Treceți la conținutul principal

[Food related] Italian and Romanian plates

open in new tab for zoom in

foodsubs.com, wikipedia.org, CevaBun.ro

1. Campanelle sunt clopotei cu margini dantelate.
2. Capelli d’angelo, sunt fire lungi si extrem de subtiri.
3. Cannelloni sunt tuburi mari, umplute si apoi coapte in cuptor.
4. Casarecce sunt lungi, rulate, formand un S la fiecare capat.
5. Conchiglie sunt scoici; conchigliete sunt o varianta mai mica, iar conchiglie grande sunt cele mai mari, potrivite pentru umplut.
6. Ditali sunt degetare sau tubulete; ditalini sunt foarte mici.
7. Farfalle au forma de papion, sau de fluture. Cele de dimensiuni mici se numesc farfalette, sau farfallini.
8. Fettucine sunt ca niste panglicute lungi si plate, circa 5 mm latime.
9. Fusilli sunt spirale sau tirbusoane. Pot fi lungi sau scurte. Un alt nume pentru aceste paste este rotini.

10. Gemelli sunt spirale subtiri.
11. Cavatelli sunt cochilii canelate.
12. Lasagne sunt foi plate, rectangulare sau patrate. Lasagnete sunt taitei lati, plati, cu marginile incretite.
13. Linguine sunt taitei lungi si plati, mai subtiri decat fettuccinele.
14. Lumache au forma de cochilie de melc.
15. Macaroni sunt tuburi groase si netede. Pot fi la fel de lungi ca spaghetti, scurte, drepte sau curbate (macaroane cot). Cavatappi sunt macaroane striate in spirala.
16. Orecchiette sunt paste mici, in forma de ureche.
17. Papardelle sunt taitei plati, lati de circa 2 cm.
18. Penne sunt tuburi scurte, drepte, taiate in diagonala pentru a avea terminatii ca o pana. Pot fi striate (penne rigati), sau netede.
19. Radiatori seamana cu niste gratare mici.
20. Rigatoni sunt tuburi scurte, striate, mai groase decat penne.
21. Spaghetti sunt cele mai familiare paste din afara Italiei; au forma de fire lungi. Spaghettini sunt mai subtiri.
22. Tagliatelle sunt taitei lungi, plati si lati, ca fettucinele.
23. Vermicelli sunt o varianta mai fina de spaghetti.
24. Ziti sunt tuburi lungi, cam de 50-55 cm, care se rup bucati inainte de a se gati. In comert se gasesc cel mai des cu lungimea de 5 cm. sursa

Cel mai bine este să aveti sosul gata preparat inainte ca pastele sa fie fierte. Un sos rece se poate incalzi, un sos prea gros se poate dilua cu putina apa/lapte prevenind de la fierberea pastelor; pastele reci insa se lipesc.

Forma pastelor vorbeste despre ce sos li se potriveste cel mai bine: cele subtiri, cum ar fi spaghetele, merg cu sosuri mai subtiri, cele tubulare pot fi servite cu sosuri mai groase.

Penne rigati cu porc si sos tomat cu ierburi aromatice:
salvie si busuioc

Carnea aceasta a stat de anul trecut de cand am taiat porcul intr-o marinata:
zeama de lamaie, usturoi,  boabe de mustar, rozmarin, cimbru,  piper, sare.
Am avut mai multe bucati de muschi, din care am gatit treptat.
In reteta de mai sus, intr-o tigaie incinsa, am topit putin unt cu putin ulei, unde la foc iute am tras feliile de carne pentru a prinde o "crusta" pe toate partile apoi la foc foarte mic si cu capacul pus s-a tras la tigaie, intoarsa constant pana la gatirea ei. Cam asa pregatesc eu si friptura. Iese foarte suculenta, nu in sange, aromata de la marinata. Carnea nu a fost spalata de condimente ci gatita proportionata in prealabil.

In tigaia unde am pregatit carnea pregatesc in continuare sosul, inabusind doi catei de usturoi si punand peste aproape un pachet de rosii de la congelator. Sosul se condimenteaza cand rosiile incep sa se gateasca, mai ales daca sunt uscate.

Fasole cu carnati
Carnatii din porc dupa definirea si montarea lor in mat, i-am lasat afara la uscat si s-au uscat atat de tare incat trebuie sa ii gatesc cu grija altfel se prajesc mult prea tare, risc de ardere.
Legumele le-am inabusit, am adaugat si carnatii peste fasolea deja fiarta si cu capac am lasat pana s-a legat. Nu adaug faina si nu fac rantaj. As sari si peste pasul prajirii carnatilor insa nu stiu o alternativa ok.


Cand fac fasole, o pregatesc de cu seara, adica o spal si ii adau apa oparita, cu capacul pus sa se umfle pana dimineata.
A doua zi se scurge, se spala si se fierbe, cand se schimba apa, se adauga apa oparita si asa lucrurile decurg mai repede si se scapa de toxine.
Am vazut la o emisiune culinara unde o frantuzoaica adaugase la fiert bicarbonat si/sau rozmarin. Cu rozmarin am gatit si eu si am adaugat smantana in loc de bulion/rosii. Delicios!

Bucataria italiana sau cea romaneasca, pe care o preferati?
Which you prefer?

Comentarii

  1. Eu prefer si una si cealalta, depinde de ce am pofta in acea zi!

    RăspundețiȘtergere
  2. Amazing photos!
    Looks so yummy!
    I am following you now
    Cute blog, please follow me back!

    <3
    NERZA OF www.fashionerza.com


    .

    RăspundețiȘtergere
  3. Vai ce-mi faci.....salivez pe tastatura in acest moment (avand in vedere ca sunt blonda pot spune ca navighez pe net;))).
    Mie imi place mancarea, nu tin cont de patria din care provine.:)
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  4. Mananc cu placere preparatele noastre romanesti, dar pastele le savurez cu o pofta!! :) Prefer pastele lungi, tagliatelle au fost ultima pasiune.

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu prefer branzeturile, cartofii la cuptor cu rozmarin si friptura de curcan si pizza cu pui, ciuperci, mozzarella si oregano. Cate putin din fiecare. :D

    RăspundețiȘtergere
  6. I love food so i love everything showing it and written about it!
    Best Regards
    Miss Margaret Cruzemark
    http://margaretcruzemark.blogspot.com/

    RăspundețiȘtergere
  7. O prefer pe cea arabeasca, m-am obisnuit cu ea, multa carne, multe proteine, bulgur, orez, couscous :)
    Imi plac pastele dar pentru ca aduc un aport hipercaloric inutil- fara nutrienti, le evit

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Thank you for your visit and sharing your thoughts. xoxo

Orice parere cu bun simt este binevenita!

1001cosmetice

1001cosmetice.ro%20

Postări populare de pe acest blog

[Outfits] Christmas lights

Acum putin timp in urma va aratasem fusta din piele artificiala, rosie, care m-a convins instant de cum am vazut-o, ghiciti ce, a si venit!! Cred ca a fost primul colet care a sosit atat de repede, a venit acasa, dar astazi vreau sa va arat alte lucruri primite din colaborari care au ajuns intr-o luna, dar s-a mai intarziat si din cauza noilor documente de identitate. Jacheta mi-am luat-o chiar in preajma zilei mele de nastere, primisesem un e-mail de la Choies precum am primit puncte cadou in cont cu aceasta comanda, surprinzator am descoperit si alte puncte pentru blogging despre care nu fusesem informata. Credeam ca se incheiase colaborarea noastra. Bucuroasa peste masura am petrecut mult timp avand multe tentatii in fata ochilor si prin eliminare am ramas la geaca bej din piele artificiala. Arata mult mai bine pe site, ma bucur ca e cambrata si manecile nu sunt largi. Lucrata foarte bine. Un pulover galben-mustar imi doream de ceva ti...

Din lumea necuvantatoarelor

     De-a lungul timpului am avut in grija doar pisici si pesti. Pestii mi s-au parut cei mai sensibili, daca mediul in care traiesc nu este unul echilibrat apar boli, devin apatici. Alimentatia este foarte importanta si am mai scris despre asta , este importanta indiferent ca vorbim de oameni sau de animale, iar astazi va invit sa cititi povestea Oanei si animalutelor ei pe care am rugat-o sa ne impartaseasca din experienta sa cu cititorii blogului.  Toto, Oachi Mara si Porto        Ei bine, am animăluțe de când mă știu, mai exact de pe la 4 ani și îmi petreceam timpul î n casa cu curte a bunicilor mei din Galați. Încă de pe atunci (când nu exista mâncarea granule sau umedă specială pentru animale) existau formule sănătoase de hrană gătită pentru câini și pisici, care culmea trăiau sănătoși ani mulți, cățeii chiar până la 20-21 de ani. Un singur lucru mi-a spus atunci bunicul, v ă z â ndu-m ă că dau bomboane cățeilor din curt...

Pestera si manastirea Polovragi