai toate retetele se precizeaza ulei extra, eu nu am mai adaugat nici o alta grasime. A fost perfect asa. Am improvizat un capac din foaie de copt pe care am fixat-o cu accesorii metalice din bucatarie: furculite, palete de la mixer... ce-am nimerit. Am pus apa pana la nivelul verzei, iar mai tarziu cateva linguri cu bulion de casa. Pulpa s-a facut mai repede ca pieptul, intepam cu furculita din cand in cand. Chinul mirosului a durat aproape 3 ore, la foc mic, aproape ca s-a rumenit cu tot cu foaie, iar carnea se topea in gura. Am gatit impreuna si am fost bucurosi de decizie.

De atunci am mai gatit si rasol cu morcovi si hrean, zeama am transformat-o in supa, se putea face un orez, ne-a placut foarte mult. Ceva usor a fost salata cu oua pe pat de quinoa. Saptamana trecuta am facut sarmale in foi de vita de vie, legume sote si alte salate.
Mai multa fasole pusa la fiert pentru ciorba a facut sa ia nastere aceasta pasta de fasole, un inlocuitor la hummus, cu verdeturi, seminte, usturoi si ulei de samburi de struguri. Mi-a iesit picanta cu parfum oriental, am ambalat-o si a fost consumata la micul dejun cu salata verde si castraveti.
Cannelloni cu spanac special pentru pranz, nu am mai facut sosul béchamel, l-am inlocuit cu oua batute cu smantana, cas si nelipsita nucsoara.
Fiind in Penny mi-a atras atentia aceasta inghetata cu martipan, sunt patru intr-o cutie de carton, una este suficienta pentru mine la o masa/gustare. Apropo saptamana asta au perele la 4 lei si ceva/kg in timp ce in alte parti sunt de la 6 lei in sus.
Paine de casa continui sa fac, uneori fac din jumatate de kilogram de faina, variez.
Si pentru ca m-am decis sa mai dau o sansa produselor anticelulitice, Revicel e in teste. Am inceput cu bine in prima saptamana, dar mai apoi s-a cam impotmolit perseverenta mea. Am facut exercitii, singura, dar si cu sotul meu dornic sa se alature. Masajul brutal nu intra in discutie, doar masez pana intra in piele, e bine ca nu ma apuca frigurile.
Supa de linte, pizza in weekend, visam sa fac si unt de casa descoperind niste bloguri culinare. Dragul meu mi-a recomandat sa o las mai usor ca asa nu mai ies din bucatarie, dar zau ca nu regret ca-mi investesc timpul in acestea. Pana la urma se reflecta in sanatatea noastra.
O provocare, nu, a fost mai mult o rugaminte in a poza in bandit, poza pentru dragul meu si cum femei pistolar exista de ce nu si "bandita"(cu referire la dex)...
La categoria tinute, cu esarfa cu buline roz m-ati vazut, cu jacheta de piele si pantalonii rosii la fel, ei dar cu paltonul camel inca nu. E un mic preview pentru urmatoarea tinuta ce o voi posta pe blog. Nepotica mea a dorit sa asiste la poze.
Cu toate astea pozele acestea nu le-ati mai vazut. In poza cu pantalonii rosii nu stiu de ce dar cand o privesc ma gandesc la Frida Kahlo si palarii nu tin minte sa fi purtat vreodata.
- electronic deep vocal house -
Stiti melodia aceasta, noi o ascultam on and on?


Voi ce dulceata preferati la grisul cu lapte, in afara de dulceata de afine, de care nu mai am si dulceata de visine, altceva mi se pare ca nu se potriveste (din ce am prin camara: gem de gutui, dulceata de nuca, gem de caspuni, gem de pruna si nu as vrea sa desfac pe toate doar pentru degustare)?
xoxo

Comentarii

  1. nu am pregatit niciodata rata asa, ci intreaga si umpluta cu fructe si mirodenii. Interesante retetele tale.
    Gris cu lapte nu am mai mancat din copilarie, dar mai cumpar cand mi-e tare dor, orez cu lapte si praf de scortisoara - ambalat ca iaurtul bio.
    Am vazut filmul Frida si trebuie sa-ti spun ca pentru mine este cel mai impresionant rol in care am vazut-o pe Salma Hayek. Artista Frida Kahlo este preferata fiicei mele car studiaza Artele frumoase. Lucarea ei de bacalaureat a fost Frida Kahlo :) Ma bucur ca ai ales acest videoclip.
    O seara faina! pup ♥

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sotul meu propusese intreaga, dar la doi insi atata carne ar fi fost foarte mult. Intreaga si umpluta am face la o masa festiva cu multi invitati.
      La laptele cu orez si noua ne place cu scortisoara, pun si baton de vanilie. :)
      De acord cu tine, Frida l-am vazut de doua sau chiar 3 ori, impresionant ca artista sa fie intr-o lucrare de bacalaureat.
      Multumesc, Carmen. Pupici

      Ștergere
  2. Mereu ma binedispun postarile tale! Te urmaresc de un secol "in tacere", dar acum o rup!

    Kisses,

    ♥♥♥

    http://culore.blogspot.ro/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca s-a intamplat asta, imi place sa stiu ce gandesc cei ce ma viziteaza. :)
      Multumesc, te pup!

      Ștergere
  3. Mi-ar placea sa am tragere spre bucatarie si sa fiu asa pricputa ca tine, dar nu este cazul:)))Paltonul camel arata tare bine. Astept postarea cu el:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Probabil in weekend o sa postez acea tinuta, paltonul nu e vedeta tinutei dar s-au completat. :)

      Ștergere
  4. Câte bunătăți ai pe acolo. Rata nu este preferata mea, cand eram mică avea tot timpul de la bunici. ... dar nu mă omor.
    Eu sunt înnebunită după supa de linte, o fac destul de des și alternez cu supa de orz și cea de năut.

    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am mancat si la bunica facuta de ea in mod simplu, eu am aromatizat-o si nu mai e la fel, dar nu am nici o problema nici cu gustul ei de baza. :)
      Supa de orz si naut, suna interesant ambele.
      Pupici!

      Ștergere
  5. nu am gatit niciodata rata.
    si in materie de dulceata cea preferata de mine cu orice set cea de capsuni

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. de exemplu cea de pruna imi place in amestec cu nuca sau cu branza sarata :)
      xo

      Ștergere
  6. Iar m-ai facut sa salivez intens! Ma simt ca bietul caine al lui Pavlov cand ai postari cu bunatati!:))

    RăspundețiȘtergere
  7. Esti o gospodina desavarsita! <3
    Imi place mult poza cu tine "bandita", mi se pare o idee tare originala. :)
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poza e in afara sedintei foto, pentru sufletului lui. El se amuza si eu disperam ca sunt privita in postura aia. :))
      Multumesc, Dee, te pup!

      Ștergere
  8. Rata arata exceptional. Eu nu am pregatit niciodata, pentru ca stiu ca trebuie sa stea foarte mult la cuptor. In schimb tatal meu se pricepe foarte bine sa pregateasca astfel de delicii! El este mastercheful in familie!
    Eu la fiica mea ii fac gris cu lapte si ii place foarte mult sa o manance cu dulceata de zmeura sau cu zahar si scortisoara. Depinde de gustul fiecaruia!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se zice ca barbatii sunt cei mai buni bucatari, pai nu?!
      Pentru mine eu nu vad o diferenta intre un pui intreg si o rata, tot atat sta, si daca am alte activitati intre timp, pot sa vad si un film in alta camera e chiar floare la ureche.

      Ștergere
  9. De-abia astept sa vad tinuta cu hainuta camel, ce de bunatati ai gatit, mie nu imi place sa gatesc, dar gatesc de dragul iubitului o singura data pe saptamana, in weekend. Atunci fac ciorba, felul principal si desert. De curand am incercat paste de orez cu pui si sos de soia, au iesit super bune. Ma gandesc sa gatesc la un moment dat rata cu portocale :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cum nu mancam in oras, si pentru siguranta alimentara... cand ai alergii, si pentru spatiul intim, trebuie sa avem mancare zi de zi, combinam mancaruri mai complexe cu cele usoare gen salate, sote-uri.
      Pentru cei cu alergii/sensibilitate la histamina rata cu portocale nu e o idee buna. Carnea, portocalele, sosul de soia si alte ingrediente necesare contin histamina din plin. Si varza murata are de aceea am facut cu varza proaspata pentru a fi cantitatea ingerata mica.
      Imi inchipui cat de buna poate fi, in unele cazuri se marineaza, hmm... o explozie de arome! :D

      Ștergere
  10. Lovely looks as well as those yummy food you've showed us! :)

    RăspundețiȘtergere
  11. The food looks delish and your images rock.

    RăspundețiȘtergere
  12. The food is so yummy!! Nice post!
    Passa a trovarmi VeryFP

    RăspundețiȘtergere
  13. Este vremea prânzului, îmi este foame și mi-ai făcut o poftă grozavă de rață pe varză! :))
    Personal am pus dulceață de căpșuni peste gris cu lapte și a ieșit excelent! Poți încerca și cu toping de caramel! :))

    RăspundețiȘtergere
  14. Tine-te tare cu Revicelul! macar tu sa salvezi onoarea, eu nu am cum sa ma inham la asa ceva, ma stiu de indisciplinata si inconsecventa cand vine vorba despre asa obiective!

    Poza cu paltonul camel combinat cu acel guler... e de revista! Rasul molipsitor, atitudinea, feminitatea, aerul lady like - love it! Dar nici in rol de bandita nu-ti sta rau de loc! :)))

    Si-acum, sa o luam cu inceputul! M-ai trecut prin toate focurile citind... Tu ai idee ce impact are asa ceva asupra celor pofticiosi care citesc??? Doaaamneee, macar fasole batuta/ crema de fasole daca imi face mama! :D

    Puuupp, special girl!
    Ilda
    Lavender Thoughts

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ilda, imi dau seama si ca exista bloguri culinare care doar asta posteaza si vizitatori sunt, pofticioasi numai ziiic, inclusiv moi! Ma sterg la gura si ma informez mai departe.
      Crema asta de fasole Lau a crezut ca-i cu naut.
      Bea imi ceruse palaria si ma distra rolul in care intrase, ne intorceam acasa, am initiat-o in ale Catanului.
      Ma lupt cu mine si vedem cu ce rezultate ma afisez la final alaturi de Revicel.
      Si eu te pup cu mult drag!

      Ștergere
  15. Awesome post! Love your photos too. Have an amazing Thursday dear! :)

    xoxo;
    STYLEFORMANKIND.COM
    Facebook / Bloglovin

    RăspundețiȘtergere
  16. eu cu rata siiepurele nu ma prea inteleg, recunosc.

    la gris pun mereu ori dulceata de visine ori daca imi trebuie ceva super dulce de caise. din ce-ai enumerat tu, as dechide borcanul de capsuni.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eram la Lidl si Lau se uita dupa iepure, nu, eu iepure nu gatesc nici daca e singura carne.
      Mersi de recomandare. ;)

      Ștergere
  17. Multe bunatati ai pregatit! Imi place si mie foarte mult rata, cel mai bine o prepara soacra mea, e dementiala, tot asa cu rata de curte. Am sa astept primavara ca poate mai fac si ele un ou, cum iarna e mai greu! Hugs!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Doamna aceasta avea prea multe rate, se inmultisera considerabil si era nevoie sa reduca din ele. Mai am stoc. :)
      pupicei

      Ștergere
  18. ooo, de cand nu am facut rata cu varzaaaaaaa....miam...

    RăspundețiȘtergere
  19. Imi plac tinutele tale, in special ultima, like a lady :) pupici

    RăspundețiȘtergere
  20. Yummy food !
    Your beige coat is fabulous :)

    RăspundețiȘtergere
  21. Mamma mia, da' esti gospodina, nu gluma! Mi-ar placea sa am asa tragere de inima la gatit! Scuze ca n-am mai apucat sa comentez ieri. Astept si eu sa vad postarea cu paltonul, mai ales ca apare si nepotica ta. O seara frumoasa! Te pup.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Azi mi-am asteptat sotul cu cartofi la cuptor, m-am jucat cu atatea arome incat nu puteai distinge niciuna si gustul final era total diferit, bun. Placinta cu branza, paine de casa, again... burtile trebuie alimentate (imi venise sa spun umplute, dar de fapt nu-mi doresc asta).
      Fii fara grija, fiecare cand poate si cand doreste, te pup!
      Poza cu nepotica, aparea si mama ei, era in drum spre casa, sotul facand mai multe instantanee.

      Ștergere
  22. Mihaela, esti super bravooo! Cand o sa am timp voi pregati si eu ceva "yummy yum" :) Liuba x

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Azi, ca-i Dragobete, o sa pregatesc iar ceva bun. Te pup, Liuba draga!

      Ștergere
  23. looks delicious! now I'm feeling hungry:)

    http://modaodaradosti.blogspot.com/

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Thank you for your visit and sharing your thoughts. xoxo

Orice parere cu bun simt este binevenita!

1001cosmetice

1001cosmetice.ro%20

Postări populare de pe acest blog

Din lumea necuvantatoarelor

     De-a lungul timpului am avut in grija doar pisici si pesti. Pestii mi s-au parut cei mai sensibili, daca mediul in care traiesc nu este unul echilibrat apar boli, devin apatici. Alimentatia este foarte importanta si am mai scris despre asta , este importanta indiferent ca vorbim de oameni sau de animale, iar astazi va invit sa cititi povestea Oanei si animalutelor ei pe care am rugat-o sa ne impartaseasca din experienta sa cu cititorii blogului.  Toto, Oachi Mara si Porto        Ei bine, am animăluțe de când mă știu, mai exact de pe la 4 ani și îmi petreceam timpul î n casa cu curte a bunicilor mei din Galați. Încă de pe atunci (când nu exista mâncarea granule sau umedă specială pentru animale) existau formule sănătoase de hrană gătită pentru câini și pisici, care culmea trăiau sănătoși ani mulți, cățeii chiar până la 20-21 de ani. Un singur lucru mi-a spus atunci bunicul, v ă z â ndu-m ă că dau bomboane cățeilor din curte: Nu dulciuri! Niciodată! Sunt otravă

Thank you Michael Bolton for a great show!

2013 mi-a adus multe lucruri bune, pe cele rele vreau sa le dau uitarii, iar la un sfarsit de an exceptional nici nu mi-am imaginat de asemenea amploare. Vazusem cu cel putin o luna inainte ca va participa la Revelionul din aer liber Michael Bolton in Galati cu sprijinul primariei. Mi-am zis ca e o farsa. Nu stabilisem nimic pentru Revelion, voiam doar sa fiu cu sotul meu, sa dansam, sa am parte de liniste... si am avut! Am fost atat de... incat nu am cuvinte, completati voi! Poate pentru ca sunt racita si am dureri crunte de cap, poate ca acea senzatie nici nu poate fi descrisa in cuvinte. Am dansat, am aplaudat, am ovationat. Sufletul meu a fost hranit! Atat pot spune!

Basca, papion si paiete

In Londra am purtat buline, ieri am scos fusta la pozat, iarna stiti ca nu renunt la culori asa ca iata inca o tinuta in stilul meu caracteristic.  Fusesem anuntata ca vom avea parte de soare, mai cald teoretic, practic puteam raci cu propriile maini o sticla de bere insa nu imi era frig incat sa dau bir cu fugitii. Ne-am si distrat. O helanca gri din lana cu fusta conica verde din paiete insir pe pat, ma gandesc la jacheta neagra din imitatie de piele insa blazerul reiat il gasesc mai potrivit, urmeaza papionul, basca si in final geanta si cizmele. Gavroche style, glamour. Eu m-as prezenta asa la birou. Machiajul ochilor mi-a luat timp cel mai mult.