Treceți la conținutul principal

[Recenzie de carte]Povestea Tibetului de Thomas Laird - vALLuntar

Acesta postare face parte din campania vALLuntar initiata de Grupul Editorial ALL, cu sprijinul ROMSILVA

Cartea despre care va voi povesti astazi este un volum impresionant pe care l-am citit cam superficial, recunosc presata de timp. Aceasta carte cuprinde o gama larga de subiecte cu multitudini de date istorice in ciuda faptului ca nu a studiat istoria. Thomas Laird prin conversatiile cu Sfintia Sa Dalai Lama ne dezvaluie despre personalitatea si slabiciunile liderului tibetan, candoarea cu care vorbeste despre inceputul budismului in Tibet, despre primul Lama, presedintele Mao, reprezentarea preferata de el a lui Buddha, deschiderea fata de stiinta si aducerea dovezilor, in esenta despre istoria Tibetului. Cartile de istorie nu se citesc in aceeasi maniera ca cele de fictiune, oricat de bine sunt scrise precum aceasta.
Thomas Laird este un adevarat jurnalist care inainte de prima conversatie a facut cercetari si-a pregatit in detaliu formularea a o serie de intrebari. Cercetare care nu a incetat pe parcursul interviurilor fiind ajutat de bibliotecarul Bibilotecii de Opere si Arhive Tibetane din Dharamsala-India, carturarul Tenzin Tinley, secretarul Michael Victor plus multi oameni carora nu uita sa le aduca multumiri si consideratii chiar si celor care au preferat sa ramana anonimi, fisierele de la Departamentul de Stat din cadrul Arhivelor Nationale de la College Park-Maryland si alte surse enumerate in bibliografie. Si-a format imaginea nu doar pe baza interviurilor, a contribuit si convietuirea cu tibetanii din Nepal timp de cateva decenii plus calatoriile sale prin Tibet. A scris aceasta carte dupa ce a fost primit in audienta, in India, de optsprezece ori, incepand din noiembrie 1977 pana-n iulie 2000, vorbindu-se in engleza si facandu-se atat inregistrari audio cat si video. Dalai Lama si-a ales trei carturari care sa verifice corectitudinea citatelor date de el. Totul a inceput la finalul celui de-al patrulea interviu, pentru un articol de revista, cand si-a prezentat cu emotii dorinta de a scrie o istorie a Tibetului in viziunea liderului. De la 1600 pana atunci niciun Dalai Lama nu mai scrisese o istorie a Tibetului. S-a decis repede, cu toate ca a subliniat ca nu are timp dar ca aceasta carte sa poata fi citita cu placere si mult adevar in ea.
La inceput i-a spus ca nu prea il intereseaza istoria, ca orice calugar obisnuit din acele timpuri s-a format prin filosofie budista - cea mai importanta materie predata. In copilarie a invatat istorie din picturi, din spusele oamenilor, din evenimente la care unele sunt lipsite de detalii. Conversatiile animate erau pline de ras contagios. Dalai Lama isi petrece cate patru-cinci ore zilnic in meditatie, unul din idealurile sale reprezentand detasarea, lucru ce face sa nu aiba reactii involuntare, sa nu se infurie usor si sa nu dea vina pe altii sau pe ce se intampla in jurul sau. In discutii a pornit de la miturile tibetane, origini, formarea imperiului tibetan, s-a discutat despre fondarea institutiei Dalai Lama, a manastirilor, stapanirea mongola si manciuriana, invazia chineza, trecandu-se prin toata istoria. A afirmat faptul ca pot exista doua viziuni asupra aceluiasi lucru, cea a oamenilor cu perceptie budista si cea conventionala singura consemnata de istorici, dar care ambele reflecta realitatea, iar fara intelegerea acestui lucru nu se poate discuta despre Tibet. Detasarea il facu sa priveasca lucrurile cu o obiectivitate fara hiba. Exagerarea devotamentului tibetanilor fata de budism si relatiile Tibetului cu China si Mongolia au influentat istoria Tibetului. Majoritatea chinezilor considera ca Tibetul face parte din China, spunand oftand. "Credinta lui in puterea adevarului e remarcabila".

"Se spune ca rasa celor cu fata rosie, mancatori de carne vie, tibetanii, provin dintr-o legatura intre o maimuta de sex masculin si un demon femela care salasluia pe o stanca. Gratie compasiunii Celui Etern, intrupat intr-o maimuta de sex masculin si un demon femela, s-au nascut sase copii. Cum acestia s-au tot inmultitnin timp, Tibetul a devenit o imparatie populata de fiinte omenesti."

Dalai Lama nu impartaseste toate credintele majoritatii budistilor tibetani traditionalisti si credinciosi, cum am mai spus accepta dovezile stiintifice si respinge credintele vechi, sustinand ca Buddha a daruit fiecaruia libertatea de a decide pentru sine. Budismul nu accepta existenta unui Dumnezeu creator, in functie de legea cauzalitatii fiecare viata, experienta diferita apare si dispare, acesta este conceptul budist. In acelasi timp spunand ca nu afirma ca numai conceptul budist reprezinta adevarul, avand grija sa nu ofenseze alte religii subliniind ca religiile trebuie sa coexiste pasnic. Nu stiu voi, dar mie mi-a provocat o mare admiratie acest Om.
Mi-ar fi placut sa se vorbeasca si despre femeile tibetane, prea putine informatii ni se dau. Cel de-al saselea Dalai Lama a renuntat la roba de calugar pentru ca ii placeau fetele. Imparatul tibetan Songzen Gampo avea mai multe neveste. Nu este clar daca un tibetan poate avea mai multe sotii sau era doar o exceptie sau valabil doar persoanelor de rang inalt. Prin 1950 se mentioneaza existenta a calugaritelor.
Caracteristici ale tibetanilor pe care le-am observat si in film: puterea de a rezista, sacrificiul de sine, firea vesela, continua sa ma uimeasca. In carte ca si in film se regasesc vorbele presedintelui Mao la ultima lor intalnire: religia este otrava, sensul cuvintelor nefiind impartasit. Ultima intalnire cu Dalai Lama a avut loc intr-o zi ploioasa in plan fiind un rezumat al istoriei si previziunea sa pentru viitor.
Mottoul tibetanilor: sperati numai la bine, dar pregatiti-va pentru ce e ma rau. Mi-a placut si m-a intristat prin prisma asupririlor de care au avut parte. Sper ca nu v-am plictisit si ati inteles cate ceva si mai ales v-am starnit curiozitatea sa o cititi. O gasiti aici.
 
Vedeti si celelalte bloguri participante, scrieti un comentariu referitor la carte sau campanie. La fiecare 15 comentarii, primite de la persoane diferite, se va planta un copacel. Nici un comentariu nu va fi in plus, cele peste vor fi de completare unde este nevoie. Asadar va invit sa comentati. Multumesc!

Plantam cuvinte-n suflet si scriem pentru oxigen!

Comentarii

  1. Hai-de Mi-ha, hai-de Mi-ha!!!
    Iti place cum iti fac galerie?:)

    Foarte frumoasa recenzia ta iar cartea trebuie sa fie interesanta!
    Sigur ar fi pe gustul sotului meu, am notat-o pe lista cu "Carti de citit!" pentru el...

    Mult spor la plantat copacei!
    Pupici!
    Ilda
    Lavender Thoughts

    RăspundețiȘtergere
  2. Pana acum este cea mai interesanta carte recenzata in aceasta campanie. Hai cu plantarea!

    RăspundețiȘtergere
  3. Chiar suna interesant. Eu te sustin, hai cu copacelul! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. O carte altfel, la fel cum ne anunta si titlul ei. Spor la plantat, a fost foarte faina si campania asta! <3

    RăspundețiȘtergere
  5. Cred ca ar fi mai mult pe gustul prietenului meu dar nici eu nu as spune nu. :)
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  6. tre' sa ajung in tibet si sa scriu si eu o carte.. :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Super recenzia ta ! SUna foarte bine !!

    RăspundețiȘtergere
  8. Frumos! De admirat! ..in vreme ce unii rad tot, altii incearca sa mai salveze ceva..Mult succes campaniei!

    RăspundețiȘtergere
  9. O carte chiar interesanta. Am citit multe recenzii perioada asta dar ceva asemanator chiar nu imi amintesc sa fi citit. Succes cu copaceii, o campanie foarte interesanta si necesara:*

    RăspundețiȘtergere
  10. pare foarte interesanta aceasta carte, mai ales ca are si date istorice. :)

    RăspundețiȘtergere
  11. This is really interesting, dear miha.ela, and remembers me like always when I hear the name "Dalai Lama" what I heard in the past, namely that this Dalai Lama isn´t the original Dalai Lama which was escaped from Tibet. If someone would believe to this story than the original Dalai Lama was replaced with another man, which represents now as the original Dalai Lama. Really don´t know if this is true ...

    xxx Rena

    www.dressedwithsoul.blogspot.de

    RăspundețiȘtergere
  12. Nu este chiar pe gustul meu, insa recenzia este faina. Hai cu copacelul <3

    RăspundețiȘtergere
  13. interesanta cartea...multa bafta la plantat copacei :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Felicitari Mihaela pentru recenzie! M-ai facut curioasa sa o citesc si eu si sa-mi lamuresc intrebarile legate de religia budista si de rolul pe care liderul spiritual Dalai Lama il joaca in tot acest univers mistic.

    RăspundețiȘtergere
  15. O carte foarte interesantă... o pun pe lista viitoarelor mele lecturi!

    RăspundețiȘtergere
  16. ai facut o recenzie ca la carte :) ma bucur sa vad si astfel de carti, nu doar romane de dragoste :P felicitari pt copacelul plantat :)

    RăspundețiȘtergere
  17. Ooooo, cat de interesanta carte ti-ai ales, Mihaela, felicitari, sunt sigura ca mi-ar placea sa o citesc foarte mult, insa nu presata de timp, ci asa pe indelete, sa ma opresc si sa mai meditez din cand in cand, sa pot procesa toate informatiile de acolo.
    Felicitari si pentru faptul ca ai terminat la timp recenzia, stiu cum este sa fii pe ultima suta de metri!

    Pup, spor la plantat!!! :)

    RăspundețiȘtergere
  18. Dintre multele recenzii citite in aceasta perioada, a ta iese in evidenta, este altfel. Poate si pentru ca ai ales o carte deosebita, pe care imi doresc acum sa o citesc.

    RăspundețiȘtergere
  19. Mi-ar placea sa gasesc timpul necesar pentru a o citi!

    RăspundețiȘtergere
  20. cred ca am vazut un documentar despre tibet. si o lectura ar fi binevenita :D

    RăspundețiȘtergere
  21. pare foarte interesanta cartea, mi-ar place sa o citesc.

    RăspundețiȘtergere
  22. Orice carte despre Tibet e binevenita in biblioteca mea :)

    RăspundețiȘtergere
  23. Sincer, nu e o carte pe gustul meu, insa ai facut recenzia excelent, felicitarile mele.
    La cat mai multi copacei! :*

    RăspundețiȘtergere
  24. Cred că e o carte foarte interesantă şi foarte bine documentată, ţinând cont că autorul şi-a pregătit materialul timp de ani de zile.
    Sincer cred că mi-ar fi plăcut o întâlnire cu Dalai Lama, ca şi cu răposatul papă Ioan Paul al doilea, singurii lideri religioşi care inspiră respect şi admiraţie, în opinia mea.

    RăspundețiȘtergere
  25. wow,m this is interesting and a lot to absorb!

    RăspundețiȘtergere
  26. La cat mai multi pomisori, Mihaela!!!
    Da, pare o carte interesanta insa recunosc ca nu se inscrie intocmai in ceea ce obisnuiesc sa citesc eu :-) Imi place mult sa citesc recenzii, despre cat mai multe carti, pentru ca asa reusesc sa aleg mai usor cartile care se inscriu in preferintele mele din acel moment!!

    RăspundețiȘtergere
  27. Interesanta cartea si recenzia scrisa de tine.
    Chiar daca nu prea citesc carti si nu sunt pasionat de istorie mi-a placut recenzia facuta de tine.
    Un week-end placut!
    Pupiciii :* ♥♥ !

    RăspundețiȘtergere
  28. Hello dear,
    Would you like to follow each others blogs with blogger, facebook and bloglovin?
    Have a nice day,
    Gabriele

    RăspundețiȘtergere
  29. Frumoasa recenzia, desi, marturisesc, am citit-o si eu mai pe fuga fiindca am o zi aglomerata si alerg de colo colo :)
    Tot de tine de acea lume ramane un mister pentru noi, crescuti si educati in cu totul alta cultura. Dar cate ceva e bine si trebuie sa intelegem. Oamenii sunt atat de dieriti, de aceea lumea e frumoasa. Concluzia e ca volumul e "greu" si iti trebuie o anume stare sa-l poti citi.
    Spor la copacei! :)

    RăspundețiȘtergere
  30. mai citisem o recenzie la cartea asta tot in cadrul campaniei si chiar vreau sa o citesc. spor la comentarii si la lecturile viitoare

    RăspundețiȘtergere
  31. Ce initiativa frumoasa!
    Sper sa se planteze cat mai multi pomisori!

    RăspundețiȘtergere
  32. Pare o carte interesantă ce zic eu, ar merita citită. Receniza făcută de tine e foarte bună. Bravo!
    Spor la plantat!
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  33. Spor la plantat! Cartea cred ca este intradevar frumoasa si plina de invataminte!

    RăspundețiȘtergere
  34. Intotdeauna m-a fascinat povestea din spatele calgurailor budisti din Tibet (si nu numai) Acum, dupa articolul tau trebuie sa ajung la librarie cat de curand!

    RăspundețiȘtergere
  35. Carti bune se scriu mai rar nowadays deci cand mai apare cate una este bine sa o stie toata lumea.
    Buna recenzie!

    Sustin cu mare drag plantarea copaceilor!

    Te pup!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Thank you for your visit and sharing your thoughts. xoxo

Orice parere cu bun simt este binevenita!

1001cosmetice

1001cosmetice.ro%20

Postări populare de pe acest blog

Din lumea necuvantatoarelor

     De-a lungul timpului am avut in grija doar pisici si pesti. Pestii mi s-au parut cei mai sensibili, daca mediul in care traiesc nu este unul echilibrat apar boli, devin apatici. Alimentatia este foarte importanta si am mai scris despre asta , este importanta indiferent ca vorbim de oameni sau de animale, iar astazi va invit sa cititi povestea Oanei si animalutelor ei pe care am rugat-o sa ne impartaseasca din experienta sa cu cititorii blogului.  Toto, Oachi Mara si Porto        Ei bine, am animăluțe de când mă știu, mai exact de pe la 4 ani și îmi petreceam timpul î n casa cu curte a bunicilor mei din Galați. Încă de pe atunci (când nu exista mâncarea granule sau umedă specială pentru animale) existau formule sănătoase de hrană gătită pentru câini și pisici, care culmea trăiau sănătoși ani mulți, cățeii chiar până la 20-21 de ani. Un singur lucru mi-a spus atunci bunicul, v ă z â ndu-m ă că dau bomboane cățeilor din curt...

Biertan si Viscri

 "Eu cred ca vesnicia s-a nascut la sat. Aici orice gand e mai incet, si inima-ti zvacneste mai rar, ca si cum nu ti-ar bate in piept, ci adanc în pamant undeva." - Lucian Blaga, Sufletul satului

Pestera si manastirea Polovragi